Στη Βουλή οι απολύσεις από ιδιωτική νεφρολογική κλινική στην Ιεράπετρα

10:06 π.μ. - Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023
10:11 π.μ. - Τρί, 28/06/2023
Image: Στη Βουλή οι απολύσεις από ιδιωτική νεφρολογική κλινική στην Ιεράπετρα

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, για την απόλυση εργαζόμενων από ιδιωτική νεφρολογική κλινική στην Ιεράπετρα Λασιθίου Κρήτης.

Η ερώτηση

Η επιχείρηση «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΕΠΕ (Σύγχρονα νεφρολογικά κέντρα - αιμοκάθαρση)» μέσω του νόμιμου εκπροσώπου της, ο οποίος βρέθηκε στις εγκαταστάσεις στην Ιεράπετρα Λασιθίου Κρήτης, ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι από τη Δευτέρα 13/11/2023 παύει η δραστηριότητα της επιχείρησης, καθώς πρόκειται να εξαγοραστεί από την εταιρία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. (Μεσογειακό Κέντρο Διακοπών Αιμοκάθαρσης Α.Ε).

Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν χωρίς να τους έχει καταβληθεί ως σήμερα η νόμιμη αποζημίωση, ενώ τη στιγμή της απόλυσης τούς οφείλονταν και δεδουλευμένα τα οποία αφορούν αποζημίωση μη καταβληθείσας αδείας, επίδομα αδείας, μισθό Νοεμβρίου μέχρι τις 13/11 και δώρο Χριστουγέννων. Ανεξόφλητες οφειλές υπάρχουν και σε εργαζόμενους που έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία. Η εργοδοσία μάλιστα ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι δεν πρόκειται να λάβουν την αποζημίωσή τους ούτε τον μισθό Νοεμβρίου και την αποζημίωση αδείας και να μην μπουν καν στη διαδικασία να τα διεκδικήσουν. Δε δίστασε και να τους τρομοκρατήσει υποστηρίζοντας πως από εκείνους εξαρτάται αν ο νέος εργοδότης θα τους προσλάβει όταν ανοίξει εκ νέου η επιχείρηση.

Μετά την προσφυγή των εργαζομένων στην επιθεώρηση εργασίας, η εταιρεία κατέβαλε τον μισθό του μήνα Οκτώβρη, αλλά παράλληλα διαμήνυσε πως πρέπει να αποσυρθούν οι καταγγελίες ώστε να προχωρήσει η εξαγορά.

Πέρα από το πολύ σοβαρό θέμα που γεννάται για το μέλλον των 42 νεφροπαθών που εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη μονάδα, προκύπτει και το πολύ σοβαρό θέμα της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των 22 εργαζομένων της μονάδας. Μάλιστα σε αυτούς τους 22 εργαζόμενους υπάρχουν 2 γυναίκες σε εγκυμοσύνη και μία η οποία βρίσκεται σε άδεια μητρότητας.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοί σε δήλωσή τους αναφέρουν ότι επιθυμούν να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους με συνθήκες που να μπορούν απαρέγκλιτα να ασκούν τα καθήκοντά τους και να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για τους ασθενείς που τους έχουν ανάγκη.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

-Την άμεση εξόφληση των οφειλών μισθοδοσίας, επιδομάτων και ό,τι άλλο απορρέει από την εργατική νομοθεσία και δεν έχει καταβληθεί από την εταιρεία «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΕΠΕ»,

- Να διασφαλιστεί ότι το σύνολο των εργαζομένων θα μεταφερθεί στη νέα επιχείρηση με τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις και κεκτημένα με τον νέο εργοδότη, αφού η επιχείρηση θα ασκεί την ίδια δραστηριότητα στις ίδιες εγκαταστάσεις.

- Να εξασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να λειτουργήσει υπό νέα διεύθυνση η νεφρολογική κλινική και οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κατσώτης Χρήστος

Έξαρχος Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας