Στη Βουλή οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία σήμερα 26/8

7:59 π.μ. - Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020
07:08 π.μ. - Τετ, 26/59/2020
Image: Στη Βουλή οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία σήμερα 26/8

Στη Βουλή προς ψήφιση τίθενται σήμερα οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για την ΑΟΖ

Με αυξημένη πλειοψηφία αναμένεται να κυρώσει η Βουλή των Ελλήνων τις δύο κρίσιμες Συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έχει τονίσει ότι οι συμφωνίες αυτές ενισχύουν το εθνικό οπλοστάσιο της χώρας έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση των δύο συμφωνιών στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Δένδιας τόνισε την ανάγκη συγκρότησης μετώπου «εθνικής ομοψυχίας» έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Ο Τσαβούσογλου απειλεί με πόλεμο - Ο Γερμανός ΥΠΕΞ βλέπει ετοιμότητα για διάλογο

Την ίδια ώρα, η Τουρκία προειδοποίησε την Ελλάδα ενάντια στην κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλιώς δεν θα διστάσει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο», τονίζοντας ωστόσο ότι επιθυμεί να λύσει το ζήτημα μέσω διαλόγου και διπλωματίας

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο διάλογος δεν πρέπει να περιλαμβάνει ελληνικές προϋποθέσεις. «Θα κάνουμε χωρίς δισταγμό ό,τι είναι απαραίτητο», είπε.

Η Αθήνα πρέπει να εγκαταλείψει την «μαξιμαλιστική της προσέγγιση» – «Ναι» σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την «μαξιμαλιστική της προσέγγιση» και τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ο διάλογος για τους υπεράκτιους πόρους στην Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αναμένει από την ΕΕ να ενεργήσει ως «έντιμος και αντικειμενικός» μεσολαβητής.

«Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Άγκυρα.

«Όμως, όταν μια πλευρά ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε υπάρχουν πολλά πράγματα που θα προτείνουμε και εμείς. Πριν από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε την Αθήνα ενάντια στην κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Άγκυρα δεν θα διστάσει να κάνει «ό, τι είναι απαραίτητο».

Δένδιας - Μάας: «Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά»

Aξίζει να σημειωθεθί ότι κατά την χθεσινή συνάντηση (25/8) που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Γερμανό ομολογό του Χαίκο Μας τόνισε όυ : «Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά» αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας.

Ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι «αντί για κινήσεις αποκλιμάκωσης βλέπουμε νέες προκλήσεις» ενώ σημείωσε ότι αυτές οι συμπεριφορές και οι κινήσεις υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις οπισθοδρόμισης.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο επικείμενο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ενώ αναφερόμενος στην προοπτική διαλόγου με τη γείτονα χώρα υπόγραμμισε: «Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Όμως διάλογος δεν υφίσταται υπό το καθεστώς των απειλών».

Από την πλευρά του, ο Χάικο Μάας ζήτησε να σταματήσει άμεσα κάθε προκλητικότητα και συμπλήρωσε ότι η μικρότερη σπίθα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να προκαλέσει καταστροφή.

Τέλος, σημείωσε ότι η Γερμανία θα υποστηρίζει, με όλες της τις δυνάμεις, την διαδικασία διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

dikaiologitika.gr