Στα 5,85 ευρώ η τιμή του λαδιού στον Β΄ ελαιουργικό συνεταιρισμό Ιεράπετρας

11:27 π.μ. - Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023
11:06 π.μ. - Πέμ, 22/27/2023
Image: Στα 5,85 ευρώ η τιμή του λαδιού στον Β΄ ελαιουργικό συνεταιρισμό Ιεράπετρας

Ο πρόεδρος Μ. Αγιαννιωτάκης προτρέπει τους ελαιοπαραγωγούς να επιστρέψουν στους συνεταιρισμούς

Ο πρόεδρος του Β΄ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας « Η Δήμητρα» κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης μίλησε σήμερα στον Ηχώ 99,8 κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε προχωρώντας στη συνέχεια σε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για την νέα ελαιουργική περίοδο. Όπως είπε ως συνεταιρισμός θα «ξεκόψουμε» την τιμή του ελαιολάδου στα 5,85 ευρώ το λίτρο για τις 3 γραμμές. Σε γενικές γραμμές θεωρούμε ότι η χρονιά πήγε καλά. Η τιμή του ελαιολάδου, σε ήταν επίσης σε καλά επίπεδα, όλη τη χρονιά. Ωστόσο τα χρήματα κατά ένα μεγάλο ποσοστό δεν «επέστρεψαν» στο χωράφι αλλά κάλυψαν υποχρεώσεις του παραγωγού. Το θέμα της τιμής πρέπει βέβαια να το δούμε και από την πλευρά του καταναλωτή. Στην Ελλάδα της ύφεσης και των οικονομικών δυσκολιών, ο καταναλωτής δυσκολεύεται να πληρώσει υψηλή τιμή, όμως ο ευρωπαίος έχει μάθει να αγοράζει ακριβά το λάδι, σημείωσε ο κ. Αγιαννιωτάκης.

Όσο για τη επόμενη ελαιοκομική χρονιά εκτίμησε ότι δεν θα είναι το ίδιο καλή, καθώς παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό σχινοκαρπία και κακό δέσιμο του καρπού. Σε αυτό συνέβαλαν κατά κύριο λόγο οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες με υψηλές θερμοκρασίες και λιγοστές βροχές, εξήγησε.

Προέτρεψε στη συνέχεια τους ελαιοπαραγωγούς να επιστρέψουν στους συνεταιρισμούς, να συνεταιριστούν, ώστε να επωφεληθούν από τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις καλύτερες οικονομικές απολαβές.

Σχολίασε τέλος ότι ο παραγωγός μέσω των συνεταιρισμών πληρώνει για τη δακοκτονία. Ωστόσο ο σχεδιασμός η διαδικασία δεν είναι πάντα αποτελεσματικά και αυτό δημιουργεί προβλήματα. Για αυτό και επειδή κάθε χωράφι έχει τις ιδιαιτερότητές τους, πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά και καλό είναι ο παραγωγός να συμβουλεύεται τον γεωπόνο του. Σχολίασε ακόμη ότι τουλάχιστον ως συνεταιρισμός δεν καλούνται εδώ και μερικά χρόνια στις συναντήσεις στην περιφέρεια όταν συζητείται το θέμα της δακοκτονίας.