Σε ετοιμότητα ο νομός Λασιθίου για το χιονιά (βίντεο)

4:45 μ.μ. - Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019
04:07 μ.μ. - Δευ, 01/45/2019
Image: Σε ετοιμότητα ο νομός Λασιθίου για το χιονιά (βίντεο)

Την πλήρη ετοιμότητα της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου διαπίστωσε το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Περιφερειακού Συμβούλου – εντεταλμένου για θέματα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Γουλιδάκη

Παρουσία της αντιπεριφερειάρχου Πελαγίας Πετράκη, της Περ. Συμβούλου Μ. Βάρδα, της αντιδημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Ευαγγελίας Ορφανού, του Αστυνομικού Διευθυντή Λασιθίου Εμμ. Παπαδάκη, του Υποδιοικητή της Π.Υ. Αγίου Νικολάου Κων. Γεροδήμου, του διοικητή του Νοσοκομείου Νεαπόλεως Νικ. Παντιέρα ως εκπροσώπου των υγειονομικών μονάδων, του Διευθυντή Δασών Λασιθίου Εμμ. Συλλιγάρδου, της Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Λασιθίου Μαρίας Γεροντή, του υπευθύνου του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Λσιθίου Νικ. Νικολαϊδη, της Διευθύντριας Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μαρίας Φουντή, άλλων υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων εθελοντικών ομάδων κ.α.




 
Τονίστηκε ότι ενόψει της μεγάλης κακοκαιρίας που αναμένεται, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να ενσκήψει και στο Λασίθι τις επόμενες ώρες, έχει γίνει η αναγκαία οργάνωση με ετοιμότητα στα διαθέσιμα μηχανήματα εκχιονισμού της Π.Ε. και των Δήμων αλλά και συμβαλλομένων ιδιωτικών, προκειμένου να ενεργήσουν όποτε και όπου απαιτηθεί. Προτεραιότητα δίνεται ώστε να διατηρηθεί ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα επαπειλούμενα σημεία (από Βραχάσι ως Νεάπολη, στον Πλάτανο περιοχής Καβουσίου κλπ.) αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ειδικά σε μεγάλο υψόμετρο, όπως στα δύο οροπέδια του νομού.
 
Ειδική μνεία έγινε για άλλη μια φορά στο ζήτημα της εξασφάλισης των ποιμνίων από κτηνοτρόφους που, παρά τις παραινέσεις και αποφάσεις που ισχύουν, πολλοί είναι εκείνοι που παραμένουν ακόμη και σε υψόμετρο άνω των 600 μ. Οφείλουν και εκείνοι που παραμένουν εκεί να έχουν εξασφαλίσει όλα τα μέσα για την επιβίωση των ποιμνίων και της δική τους, επισημάνθηκε στη σύσκεψη. Κινητοποίηση διάσωσης θα ενεργοποιηθεί σε περιπτώσεις κινδύνου ανθρώπινης ζωής.
 
Τονίστηκε επίσης ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις για προσέγγιση χιονισμένων περιοχών σε υψόμετρο, γιατί έτσι κινδυνεύουν νε εγκλωβιστούν και να προκαλέσουν κινητοποιήσεις Υπηρεσιών και εθελοντικών ομάδων για τον απεγκλωβισμό τους, απασχολώντας τους όταν πιθανόν να χρειάζονται σε άλλες πολύ σοβαρότερες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα σπαταλούνται οικονομικοί πόροι και ανθρωποώρες, επειδή κάποιοι θέλουν απλά να διασκεδάσουν στα χιόνια..!
 
Η Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων θα προβεί, αν χρειαστεί, σε έκδοση αποφάσεων απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων, στις περιοχές που θα κριθεί αναγκαίο για την καλύτερη επιχειρησιακή ικανότητα των εκχονιστικών μέσων που θα ενεργοποιηθούν αλλά και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
 
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
 
πηγή anatolh.com