Στα «τάρταρα» οι τιμές του γάλακτος στην Κρήτη

7:52 π.μ. - Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017
07:06 π.μ. - Κυρ, 11/52/2017
Image: Στα «τάρταρα» οι τιμές του γάλακτος στην Κρήτη

Ως αντίθετες με την πραγματικότητα που ισχύει στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται οι τάσεις που διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα για νέες μειώσεις τιμών στη χώρα μας στον τομέα του αγελαδινού και του αιγοπρόβειου γάλακτος

Η Κρήτη βρίσκεται στο έλεος των στρεβλώσεων της αγοράς, που λειτουργεί εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της Ευρώπης, η οποία την ίδια ώρα στεγνώνει σε γαλακτοκομικά προϊόντα και φυσικά σε γάλα...
 
Κι όμως, σε όλη την Ευρώπη, οι εμπλεκόμενοι φορείς μιλάνε για έλλειψη βουτύρου και τυριών, λόγω της μείωσης της παραγωγής - κυρίως αγελαδινού - γάλακτος, καθώς και για αύξηση στην τιμή παραγωγού ή στη χειρότερη περίπτωση για τη σταθεροποίησή της!
 
Τι είδους παιχνίδια παίζονται στη χώρα μας, στις πλάτες των γαλακτοπαραγωγών; Μεγάλες τυροκομικές εταιρείες της υπόλοιπης Ελλάδος κατηγορούνται το τελευταίο διάστημα για χειραγώγηση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος, μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας Καναδά-Ε.Ε. (CETA). Έτσι, έχει φανεί πλέον η προσπάθεια μείωσης της τιμής παραγωγού, με το πρόσχημα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη φέτα. Μάλιστα, υπήρξαν και οι σχετικές καταγγελίες από τον κτηνοτρόφο και πρόεδρο του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδος Βάκη Τσιομπανίδη, ο οποίος κατέθεσε σε ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές τις επιστολές με τις μειωμένες τιμές που απέστειλαν οι βιομήχανοι στους κτηνοτρόφους.
 
«Θησαυρός ανεκμετάλλευτος»
 
Για το «λευκό χρυσό», που τον αφήνουμε ανεκμετάλλευτο στην Κρήτη, μίλησε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και γνωστός κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, αναφερόμενος στο αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται στο νησί.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβειο γάλα σήμερα έχει τιμή 80 λεπτά το κιλό - δηλαδή τουλάχιστον 10 λεπτά πιο κάτω απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα - ενώ στο γίδινο γάλα η τιμή δεν υπερβαίνει τα 50 λεπτά το κιλό.
 
«Αυτή η κατάσταση δείχνει την έλλειψη επιχειρηματικής νοοτροπίας και αναπτυξιακής νοοτροπίας και προοπτικής στην Ελλάδα. Βλέπουμε ένα κλασικό παράδειγμα που, αντί να επενδύσουμε στην κτηνοτροφία μας και στην παραγωγή της πρώτης ύλης, προσπαθούμε να "τη βγάλουμε σήμερα" και θα δούμε τι θα γίνει αύριο».
 
Στο σημείο αυτό, ο Αλέκος Στεφανάκης τονίζει ότι ως χώρα και ως Κρήτη συμπεριφερόμαστε έτσι, δείχνοντας ότι δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς και το πάθημα των Ευρωπαίων:
 
«Έβλεπαν ότι οι χώρες της Ευρώπης ήταν γεμάτες από γάλα, βούτυρα και κρέατα. Και ξαφνικά άφησαν την Ευρώπη σε ελλειμματικότητα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια και την επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης»... Και συνεχίζει λέγοντας ότι «δυστυχώς το σύστημα δεν είναι εξορθολογισμένο στη χώρα μας. Ο καθένας προσπαθεί να επιβιώσει και μέχρι σ' ένα βαθμό προσπαθούμε να το καταλάβουμε αυτό. Το θέμα είναι όμως ότι οι περισσότεροι αγνοούν πως η ζωική παραγωγή, όταν την καταστρέφεις, όταν την οδηγείς σε μείωση του ζωικού κεφαλαίου, για να ξαναπροκύψει προϊόν θέλει τουλάχιστον τρία χρόνια»...
 
Δεύτερη χρονιά συμπίεσης των τιμών
 
Στην Κρήτη έχουμε δεύτερη συνεχή χρονιά συμπίεσης των τιμών του γάλακτος και του αρνιού προς τα κάτω, όπως λέει στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης.
 
«Αυτό έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν εμβολιάσει τα ζώα τους. Και άρα έχουμε σημαντική υποβάθμιση του ζωικού κεφαλαίου. Δεν έχουν τη δυνατότητα να ταΐσουν με ζωοτροφές τα ζώα τους. Θα σφάξουν πάρα πολλά ζώα. Και όταν... με το καλό θα αδειάζουν τα ψυγεία στην αγορά, οι έμποροι θα ψάχνουν γάλα να αγοράσουν και δε θα βρίσκουν. Θα έχουν μειώσει πολύ όμως την τιμή του γάλακτος. Θα έχουν κατεβάσει σε προσβλητικά επίπεδα και τις τιμές πώλησης του τυριού. Δε θα μπορούν να βάλουν τιμή στην αγορά. Και όλο αυτό θα είναι ένα σύστημα, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγεί σε αυτοκτονία όλο το παραγωγικό και εμπορικό κύκλωμα».
 
Η σημερινή εικόνα της αγοράς, εξάλλου, είναι χαρακτηριστική. Όπως εξηγεί ο κ. Στεφανάκης, «έχουμε τυριά απούλητα. Έχουμε αρνιά απούλητα. Και λέμε, δε δουλεύουμε... Άσε να πουλήσουμε αυτά... Άρα υπολειτουργεί η μεταποίηση, γιατί στην ουσία δε γίνεται σωστά η δουλειά. Δεν μπορεί να έχουν περάσει 4 εκατομμύρια άνθρωποι από την Κρήτη στη διάρκεια του καλοκαιριού και να λέμε ότι έχουμε ακόμα τυρί στα ψυγεία μας. Αυτό είναι μια απίστευτη ανικανότητα».
 
 
Προτιμούν τα εισαγόμενα
 
«Νοσεί το παραγωγικό μας σύστημα»
 
Μάλιστα, αναφερόμενος στις προτιμήσεις των καταναλωτών στα εισαγόμενα γάλατα ή στο γάλα της αγελάδας, τονίζει ότι δεν είναι συγκρίσιμα πράγματα το δικό μας γάλα με το γάλα της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού.
 
«Το ζώο και το φυτό φέρνει στο τραπέζι μας ό,τι του σερβίρουμε και τρώει αυτό. Κι εγώ θα μιλήσω για το ζώο. Το πρωί το ταΐζουμε και το βράδυ μας το έχει φέρει στο τραπέζι μας. Ας ψάξει ο καθένας να σκεφτεί τι τρώει».
 
Και χαρακτηρίζει ως εξευτελιστική την τιμή των 80 λεπτών το κιλό για το πρόβειο και των 50 λεπτών το κιλό για το γίδινο γάλα της Κρήτης. Μάλιστα, στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τιμές είναι καλύτερες τουλάχιστον κατά 10 λεπτά, όταν το κόστος εκτροφής των ζώων είναι εξαιρετικά μικρότερο σε σχέση με το κόστος στην Κρήτη, λόγω της θαλάσσιας μεταφοράς και επιβάρυνσης των ζωοτροφών.
 
«Τα 80 λεπτά σημαίνουν οπισθοδρόμηση, υποτίμηση και στα όρια του να γίνει μεγάλη ζημιά στο παραγωγικό σύστημα της αιγοπροβατοτροφίας», επισημαίνει.
 
Καταλήγοντας, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει με αγανάκτηση: «Νοσεί η κοινωνία και το παραγωγικό μας σύστημα. Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό είναι ασθένεια στον τόπο που ζούμε και που μας φιλοξενεί. Και στον κόπο μας τον ίδιο. Καθόμαστε στο κλαδί, από την έξω μεριά και το κόβουμε. Όλοι μαζί».
 
 
Πηγή: neakriti.gr