Σεισμός 4,3 βαθμών βορειοανατολικά της Σάμου

9:13 π.μ. - Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016
09:10 π.μ. - Δευ, 17/13/2016
Image: Σεισμός 4,3 βαθμών βορειοανατολικά της Σάμου

Σεισμός 4,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας βορειοανατολικά της Σάμου

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στις 04:30 το πρωί. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 17χλμ ΒΒΑ της Σάμου, και είχε εστιακό βάθος 10χλμ.
 
Νέος σεισμός στα Ιωάννινα
 
Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής, σημειώθηκε νέος σεισμός στα Ιωάννινα, μεγέθους 4,3 βαθμών. Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ιωαννίνων συνιστά στους πολίτες για την ενημέρωσή τους να εμπιστεύονται ΜΟΝΟ τις επίσημες αρχές της Πολιτείας (Περιφέρεια, Δήμους και κυρίως τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας), ενώ επισημαίνει ότι για την ακριβή εξέλιξη του φαινομένου, απαιτείται η καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας για ένα 48ωρο.
 
Στο Συντονιστικό Όργανο συζητήθηκαν, επίσης, οι αναφορές για μεμονωμένες ζημιές που έχουν εντοπιστεί και για καθαρά προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
1. Δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια και Ιδιωτικά) στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, ως επίσης το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.
2. Αναβάλλονται όλες οι αθλητικές διοργανώσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου. Ειδικά για το παιχνίδι ποδοσφαίρου της Super League ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός έχει προταθεί στη διοργανώτρια Αρχή να μη διεξαχθεί ούτε αύριο Δευτέρα.
 
3. Συνιστάται σε όλους να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα, προκειμένου να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να μην κυκλοφορούν κοντά σε παλαιά κτίρια.
 
4. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης.
 
Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Την ευθύνη για τη δρομολόγηση του ελέγχου την έχει ο αρμόδιος υπεύθυνος του κάθε κτιρίου (προϊστάμενος, συντηρητής κλπ), ο οποίος και θα πρέπει να έλθει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.
 
Μάλιστα, για προληπτικούς λόγους που συνδέονται με την αποφυγή συνωστισμού πλήθους σε δημόσιους χώρους και υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, για τη διευκόλυνση του ελέγχου ύπαρξης τυχόν ζημιών στα οικεία δικαστικά κτίρια, καθώς και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των διαδίκων, των συνηγόρων τους και των μαρτύρων, αναστέλλεται, μετά την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων και του Ειρηνοδικείου Κόνιτσας από το πρωί της 17ης Οκτωβρίου έως και την 19η Οκτωβρίου 2016. Εφόσον κριθεί αναγκαίο ο χρόνος της ως άνω αναστολής θα παραταθεί με νέα σχετική πράξη του Υπουργού.
 
5. Εφιστάται η προσοχή σε όσους διαμένουν σε παλιά κτίρια, τα οποία έχουν προβλήματα στατικότητας.
 
6. Κλιμάκια τεχνικών του T.Α.Σ. σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, από αύριο θα ξεκινήσουν αυτοψίες στα Δημόσια Κτίρια, αρχής γενομένης από τα δικαστήρια.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ