Σήμερα η τριμερής στην Αττάλεια - Ελπίδες για εκεχειρία

8:20 π.μ. - Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022
08:03 π.μ. - Πέμ, 10/20/2022
Image: Σήμερα η τριμερής στην Αττάλεια - Ελπίδες για εκεχειρία

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας - Ουκρανίας γίνεται σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας, με την διαμεσολάβηση και παρουσία, ως εγγυητή, του τούρκου ομολόγου τους

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας – Ουκρανίας γίνεται σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας, με την διαμεσολάβηση και παρουσία, ως εγγυητή, του τούρκου ομολόγου τους.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαυρώφ και ο ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμιτρό Κουλέμπα, δεν έχουν συναντηθεί τα δύο τελευταία χρόνια, ούτε καν στις συναντήσεις του Κουαρτέτου της Νορμανδίας, γιατί «ο Λαυρώφ το απέφευγε», δήλωσε στο Ουκρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κος Κουλέμπα, ευχαριστώντας παράλληλα τον τούρκο ομόλογό του, γιατί «σε αυτόν οφείλεται η συνάντηση» αφού ο ίδιος ο κος Κουλέμπα δεν γνωρίζει είπε «αν ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν αυτός που έπεισε είτε τον Πούτιν είτε το Λαυρώφ να γίνει η συνάντηση».

Ο κος Τσαβούσγλου, ανακοινώνοντας το επίτευγμα της συνάντησης, την 7η Μαρτίου, είπε πως «επιθυμεί αυτή η συνάντηση να αποτελέσει το σημείο αλλαγής πορείας και ένα βήμα προς την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Την 6η Μαρτίου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, οπότε και συμφωνήθηκε, πλην των επαφών μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών, να γίνονται οι συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είτε σε ρούβλια είτε σε τουρκικές λίρες είτε σε χρυσό.

Επιστρέφοντας στις δηλώσεις Κουλέμπα, αξίζει να αναφερθεί πως ο ουκρανός ΥΠΕΞ θεωρεί πως η συνάντηση γίνεται για να του μεταφερθεί κάτι από τη ρωσική πλευρά. «Έτσι ξαφνικά που συμφώνησε [ο Λαυρώφ] στη συνάντηση τώρα, μάλλον κάτι θέλει να μας μεταφέρει. Θα τον ακούσουμε, αλλά ξεκινώ θεωρώντας ότι ο Λαυρώφ είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας».

Η συνάντηση γίνεται στο περιθώριο της 8ης Διαμεσολαβητικής Συνδιάσκεψης της Κωνσταντινούπολης και μόλις μία μέρα πριν το Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, που ξεκινά την Παρασκευή 11 Μαρτίου. Ο Σεργκέι Λαυρώφ θα μιλήσει στην ειδική συνεδρία του Φόρουμ για την παγκόσμια κατάσταση και την άποψη της Ρωσίας στ τρέχοντα διεθνή θέματα, ενώ θα έχει και άλλες διμερείς συνομιλίες.

Να προσθέσουμε ότι ο υπουργός Αμύνης της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, που είχε χθες συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγου, εξέφρασε κατόπιν την ελπίδα ότι μετά την συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ «θα ανακοινωθεί εκεχειρία».

thepressproject.gr