Στη Χριστουγεννιάτικη αγορά το βλέμμα των παραγωγών κηπευτικών της Ιεράπετρας

10:53 π.μ. - Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020
10:11 π.μ. - Πέμ, 12/53/2020
Image: Στη Χριστουγεννιάτικη αγορά το βλέμμα των παραγωγών κηπευτικών της Ιεράπετρας

Μ. Διακάκης από το δημοπρατήριο «Golden Farm» και Α. Πλεξουσάκης από το «ΝΟΤΟΣ» μιλούν στον Ηχώ 99,8

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και τη στόχευση στραμμένη στην αγορά των Χριστουγέννων οι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας καλλιεργούν έχοντας αρκετές δυσκολίες μπροστά τους να αντιμετωπίσουν όπως το 2ο lockdown και ιώσεις που προσβάλλουν τις καλλιέργειες.

Οι τιμές αυτή την περίοδο, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του 2ου lockdown κινούνται πτωτικά με το ποσοστό να φτάνει στο μείον 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, για ορισμένα προϊόντα, σύμφωνα με τον κ. Μ. Διακάκη υπεύθυνο του Δημοπρατηρίου Golden Farm που μιλά στον Ηχώ 99,8 . Όπως τονίζει το θετικό είναι ότι είμαστε στο ξεκίνημα της περιόδου και οι ποσότητες που παράγονται είναι περιορισμένες. Η παραγωγή θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα με τους παραγωγούς να στοχεύουν στην αγοραστική κίνηση των Χριστουγέννων. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να μην έχουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε το περασμένο Πάσχα που είχαμε το 1ο απαγορευτικό οπότε η ζημιά των παραγωγών ήταν πολύ μεγάλη αφού εκτός των άλλων με κλειστά μαγαζιά και επιχειρήσεις μειώθηκαν και τα σημεία πώλησης. Κάτι αντίστοιχο που συμβαίνει και τώρα με τα κλειστά καταστήματα. Πέρα όμως από το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην αγορά, οι αγρότες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούν ιώσεις, είχαμε έξαρση φέτος στο πετάρι, αλλά και να προστατευτούν από την ίωση της καστανής ρυτίδωσης και εδώ είναι σημαντικό να ληφθούν όλα εκείνα τα προληπτικά μέτρα υγιεινής και καθαριότητας μέσα και έξω από το θερμοκήπιο, πλύσιμο κλουβών κ.α.που συστήνουν οι ειδικοί, τόνισε ο κ. Διακάκης.

-

Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Πλεξουσάκης υπεύθυνος του Δημοπρατηρίου ΝΟΤΟΣ ανέφερε ότι η παραγωγή είναι ακόμη πίσω και θα αυξηθεί το προσεχές διάστημα. Υπάρχει αγωνία για το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην αγορά λόγω του lockdown όμως υπάρχει η εμπειρία από το πρώτο. Ένας τομέας όπου δεν μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή ασφαλείς προβλέψεις, είναι αυτός των εξαγωγών καθώς ως γνωστό τόνοι προϊόντων της Ιεράπετρας καταλήγουν σε αγορές του εξωτερικού που επίσης πλήττονται από την πανδημία. Σε κάθε περίπτωση η αισιοδοξία δεν χάνεται και οι παραγωγοί θα πρέπει να φροντίσουν τις καλλιέργειές τους. Δεν λείπουν οι ιώσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν όπως αυτή του κίτρινου καρουλιάσματος. Ορισμένοι παραγωγοί που οι καλλιέργειές τους προσβλήθηκαν, αναγκάστηκαν να ξεπατώσουν και να φυτέψουν ξανά , κάτι όμως που τους πάει πίσω. Για την ίωση της καστανής ρυτίδωσης δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή κρούσματα όπως ανακοινώθηκε από τον ενιαίο αγροτικό σύλλογο και εδώ οι αγρότες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες και συστάσεις του συλλόγου και να απευθύνονται σε ειδικούς για να διαπιστώσουν εάν η καλλιέργειά τους έχει κάποιο πρόβλημα. Είναι απαραίτητο δε για την προστασία των καλλιεργειών να τηρούνται τα προληπτικά μέτρα. Από εκεί και πέρα είναι επίσης σημαντικό και ως χώρα να τηρήσουμε τα μέτρα, να προστατευτούμε από την πανδημία ώστε να πάμε ακίνδυνα στα Χριστούγεννα και να τονωθεί η αγορά, ανέφερε ο κ. Πλεξουσάκης.