Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τα επεισόδια σε Λέσβο και Χίο - «Οι κλειστές δομές θα γίνουν» δηλώνει ο Πέτσας

2:11 μ.μ. - Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020
02:02 μ.μ. - Τρί, 25/11/2020
Image: Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τα επεισόδια σε Λέσβο και Χίο - «Οι κλειστές δομές θα γίνουν» δηλώνει ο Πέτσας

Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή για τα χθεσινά επεισόδια στη Χίο και τη Λέσβο, λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό

«Αποτελεί θράσος να μας κουνάτε το δάκτυλο εσείς, που με τις ιδεολογικές σας εμμονές, ανοίξατε τα σύνορα, αφήσατε ανεξέλεγκτες τις ΜΚΟ, δεν απορροφήσατε τα ευρωπαϊκά κονδύλια και αφήσατε 70.000 αιτήσεις ασύλου "κάβα" στην επόμενη κυβέρνηση», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Λιβανός, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ. Τσακαλώτο.

Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος έθεσε το θέμα των επεισοδίων στα νησιά που αντιμετωπίζουν μεγάλες προσφυγικές ροές. «Είχατε μιλήσει για αποσυμφόρηση και επιτελικό κράτος και όταν στα κλειστά κέντρα αντέδρασαν οι νησιώτες τούς κάνατε επίταξη στην περιουσία τους, κι όταν αντέδρασαν στην επίταξη της περιουσίας στείλατε ΜΑΤ και "δέρνετε τον κόσμο". Εμείς δεν βλέπουμε ούτε αποτελεσματικότητα ούτε δικαιώματα και, λιγότερο από όλα, ανθρωπισμό».

Ο κ. Λιβανός επέκρινε τον κ. Τσακαλώτο και τον ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα και για προσπάθεια κάλυψης της ανυπαρξίας πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. «Προκαλείτε, με ένα θέμα που πυροδοτεί τον λαϊκισμό και από τις δύο άκρες του πολιτικού φάσματος», ανέφερε ο κ. Λιβανός.

«Η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της, εξάντλησε τον διάλογο επί 4 μήνες, και δημιουργεί κλειστά κέντρα, που θα βοηθήσουν τα νησιά και τους νησιώτες, θα διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία και τη δημόσια τάξη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλ. Γρηγοριάδης, τόνισε ότι είναι επόμενο να βρεθούμε σε μία τέτοια κατάσταση όταν η ΝΔ καλλιεργούσε προεκλογικά στους νησιώτες τέτοιες φαντασιώσεις, ότι ως διά μαγείας θα εξαφανίσει το προσφυγικό σε μία εβδομάδα. «Αν συνεχίσετε να δέρνετε τους νησιώτες, που είναι δικοί σας ψηφοφόροι, τότε θα γίνουν δικοί μας ψηφοφόροι» ανέφερε σκωπτικά ο κ. Γρηγοριάδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει επιδόματα στους λαθρομετανάστες και ξύλο στους Έλληνες. «Αντί να προστατεύσουμε τους κατοίκους από τους λαθρομετανάστες, εμείς τους προστατεύουμε και δέρνουμε τους Έλληνες, ενώ το ίδιο έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν οι Έλληνες διαμαρτύρονταν για τις Πρέσπες», επισήμανε ο κ. Χήτας.

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ζήτησε την απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά. «Επικρατεί κόλαση, με γυναίκες-νοικοκυρές να τρώνε βομβαρδισμό από χημικά και με ξυλοδαρμούς. Γίνονται επιχειρήσεις που θυμίζουν εποχές κατοχής», υπογράμμισε ο κ. Παφίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρ. Λοβέρδος διαμαρτυρήθηκε ότι επετράπη να συμβούν στη Βουλή «θεσμικοί τραμπουκισμοί», ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει τόλμη να υποστηρίξει τα μέτρα της» και πως οι κυβερνώντες είναι ανέτοιμοι, πολυφωνικοί και δειλοί απέναντι στην αντιπολίτευση.

«Να εγκαταλειφθούν οι ακραίες θέσεις από δεξιά και αριστερά και να υπάρξει μία κυβέρνηση που ξέρει τι θέλει να κάνει, και μία αντιπολίτευση που υποβάλλει προτάσεις», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Πέτσας: Οι κλειστές δομές θα γίνουν - Καλούμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των κατοίκων στα νησιά, δηλώνοντας ότι το σχέδιο για τα κλειστά κέντρα θα υλοποιηθεί κανονικά.

Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευτούν την κυβέρνηση.

«Η Κυβέρνηση έδειξε την αποφασιστικότητα της να υλοποιήσει το σχέδιο της που είναι προς όφελος της χώρας, αλλά κυρίως των τοπικών κοινωνιών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. «Καλούμε τους πολίτες, τοπικούς φορείς και τις τοπικές αρχές να μας εμπιστευτούν», είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι ανοιχτές θα κλείσουν» τόνισε ο κ. Πέτσας επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι τις πρώτες πρωινές ώρες αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι στις κλειστές δομές είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν οι μετανάστες, ενώ χαρακτήρισε τις ανοιχτές δομές «υγειονομική βόμβα».

dikaiologitika.gr