SOS από Τσιόδρα: Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα - Τι μάθαμε για τα φάρμακα

6:36 μ.μ. - Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020
06:08 μ.μ. - Τρί, 04/36/2020
Image: SOS από Τσιόδρα: Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα - Τι μάθαμε για τα φάρμακα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επέστρεψε στην ενημέρωση, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου

Tην ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα εξέφρασε κατά την επιστροφή του στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας. Εξήγησε ότι οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων είναι τα περισσότερα τεστ, καθώς και η άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με άνοιγμα του τουρισμού και φαινόμενα συγχρωτισμού.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται, ενώ παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεότερες ηλικίες. «Οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Μεγάλη ελπίδα τα μονοκλονικά αντισώματα» είπε ο καθηγητής, ενώ στα καλά νέα περιλαμβάνονται οι περιορισμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ. Μεγάλο πρόβλημα οι γάμοι, τόνισε ο ίδιος.

Η γενικότερη ανησυχία του τεκμηριώνεται και από τη νέα αύξηση των νέων, επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα οποία ανέρχονται σε 121, εκ των οποίων μόλις 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, επιβεβαιώνοντας και την παρατήρηση του κ. Τσιόδρα ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι εγχώρια.

Για τη χρήση μάσκας είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέσο αλληλεγγύης και όχι ως μέσο αποξένωσης. Τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν. Σε 69 πόλεις της βόρειας Γαλλίας έγινε υποχρεωτική η χρήση της μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους".

Δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, η ρεμδεσιβίρη το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής. Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που βρίσκονται σε κλινικές μελέτες, μπορεί να είναι το νέο όπλο".

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο κ. Τσιόδρας είπε: "Υπάρχει ελπίδα για ασφαλές εμβόλιο, από τα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια".

Πηγή Έθνος