Σεβασμιώτατος κ.κ. Κύριλλος: Θα στηρίξω όποιον Αρχιεπίσκοπο επιλέξει η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

12:23 μ.μ. - Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021
12:12 μ.μ. - Τετ, 29/23/2021
Image: Σεβασμιώτατος κ.κ. Κύριλλος: Θα στηρίξω όποιον Αρχιεπίσκοπο επιλέξει η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να παίξει έναν συνδετικό ρόλο ανάμεσα στους Ιεράρχες της Κρήτης και όλοι μαζί να εργαστούμε με ομόνοια και ενότητα

Ως ιστορική με ιδιαίτερο συμβολισμό, χαρακτήρισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος τη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, για την κατάρτιση του τριπρόσωπου, από το οποίο θα προέλθει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, σε ότι τον αφορά, εξ αρχής είχε εκφράσει την άποψη ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Ως προς το πρακτικό κομμάτι τώρα η διαδικασία για το Τριπρόσωπο έγινε για πρώτη φορά από την Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης καθώς μέχρι τώρα γινόταν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με την αλλαγή ωστόσο του καταστατικού ακολουθήθηκαν οι νέες διαδικασίες.

Ήδη από χθες, ανακοινώθηκε το Τριπρόσωπο που αποτελείται από τους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο που έλαβε 7 ψήφους, Κισάμου και Σελίνου κ Αμφιλόχιο, επίσης 7 ψήφους και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, με 5 ψήφους. Εν συνεχεία ενημερώθηκαν σχετικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και η κυβέρνηση. Πλέον το Τριπρόσωπο θα τεθεί στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα συνεδριάσει στις 11-13 Ιανουαρίου 2022, υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα αποφασίσει για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, εξήγησε ο κ.κ. Κύριλλος.

Τόνισε ότι η όλη διαδικασία έγινε με σεβασμό στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ειρηναίο και ακολουθήθηκε με διαφάνεια ό,τι προβλέπεται στο καταστατικό. Πλέον είναι σε αναμονή της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου. Στο σημείο, αυτό θέλησε να επισημάνει ότι από πλευράς του, θα συμπαρασταθεί και θα σταθεί δίπλα σε όποιον εκλεγεί.

Το έργο των Μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου είναι δύσκολο. Η κοινωνία εξελίσσεται, αλλάζει και θα πρέπει η Εκκλησία να δείχνει το ανθρώπινο σύγχρονο πρόσωπό της. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να παίξει έναν συνδετικό ρόλο ανάμεσα στους Ιεράρχες της Κρήτης. Παράλληλα να εργαστούμε όλοι μαζί με αγάπη, ομόνοια και ενότητα, αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα του λαού. Όλοι οι υποψήφιοι είναι νέοι άνθρωποι έχουν επιτελέσει πολυποίκιλο έργο στις Μητροπόλεις τους και με τη βοήθεια του Θεού και τη στήριξη των Ιεραρχών όλα θα πάνε καλά, ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8: