
Ο Οικονομολόγος και υπεύθυνος της Golden Farm, ο Σπύρος Σιγουράκης, ανέλυσε στην εκπομπή "Ιεραπετρίτικη Γη" την πορεία της φετινής καλλιεργητικής σεζόν, τις διακυμάνσεις στις τιμές και τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα
Μια αναλυτική και αποκαλυπτική αποτίμηση της πορείας των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και της εικόνας της αγοράς, παρουσίασε στην εκπομπή "Ιεραπετρίτικη Γη" του Ηχώ 99,8 ο οικονομολόγος και υπεύθυνος της Golden Farm, Σπύρος Σιγουράκης. Ο ίδιος, με γνώση της αγοράς και καθημερινή επαφή με την παραγωγή και τις δημοπρασίες, περιέγραψε με ακρίβεια τις εξελίξεις, τις προκλήσεις, αλλά και τις μικρές ελπίδες για βελτίωση των συνθηκών.
Ντομάτα: Στο τέλος της οκτωβριανής – Απορροφώνται αλλά σε χαμηλές τιμές
Η οκτωβριανή ντομάτα, όπως εξήγησε, οδεύει προς το τέλος της. Καθημερινά, οι ποσότητες συγκομιδής μειώνονται. «Το θετικό, σε εισαγωγικά, είναι ότι απορροφώνται αυτές οι ποσότητες, παρότι οι τιμές παραμένουν χαμηλές. Μιλάμε για τιμές που ξεκινούν από τα 30-35 λεπτά και φτάνουν έως και τα 80 λεπτά», τόνισε.
Η διακύμανση των τιμών εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα και τη φρεσκάδα της ντομάτας. «Οι καινούριες καλλιέργειες, λόγω καλύτερης ποιότητας, φτάνουν ακόμη και στα 80-85 λεπτά, κυρίως γιατί υπάρχει αυξημένη ζήτηση και είναι πιο ποιοτικές», επεσήμανε.
Αγγούρι: Από την κρίση στη ζήτηση – Από τα 25 λεπτά στα 55
Για τα αγγούρια, η εικόνα άλλαξε σημαντικά μέσα σε λίγες ημέρες. Όπως είπε ο κ. Σιγουράκης, «την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, αλλά αυτή την εβδομάδα παρουσιάστηκε έλλειψη στην υπόλοιπη αγορά. Έτσι μπήκαν στο παιχνίδι αρκετές εταιρείες ζητώντας αγγούρια, με αποτέλεσμα η τιμή να ανεβεί από τα 25 και 30 λεπτά, στα 45, 50, ακόμα και 55 λεπτά».
Παρά τη σχετική ανάκαμψη, οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα που δεν καλύπτουν πλήρως τα κόστη. «Δεν είναι τιμές ικανοποιητικές, αλλά είναι σίγουρα καλύτερες από τα 25 λεπτά», σχολίασε. Την ίδια ώρα, το "Κνωσού" συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα: «Οι ποσότητες που συγκομίζονται δεν φεύγουν, και οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 30-35 λεπτά».
Βελανίδια: Άσχημη χρονιά – Απορροφώνται μόνο τα καινούργια
Στο βελανίδι, η εικόνα είναι απογοητευτική. «Φέτος, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν είναι καλή χρονιά. Ο παραγωγός έχει αυξημένα έξοδα και χρειάζεται αυξημένη τιμή, όχι μόνο για να καλύψει το κόστος παραγωγής, αλλά και για να συντηρήσει την οικογένειά του», υπογράμμισε. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1,30 και 1,45 ευρώ το κιλό — αλλά αφορούν μόνο τα βελανίδια νέας καλλιέργειας. «Τα παλιά βελανίδια δεν έχουν απορρόφηση και παραμένουν αδιάθετα», ξεκαθάρισε.
Μελιτζάνες και Φλωρίνης: Ζήτηση και διαφοροποιήσεις
Η αγορά μελιτζάνας παραμένει σταθερή. «Υπάρχει ζήτηση και οι τιμές είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα — από 75 μέχρι 82 λεπτά το κιλό. Είναι καλές τιμές, αν σκεφτεί κανείς ότι πλησιάζουμε στο τέλος της καλλιέργειας», σημείωσε.
Για τις πιπεριές Φλωρίνης, ο κ. Σιγουράκης τόνισε ότι υπήρξε σαφής στροφή της αγοράς: «Φέτος, ζητάνε τις μακριές Φλωρίνης — όχι τις κοντές. Οι εξαγωγικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις της εγχώριας αγοράς προτίμησαν τα μακριά». Οι τιμές τους φτάνουν από 1 έως 1,10 ευρώ, ενώ τα κοντά παραμένουν αδιάθετα ή πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές: «Από 70 λεπτά, μέχρι και 50 πολλές φορές».
Πιπεριές κέρατο και λοιπές ποικιλίες: Απορρόφηση με καλύτερες τιμές
Για τις πιπεριές τύπου "κέρατο", υπήρχαν πολλές αδιάθετες ποσότητες τις προηγούμενες εβδομάδες. Αυτή την εβδομάδα, όμως, υπήρξε κινητικότητα: «Έγιναν μικρές παραγγελίες και απορροφήθηκαν οι ποσότητες που μπήκαν στην αγορά σε τιμές από 40 μέχρι και 50 λεπτά».
Οι υπόλοιπες ποικιλίες πιπεριάς, όπως οι Plus, OK Plus, Αρμύ, Φλάσκα και Κουπάτη, κυμαίνονται γύρω στα 50-55 λεπτά, ενώ ο "ντολμάς" σταθερά στα 50 λεπτά.
Ξεπατώματα λόγω τιμών – Μερικοί συνεχίζουν με επιφυλάξεις
Η απογοήτευση σε μεγάλο μέρος των παραγωγών είναι διάχυτη. «Αρκετοί παραγωγοί ξεπατώνουν τις καλλιέργειές τους, καθώς θεωρούν ότι η τιμή πώλησης δεν καλύπτει ούτε το κόστος συγκομιδής», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν να συνεχίσουν. «Είτε γιατί θέλουν να διατηρήσουν τους εργάτες τους, είτε γιατί έχουν πολλά στρέμματα και δεν θέλουν να βγουν από τώρα από την αγορά. Ακόμα και σε χαμηλές τιμές, είναι σημαντικό να μπαίνουν κάποια χρήματα στο χέρι του παραγωγού», σημείωσε.
Προβλέψεις: Αν φύγουν τα παλιά, ίσως ανέβει η τιμή
Ο κ. Σιγουράκης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον των τιμών, ειδικά στη ντομάτα: «Όταν φεύγουν οι παλιές, υποβαθμισμένες ποιοτικά καλλιέργειες —που ακόμη κι έτσι απορροφώνται σε τιμές 30-35 λεπτά— και μείνουν μόνο οι νέες, τότε η προσφορά θα μειωθεί και η ζήτηση θα αυξηθεί. Άρα, ίσως υπάρξει περιθώριο για αύξηση της τιμής».
Νερό και εργατικό: Τα δύο μεγάλα αγκάθια
Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα διαχρονικά προβλήματα: «Το βασικό πρόβλημα είναι το νερό και το εργατικό δυναμικό. Για τους εργάτες, γίνονται διακρατικές συμφωνίες και υπάρχει βελτίωση. Το νερό όμως παραμένει σοβαρό ζήτημα. Πρέπει να διαχειριστεί σωστά για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε».
Ανταγωνισμός από άλλες περιοχές – Δύσκολο το κόστος της Ιεράπετρας
Τέλος, έδωσε έμφαση και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Ιεράπετρας έναντι άλλων περιοχών: «Στον Μαραθώνα, για παράδειγμα, υπάρχουν υπαίθρια "Κνωσού" που πωλούνται με 30-35 λεπτά και μέσα σε μία ώρα είναι στην αγορά. Εμείς, για να φύγει ένα προϊόν από εδώ, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 30-35 λεπτά μόνο σε έξοδα για να συσκευαστεί και να μεταφερθεί. Και υπάρχει και καθυστέρηση λόγω απόστασης».