Σεβασμιώτατος κ.κ. Κύριλλος - Τέλη Μαΐου η παράδοση του ανακαινισμένου κτιρίου του Γηροκομείου Ιεράπετρας

1:50 μ.μ. - Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021
01:04 μ.μ. - Παρ, 09/50/2021
Image: Σεβασμιώτατος κ.κ. Κύριλλος - Τέλη Μαΐου η παράδοση του ανακαινισμένου κτιρίου του Γηροκομείου Ιεράπετρας

Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί τον εξοπλισμό του Γηροκομείου και την ανακατασκευή του πατρικού σπιτιού του Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη μετά από μελέτες του Δήμου Ιεράπετρας

Μέχρι τέλος Μαΐου αναμένεται να παραδοθεί το έργο της ανακαίνισης του Γηροκομείου Ιεράπετρας σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του εργολάβου προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλο και τον Δήμαρχο κ. Θεοδόση Καλανζτάκη στο πλαίσιο πρόσφατης επίσκεψής τους στον χώρο του Γηροκομείου. Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Κύριλλος μίλησε στον Ηχώ 99,8 εκφράζοντας την ικανοποίησή του που ένα τόσο σημαντικό έργο για την περιοχή θα είναι σύντομα έτοιμο να παραδοθεί. Θα είναι ένα έργο στολίδι για τον τόπο και αντάξιο στο χρέος μας απέναντι στην Τρίτη Ηλικία είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε. Απαιτείται βέβαια και ο εξοπλισμός του κτιρίου με ό,τι προβλέπεται για τη λειτουργία ενός σύγχρονου Γηροκομείου. Για τον λόγο αυτό χθες μαζί με τον Δήμαρχο επισκέφθηκαν τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη. Ο οποίος για μια ακόμα φορά εξέφρασε την στήριξή του και δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό του Γηροκομείου με βάση τη μελέτη που ετοιμάζεται από τον Δήμο Ιεράπετρας. Το θέμα του Γηροκομείου είχαν μάλιστα συζητήσει και με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Γουλιδάκη που τον επισκέφθηκε πρόσφατα.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε με τον Περιφερειάρχη και αφορούσε στη χρηματοδότηση της μελέτης που έχει εκπονήσει ο Δήμος για την ανακατασκευή του πατρικού σπιτιού του Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη , που βρίσκεται στη γενέτειρά του το Μεταξοχώρι . Το σπίτι είναι ερειπωμένο , ανήκει στην ενορία Μεταξοχωρίου και μετά από σύναψη συνεργασίας με τον Δήμο εκπονήθηκε η μελέτη. Και σε αυτό το αίτημα ο Περιφερειάρχης ήταν θετικός και δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει το έργο ικανοποιώντας έτσι και ένα αίτημα της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας, ένα αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου που πλέον μπαίνει σε καλό δρόμο.

Τέλος τοποθετήθηκε και αναφορικά με το θέμα των δασικών χαρτών που δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην εκκλησιαστική περιουσία των ενοριών και κυρίως των ιερών Μονών χαρακτηρίζοντας σε πολλές των περιπτώσεων ως δασική Είναι λυπηρό εκκλησίες, ναούς , καλλιεργήσιμες εκτάσεις να χαρακτηρίζονται ως δασικές. Κάτι αντίστοιχο βέβαια συμβαίνει και σε πολλούς συμπολίτες μας τόνισε και συμπλήρωσε ότι ως Εκκλησίας της Κρήτης προχώρησαν μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση για τους δασικούς χάρτες. Εκπρόσωποί Της μάλιστα θα συναντηθούν αυτές τις ημέρες με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκα που περιοδεύει στο νησί. Είναι ενδεικτικό πάντως ότι η Ιερά Μονή Φανερωμένης και περιουσία της χαρακτηρίζεται ως δασική. Το πρόβλημα μάλιστα αυτό κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν όταν, στο πλαίσιο της ανακαίνισης που θα ξεκινήσει προσεχώς, έπρεπε να γίνουν οι σχετικές μελέτες. Για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά θα πρέπει τώρα και από την πλευρά τους οι ενορίες και οι μονές να κάνουν τις ενέργειες που απαιτούνται Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά χρειαζόταν μεγαλύτερη προσοχή και σοβαρότητα από εκείνους που τους συνέταξαν ώστε να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα και οι κοστοβόρες διεργασίες που πρέπει να γίνουν για να καθαρίσουν οι περιουσίες, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.