Σητεία : Είπαν «όχι» στα αιολικά πάρκα στη Σίτανο

9:48 π.μ. - Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016
09:10 π.μ. - Δευ, 17/48/2016
Image: Σητεία : Είπαν «όχι» στα αιολικά πάρκα στη Σίτανο

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην περιοχή του χωριού Σίτανος στα ορεινά της Σητείας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα νέα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή από την εταιρία ΤΕΡΝΑ

Την κινητοποίηση προκάλεσε η μεταφορά στο σημείο ενός τεράστιου ανεμολογικού ιστού, για τη μέτρηση του ανεμολογικού δυναμικού, στάδιο που προηγείται της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών. Ο ιστός δεν έχει ακόμα υψωθεί ενώ φυλάσσεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας από υπαλλήλους security που μένουν σε τροχόσπιτο που έχει μεταφερθεί για αυτό το σκοπό.



Το μεσημέρι της Κυριακής κάτοικοι από τη Σίτανο (όπου ζουν περίπου 50 άνθρωποι) αλλά και από γύρω χωριά, το Καρύδι, το Κατσιδώνι, το Μόχλος, τον Ξερόκαμπο τη Ζάκρο, βρέθηκαν στην περιοχή κρατώντας πανό και ντουντούκες μεταφέροντας το μήνυμα περί μη ανοχής για άλλες παρεμβάσεις στην ήδη υπερφορτωμένη από έργα βιομηχανικών ΑΠΕ περιοχή τους. 
 
Με βάση το σχεδιασμό του έργου, για την περιοχή προβλέπεται η εγκατάσταση δύο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 81MW με συνολικά 27 ανεμογεννήτριες μεγάλου τύπου (ύψος 125 μ. και με διάμετρο ρότορα 90 μ.). Το έργο εντάσσεται στο υβριδικό έργο της ΤΕΡΝΑ στο Φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο καθώς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρίας το ρεύμα που θα παράγεται στη Σητεία θα χρησιμοποιείται για την ανύψωση νερού από το φράγμα σε υψηλότερη δεξαμενή που θα δημιουργηθεί. Κατόπιν, με την πρώτη του νερού από μεγάλο ύψος θα παράγεται υδροηλεκτρική ενέργεια.    
 
Οι κάτοικοι πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη σχετική χωροθέτηση, ενώ έκανα τις διαθέσεις τους εμφανείς και στο επίμαχο τροχόσπιτο που έχει τοποθετηθεί στην περιοχή.
 
ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης

Πηγή : ekriti.gr