Στα 30 εκατομμύρια οσονούπω τα κρούσματα Covid-19 στον πλανήτη

9:46 π.μ. - Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020
09:09 π.μ. - Τρί, 15/46/2020
Image: Στα 30 εκατομμύρια οσονούπω τα κρούσματα Covid-19 στον πλανήτη

Καθώς τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού πλησιάζουν παγκοσμίως τα 30 εκατομμύρια, ένας ανώτερος υπάλληλος υγείας στην Κίνα είπε ότι περιμένει να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο στο κοινό, ήδη από τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τον Covid-19 του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το οποίο βασίζεται σε επίσημα κυβερνητικά δεδομένα, υπάρχουν 29.190.588 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο. Οι θάνατοι ανέρχονται στα 927.245 και αναμένεται να περάσουν 1 εκατομμύριο μέχρι τον Οκτώβριο.

Τόσο ο αριθμός των θανάτων όσο και το σύνολο των κρουσμάτων πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότεροι, λόγω διαφορετικών ποσοστών τεστ και ορισμών, καθυστερήσεων στην υποβολή εκθέσεων, καθώς και ύποπτες εκθέσεις από ορισμένες χώρες.

Εν τω μεταξύ, ο Wu Guizhen, επικεφαλής βιοασφάλειας στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δήλωσε ότι αναμένει ότι τα κινεζικά εμβόλια για τον Covid-19 θα είναι σύντομα διαθέσιμα στο κοινό, το Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Μιλώντας στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CCTV, ο Wu είπε: «Θα είναι πολύ σύντομα. Η πρόοδος είναι προς το παρόν πολύ ομαλή».

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, αναπτύσσει εννέα από τα 30 εμβόλια που υποβάλλονται σε δοκιμές σε ανθρώπους. Την περασμένη εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, σε συνεργασία με ερευνητές από την ηπειρωτική Κίνα, δήλωσε ότι ένα εμβόλιο με ρινικό σπρέι μπαίνει σε κλινικές δοκιμές.

Χιλιάδες Κινέζοι κάτοικοι έλαβαν μέρος στις δοκιμές πειραματικών εμβολίων από κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της China National Biotec Group, θυγατρικής της κρατικής εταιρείας Sinopharm και της Sinovac Biotech. Τον Ιούνιο, οι αρχές ενέκριναν τη χρήση πειραματικού εμβολίου σε στρατιωτικό προσωπικό, ενώ τον Ιούλιο χορηγήθηκαν εμβόλια σε ιατρούς και σε άλλους εργαζόμενους σε «θέσεις υψηλού κινδύνου».

Στα 6,57 εκατομμύρια έφτασαν τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, μετά την καταγραφή 36.970 στον τελευταίο ημερήσιο απολογισμό, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters. Κατά την προηγούμενη καταγραφή, οι μολύνσεις είχαν καταγραφεί στα 6,54 εκατομμύρια περιστατικά. 

Οι θάνατοι από Covid-19 αυξήθηκαν χθες, τουλάχιστον κατά 423, στους 194.570. Κατά την προηγούμενη καταμέτρηση, είχαν καταγραφεί 194.147 θάνατοι.

Στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters, ο αριθμός των νέων περιστατικών μόλυνσης από την Covid-19 αυξήθηκε τη Δευτέρα, τουλάχιστον κατά 4.650, στα 765.693 περιστατικά. Κατά την προηγούμενη ημέρα, ο αριθμός των περιστατικών είχε καταγραφεί στα 761.023 περιστατικά. 

Ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε χθες, τουλάχιστον κατά 80, στους 14.466 θανάτους. Κατά την προηγούμενη ημέρα, ο αριθμός των θανάτων είχε καταγραφεί στους 14.386 θανάτους.

hxonews AP Photo/Mary Altaffer
AP Photo/Mary Altaffer

-

Στη Βραζιλία, που παραμένει δεύτερη στον κόσμο σε θανάτους, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη 381 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 15.115 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται σε 131.625 νεκρούς, ενώ το σύνολο των μολύνσεων φτάνει πλέον τα 4.345.610 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.Σε απόλυτα μεγέθη, η Βραζιλία υφίσταται σε αριθμό κρουσμάτων το τρίτο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Ωστόσο, τις πρόσφατες εβδομάδες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων έχει σταθεροποιηθεί στη γιγαντιαία λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Ινδία ανακοίνωσε 83.809 νέα κρούσματα του κορονοϊού, τη χαμηλότερη ημερήσια αύξηση μέσα σε μια εβδομάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η δεύτερη πιο πολυάνθρωπη χώρα του πλανήτη φαίνεται πως πρόκειται να ξεπεράσει αύριο, Τετάρτη, το ορόσημο των 5 εκατομμυρίων κρουσμάτων, καθώς μέχρι σήμερα έχει καταγράψει 4,93 εκατομμύρια κρούσματα και απέχει μόλις 70.000, με τα κρούσματα να αυξάνονται ταχύτερα απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ο απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε σήμερα τις 80.000, καθώς αυξήθηκε κατά 1.054 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο.

hxonews AP Photo/Mahesh Kumar A.
AP Photo/Mahesh Kumar A.

-

Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία, με τον υπουργό Υγείας να τονίζει ότι «δεν υπάρχει επιβράδυνση στον ρυθμό μετάδοσης της νόσου», καθώς το υπουργείο ανακοίνωνε 63 νέους θανάτους και 1.716 επιπλέον κρούσματα του νέου κορονοϊού, το προηγούμενο 24ωρο.

Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 292.878, ενώ ο αριθμός των νεκρών τους 7.119, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, με την πανδημία στη χώρα να εξελίσσεται ανεξέλεγκτη.

Εξάλλου, 1.301 ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με την Covid-19 νοσηλεύονται σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση.

«Δεν μπορεί να παλέψει ο καθένας μόνος του, αλλά μαζί μπορούμε να κερδίσουμε», είπε ο υπουργός Φαχρετίν Κοτζά, παροτρύνοντας τους πολίτες ενωμένοι να τηρούν τα προστατευτικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας, πράγμα δύσκολο στην εφαρμογή του, ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου παρατηρούνται φαινόμενα έντονου συγχρωτισμού. 

Τσιμπημένα είναι το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα και στη Γερμανία, με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό να έχουν αυξηθεί το τελευταίο 24ωρο κατά 1.407 στα 261.762, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 12 στους 9.362, όπως δείχνει η ίδια καταμέτρηση.

Στην Αυστραλία, η πολιτεία της Βικτόρια, το επίκεντρο του τελευταίου ξεσπάσματος της επιδημίας του νέου κορονοϊού στην χώρα, ανακοίνωσε σήμερα μηδενικό αριθμό θανάτων, έπειτα από πάνω από δύο μήνες, τροφοδοτώντας αισιοδοξία για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών.

Η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Αυστραλίας κατέγραψε 42 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, σε σύγκριση με τα 35 την προηγούμενη ημέρα. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί είναι κατά πολύ χαμηλότεροι από τα υψηλά στις αρχές Αυγούστου, όταν καταγράφονταν πάνω από 700 ημερήσια κρούσματα.

Η πρωτεύουσα Μελβούρνη βρίσκεται σε αυστηρή καραντίνα έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Αλλά με τη σταθερή μείωση των κρουσμάτων, μερικοί περιορισμοί χαλάρωσαν από χθες.

Στη Βικτόρια καταγράφεται περίπου το 75% των τουλάχιστον 26.700 συνολικών κρουσμάτων της Αυστραλίας και το 90% των 816 θανάτων.

Ένα νέο κρούσμα ανακοίνωσε σήμερα η πολιτεία Κουίνσλαντ. Πρόκειται για έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από το εξωτερικό και τέθηκε σε καραντίνα.

hxonews AP Photo/Mark Schiefelbein
AP Photo/Mark Schiefelbein

-

Η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε οκτώ νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 για τη χθεσινή ημέρα. Την αμέσως προηγούμενη, είχαν καταγραφεί 10 κρούσματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας. Η ίδια επιτροπή ανέφερε ότι όλα τα νέα περιστατικά είναι εισαγόμενα, με την εμπλοκή ταξιδιωτών από το εξωτερικό.

Ανακοίνωσε επίσης, εννέα νέα ασυμπτωματικά περιστατικά μόλυνσης, όταν την Κυριακή είχαν καταγραφεί 39.Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα έχει καταγραφεί στα 85.202 περιστατικά, ενώ σταθερός παραμένει ο αριθμός των θανάτων στους 4.634.

efsyn.gr