Σε ένα μήνα η ρύθμιση χρεών στον ΟΓΑ ως 20.000 ευρώ

11:07 π.μ. - Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017
11:01 π.μ. - Παρ, 06/07/2017
Image: Σε ένα μήνα η ρύθμιση χρεών στον ΟΓΑ ως 20.000 ευρώ

Tην έναρξη σε ένα μήνα από σήμερα της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μεταξύ αυτών και του ΟΓΑ, προανήγγειλε, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, από την Πάτρα

Η ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες συντελεστές της αγροτικής παραγωγής να ρυθµίσουν τυχόν χρέη µέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ, που διατηρούν προς τον ΟΓΑ, πρόκειται να δώσουν τα συναρµόδια υπουργεία (Οικονοµικών, Εργασίας) προσεχώς.
 
Σύμφωνα µε τις πληροφορίες, οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις, µε κούρεμα των προσαυξήσεων.Σύμφωνα µε τις πληροφορίες, οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις, µε κούρεμα των προσαυξήσεων.
 
Η ρύθµιση, που έχει προαναγγείλει η Agrenda εδώ και αρκετές εβδοµάδες αναµένεται να «τρέξει» ξέχωρα από τον εξωδικαστικό συµβιβασµό, για τον οποίο οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τον ερχόµενο Αύγουστο.
 
Σύµφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήµερα, οι οφειλέτες θα µπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις, µε κούρεµα των προσαυξήσεων.
 
Όσο λιγότερες είναι οι δόσεις, τόσο µεγαλύτερο θα είναι το κούρεµα, ενώ υπό προϋποθέσεις θα προβλέπεται ακόµη και διαγραφή της βασικής οφειλής.
 
Στη ρύθµιση αυτή αναµένεται ότι θα υπάγονται οι ακόλουθες κατηγορίες:
 
• Ελεύθεροι επαγγελµατίες – χωρίς περιορισµό.
• Έµποροι, ατοµικές επιχειρήσεις και νοµικά πρόσωπα µε συνολικές οφειλές έως 20.000 ευρώ.
 
Τι ρυθµίσεις µπορούν να έχουν:
1) Αποπληρωµή χρέους σε δόσεις (έως 120)
2) Κούρεµα προσαυξήσεων ως εξής:
• εφάπαξ καταβολή µε ολική διαγραφή προσαυξήσεων και προστίµων (100%)
• 60 δόσεις µε µείωση κατά 75% των προσαυξήσεων
• 120 δόσεις µε µείωση κατά 35% των προσαυξήσεων.
 
Δεν θα υφίσταται περιορισµός για ένταξη οφειλετών
Η ρύθµιση που βρίσκεται υπό επεξεργασία, θα αφορά οφειλές προς τον ΟΓΑ που δηµιουργήθηκαν από αγρότες και κτηνοτρόφους, το αργότερο ως το τέλος του 2016, µε το σκεπτικό ότι αν η ρύθµιση επεκτείνονταν και το 2017, θα δηµιουργούσε κίνητρο αθέτησης νέων οφειλών, οι οποίες σηµειωτέον, μπορούν να ενταχθούν στα πάγια σχήµατα ρυθµίσεων.
 
Το θετικό της νέας ρύθµισης, είναι ότι με βάση τον έως σήµερα σχεδιασµό των αρµόδιων υπουργείων, δεν θα υφίσταται περιορισµός στο να μπαίνουν στο νόµο όσοι έχουν ήδη ρύθµιση οφειλών. Μάλιστα, η ρυθµισµένη οφειλή (π.χ. 100 δόσεις) θα μένει ως έχει στο νέο σχήµα ρυθµίσεων και θα ρυθµίζονται οι υπόλοιπες οφειλές.
 
Υπενθυµίζεται πως τα χρέη των ασφαλισµένων (όχι μόνο των αγροτών) προς τα ταµεία ξεπέρασαν ήδη το δυσθεώρητο ποσό των 25 δις ευρώ και με τη ρύθµιση, ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι και τους οφειλέτες θα διευκολύνει και τα ταµεία του ΕΦΚΑ, θα τονώσει.
 
Πάνε καλά τα έσοδα, λέει ο Πετρόπουλος
 
Σύμφωνα με όσα είπε πάντως ο κ. Πετρόπουλος «μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οι εισφορές που εισπράχθηκαν από τους αγρότες, ήταν περισσότερες κατά το άθροισμά τους από τις εισφορές που κατέβαλαν το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2016 στο σύνολό τους όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, και αυτό δείχνει ότι όλα όσα λέγονταν για σφαγιασμό των αγροτών δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».
 
Πηγή: agronews.gr - Μπίκας Αλέξανδρος