SOS από τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας για το ΣΧΟΟΑΠ

11:14 π.μ. - Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019
11:09 π.μ. - Πέμ, 26/14/2019
Image: SOS από τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας για το ΣΧΟΟΑΠ

Κινδυνεύουν 6.000 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών

Ένα από τα προβλήματα που επι χρόνια απασχολεί παραγωγούς της Ιεράπετρας είναι αυτό του ΣΧΟΟΑΠ και όσα προβλέπονται για το που επιτρέπεται και που όχι η ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Αλλά και από ποιες περιοχές θα πρέπει να απομακρυνθούν θερμοκήπια. Η πρόεδρος του ενιαίου αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας κα Κατερίνα Τσικαλουδάκη μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι το θέμα είναι σοβαρό και θα πρέπει οι αρμόδιοι να to δουν έγκαιρα. Έχει δοθεί παράταση εφαρμογής του ΣΧΟΟΑΠ μέχρι τα τέλη του 2019 και τι το θα γίνει  από εκεί και πέρα προκαλεί έντονο προβληματισμό. Σύμφωνα πάντως με τα όσα προβλέπονται θερμοκήπια από περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Φράγμα Μπραμιανών καθώς και στο παραλιακό μέτωπο από Ιεράπετρα ως το Μύρτο θα πρέπει να απομακρυνθούν. Αφορά περίπου 6.000 στρέμματα καλλιεργειών. Ο Σύλλογος σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας ανέθεσαν σε μελετητή να κάνει μια μελέτη και να προτείνει λύσεις.  Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον Δήμο και αναμένουν πως οι προτάσεις αυτές θα αξιοποιηθούν.
 
Στη συνέχεια η κα Τσικαλουδάκη αναφέρεται σε ένα επίσης σημαντικό θέμα που απασχολεί τους παραγωγούς και είναι αυτό των απορριμμάτων και της διαχείρισης των νάυλων και των φυτικώ υπολειμμάτων. Σαφώς εικόνες με νάυλον πεταμένα σε πρόχειρες  και παράνομες χωματερές ή δίπλα σε κάδους, θα πρέπει να εκλείπουν. Ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί λύσει για το που θα εναποθέτουν οι παραγωγοί τα υπολείμματά τους, τονίζει.
 
Κλείνοντας ανέφερε πως το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος θα επιδιώξει συνάντηση με τον Δήμαρχο ώστε να συζητηθούν τα θέματα και να αναζητηθούν λύσεις.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Τσικαλουδάκη: