Σταϊκούρας: 3,3 δις ευρώ το πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

2:27 μ.μ. - Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2020
02:11 μ.μ. - Πέμ, 05/27/2020
Image: Σταϊκούρας: 3,3 δις ευρώ το πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Ο υπουργός Οικονομικών εξειδίκευσε τα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους, στα οποία προχωράει η κυβέρνηση μετά την απόφαση για πανεθνικό lockdown λόγω του κορωνοϊού.

"Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 37 δισ. εκ των οποίων το 50% «χτίστηκε» το τελευταίο έτος από την παρούσα κυβέρνηση. Επεκτείνουμε και διευρύνουμε την ενίσχυσή μας" τόνισε με την έναρξη ο Υπουργός των Οικονομικών και συνέχισε:

"Για τις επιχειρήσεις που μπαίνουν σε αναστολή παρέχεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής του ΦΠΑ για τον μήνα Νοέμβριο και δυνατότητα καταβολής σε 12 δόσεις.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους μπαίνει σε αναστολή, οι ρυθμισμένες δόσεις μπορούν να πληρωθούν στο τέλος της ρύθμισης, σε αντίστοιχες δόσεις".

Επίσης, επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο κατά δύο μήνες ενώ ενισχύονται οι μακροχρόνια άνεργοι - ένα μέτρο που αφορά εκείνους που απέκτησαν την ιδιότητα μετά τον Απρίλιο.

"Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%. Το ίδιο ισχύει και για τα ενοίκια πολιτών που τίθενται σε αναστολή εργασίας, όπως και για τα ενοίκια των παιδιών τους. Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που μπαίνουν στην Επιστρεπτέα προκαταβολή 4, με κόστος 1 δισ. ευρώ" τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλοντας ότι θα ανακοινωθεί νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι: «η χώρα έχει 37 δισ. σε διαθέσιμα και γι αυτό έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Κανείς δεν πρέπει να μείνε πίσω. Πρώτη μέριμνα αυτοί που θα χτυπηθούν περισσότερο.

Έχω συμφωνήσει τρία πρόσθετα μέτρα:

- όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση τον Δεκέμβριο 800 ευρώ αντί 534 ευρώ,

- επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από Σεπτέμβριο Δεκέμβριο,

- εφάπαξ οικονομικής ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους. Υπολογίζω ότι είναι περίπου 130.000»

Υπενθυμίζεται ότι στις 18:00, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

cretalive.gr