Στ. Χατζάκης: Κορωνοϊός και ευπαθείς ομάδες

10:35 π.μ. - Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020
10:03 π.μ. - Παρ, 06/35/2020
Image: Στ. Χατζάκης: Κορωνοϊός και ευπαθείς ομάδες

Πολύτιμες συμβουλές από τον καρδιολόγο του ΓΝΚΥ Ιεράπετρας

Ο κ. Σταύρος Χατζάκης καρδιολόγος στο νοσοκομείο Ιεράπετρας και δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Ηχώ 99,8 και την εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» με τη Μαρία Τσαγκαράκη μιλώντας για τον κορωνοϊό δίνοντας χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές.

Καταρχάς τόνισε ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο σε επίπεδο Δήμου να είχε συσταθεί η επιτροπή υγείας του Δήμου ώστε να προγραμματίσει δράσεις ενημέρωσης του κοινού με εκδηλώσεις ακόμη και με επισκέψεις ειδικών, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, γηροκομείο κλπ.

Εν συνεχεία έκανε αναφορά στον κορωνοϊο τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους, ασθενείς με αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα προβλήματα υγείας. Τα συμπτώματα είναι σαν αυτά της γρίπης, βήχας, πυρετός κ.α. οπότε καλό είναι οι ασθενείς να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους που θα τους δώσει οδηγίες και θα κρίνει εάν πρέπει να επισκεφθεί νοσοκομείο ή όχι.

Ως προς τα μέτρα πρόληψης σημαντικό είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καλή διατροφή πλούσια σε φρούτα, χυμούς. Κανόνες ατομικής υγιεινής όπως καθαριότητα, πλύσιμο χεριών, θα πρέπει να τηρούνται. Επίσης παιδιά εμπύρετα καλό είναι να μένουν στο σπίτι και να μην πηγαίνουν στο σχολείο. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν συμπτώματα γρίπης που θα πρέπει να μένουν στο σπίτι για 14 ημέρες και να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους ή επαφές με ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας. Εάν υπάρχει κατοικίδιο υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει κορωνοϊό, σημείωσε ο κ. Χατζάκης.

Σε άλλο σημείο είπε ότι σε καλό στάδιο φαίνεται να είναι η διαδικασία για εμβόλιο το οποίο όμως θα πρέπει να δοκιμαστεί για να φανεί η αποτελεσματικότητά του και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να βγει στο εμπόριο. Εάν βρεθεί το εμβόλιο όπως και η φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή του τότε σαφώς τα δεδομένα θα αλλάξουν. Ως τότε όμως χρειάζεται προσοχή ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Χατζάκη: