Στ. Χατζάκης: Ντόμινο η κατάρρευση των Νοσοκομείων του Λασιθίου αν δεν στηριχτούν όλα

12:55 μ.μ. - Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023
12:12 μ.μ. - Παρ, 08/55/2023
Image: Στ. Χατζάκης: Ντόμινο η κατάρρευση των Νοσοκομείων του Λασιθίου αν δεν στηριχτούν όλα

Τι δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας με την παράταξη «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα»

Τα προβλήματα στον χώρος της δημόσιας υγείας, τα νοσοκομεία και η υποστελέχωσή τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, οι παραιτήσεις γιατρών, οι παραιτήσεις μελών του Δ.Σ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων του νομού, αντικείμενο συζήτησης σήμερα στον Ηχώ 99,8 με καλεσμένο τον καρδιολόγο στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου κ. Σταύρο Χατζάκη, δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας με την παράταξη « Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Καταρχάς όπως επεσήμανε έχουμε τρία Νοσοκομεία στον νομό Λασιθίου και τα τρία θα έπρεπε να είναι και να αντιμετωπίζονται ισότιμα και να είναι πλήρως λειτουργικά. Αντιλαμβάνεται βέβαια κανείς ότι το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου παρέχει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας φροντίδας καθώς είναι το μόνο που έχει ΜΕΘ, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κ.α. σε επίπεδο νομού. Θα έπρεπε να υπάρχει από όλες τις πλευρές ένα αίσθημα ενωτικό. Δηλαδή να αναγνωρίσουμε ότι και ο Άγιος Νικόλαος επωμίζεται παραπάνω περιστατικά από ασθενείς που μεταφέρονται από τη μια πόλη στην άλλη όταν τα Νοσοκομεία της Ιεράπετρας και της Σητείας δεν λειτουργούν επαρκώς. Σταδιακά τα τελευταία χρόνια αυτά τα περιστατικά αυξάνονται. Εάν λειτουργούσαν επαρκώς και τα άλλα νοσοκομείο δεν θα συνέβαινε αυτό.

Τα προβλήματα όμως είναι πολλά και σε πολλές κλινικές του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Η καρδιολογική κλινική θα αποδυναμωθεί γιατί ένας καρδιολόγος θα μετακινηθεί στο Ηράκλειο όπου εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος. Αντιστοίχως μετακινούνται αναισθησιολόγοι εκ των οποίων ο ένας θα έρθει στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας καθώς εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος. Είναι δικαίωμα του γιατρού να μπορεί να μετακινηθεί για αυτόν τον λόγο, το προβλέπει άλλωστε και η νομοθεσία. Επίσης άλλη μια αναισθησιολόγος θα πάει στη Σητεία. Όλα αυτά σεβαστά. Από την άλλη όμως, είναι μια πραγματικότητα ότι δημιουργούνται κενά που είναι ανάγκη να καλυφθούν με μέριμνα του κράτους, αλλιώς θα προκύψουν προβλήματα πχ στην αντιμετώπιση χειρουργικών ή επειγόντων περιστατικών. Αντί να έρθουν νέοι συνάδελφοι και στα 3 Νοσοκομεία, μεταξύ υμών κάνουμε ανταλλαγές. Αυτό δεν έχει θετικό αποτέλεσμα.

Όσο για τις προκηρύξεις γιατρών εκφράζω τις επιφυλάξεις για το εάν θα υπάρχει ανταπόκριση. Τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν είναι στις πρώτες επιλογές των γιατρών γιατί δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες ώστε να εργαστεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να συνεργαστεί με άλλες ειδικότητες, ο φόρτος εργασίας είναι πολύ μεγάλος, ο μισθός είναι ο ίδιος είτε πάει π.χ. στο Βενιζέλειο, είτε στης Ιεράπετρας. Όλο αυτό το κλίμα είναι αποτρεπτικό και ανασφαλές, είπε ο κ. Χατζάκης. Επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαιότητα να υπάρξουν συνεργασίες, μια κοινή γραμμή, ενωμένοι Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος Σητεία, να βρούμε να λύση, είπε ανάμεσα σε άλλα.