Σε κίνδυνο οι ασθενείς από την έλλειψη φαρμάκων

10:29 π.μ. - Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022
10:12 π.μ. - Δευ, 12/29/2022
Image: Σε κίνδυνο οι ασθενείς από την έλλειψη φαρμάκων

Οι ασθενείς να δείξουν εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό τους

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας και ο φαρμακοποιός κ. Γιάννης Ασπραδάκης μιλά στον Ηχώ 99,8 εξηγώντας καταρχάς το πώς λειτουργεί η εμπορία φαρμάκων, από την παραγωγή μέχρι τις εξαγωγές και τη διάθεση στους ασθενείς και τις αγκυλώσεις που παρατηρούνται. Σε όλο αυτό ήρθε να προστεθεί η κρίση στο ενεργειακό ο πόλεμος στην Ουκρανία που δημιούργησα νέες συνθήκες ευρύτερα στην αγορά. Έτσι παρατηρείται μη επαρκή παραγωγή από δραστικές ουσίες ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η ζήτηση φαρμάκων λόγω κορωνοϊού και αναπνευστικών λοιμώξεων. Γιατί και ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει αλλά και τα περιστατικά γρίπης αυξάνονται, σημείωσε ο κ. Ασπραδάκης.

Προσθέτοντας πως συνέπεια των παραπάνω είναι να παρατηρείται έλλειψη βασικών φαρμάκων στην αγορά κυρίως σε αναπνευστικά φάρμακα, αντιβιώσεις, αντιπυρετικά κ.α. Γίνεται ένας αγώνας δρόμου είτε μεταξύ των φαρμακείων είτε μέσω των εταιριών και αποθηκών, ώστε να βρεθούν φάρμακα και να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Βέβαια θα πρέπει και οι ασθενείς να ξεφύγουν λίγο από τα καθιερωμένα, τα γνωστά, θα λέγαμε, φάρμακα. Δεν υπάρχει πχ, μόνο ένα αντιπυρετικό. Υπάρχουν και άλλα, από άλλες εταιρείες. Από τη στιγμή που ελέγχονται είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ ο κόσμος πρέπει να τα εμπιστευτεί. Το ίδιο ισχύει και για τα γενόσημα σε σχέση με τα πρωτότυπα Ο γιατρός γράφει τη δραστική ουσία που έχει ανάγκη ο ασθενής . Θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό για τη αντικατάσταση του πρωτότυπου με γενόσημο ή άλλο με ίδια δραστική ουσία, τόνισε.

Κλείνοντας συνέστησε ειδικά σε συμπολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να μεριμνήσουν ώστε έγκαιρα να εμβολιαστούν.