Στη χωματερή τεράστιες ποσότητες κηπευτικών της Ιεράπετρας

10:31 π.μ. - Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
10:05 π.μ. - Δευ, 13/31/2024
Image: Στη χωματερή τεράστιες ποσότητες κηπευτικών της Ιεράπετρας

Ο Γ. Καραλάκης, Πρόεδρος του Α.Σ. ΑΝΑΤΟΛΗ μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την διάθεση των προϊόντων καθώς η εβδομάδα που πέρασε είχε σαν χαρακτηριστικό το χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον

Κάθε χρόνο η εβδομάδα μετά το Πάσχα είναι δύσκολη με την φετινή να επηρεάζεται ακόμα περισσότερο λόγω των πολλών ημερών που οι αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω και της μεταφοράς της ημέρας της Πρωτομαγιάς. Το αποτέλεσμα ήταν να μαζευτούν πολλά προϊόντα στα δημοπρατήρια. Οι χωματερές έχουν γεμίσει ντομάτες καθώς η αγορά δεν μπορεί να τις απορροφήσει. Η ποιότητα από τις πρώτες καλλιέργειες έχει χαλάσει και τα σούπερ μάρκετ παίρνουν μόνο προϊόντα πολύ καλής ποιότητας. Το αγγούρι επίσης παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες. Η πιπεριά φλωρίνης και κέρατο εξάγουν ακόμα. Καθημερινά πετιούνται μεγάλες ποσότητες προϊόντων στη χωματερή αλλά γίνονται και δωρεές σε δομές. Ο κ. Καραλάκης ενημέρωσε ότι όποιος χρειάζεται προϊόντα μπορεί να πάρει. Όλα τα προϊόντα που πετιούνται καταγράφονται ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποζημίωση ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε από την κυβέρνηση. Ο κ. Καραλάκης είπε ότι υπάρχει αισιοδοξία καθώς πιστεύει ότι αυτή την εβδομάδα θα ομαλοποιηθεί η αγορά και θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πως θα κινηθεί μέσω των δημοπρασιών αναφέροντας ότι αυτή η κατάσταση παρατηρείται κάθε χρόνο.

hxonews

Σχετικά με την υπολειμματικότητα που είχε βρεθεί σε κάποια αγγούρια ο κ. Καραλάκης πιστεύει ότι δεν αφορά προϊόντα από της περιοχής μας. Παρόλα αυτά συμβούλεψε τους παραγωγούς να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα φάρμακα και να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που αφορούν στις δραστικές ουσίες. Σχολίασε ότι το σύνολο των παραγωγών τηρεί τους κανόνες με ένα πολύ μικρό ποσοστό να παρεκκλίνει.

hxonews

Τέλος, σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με τον ΤΟΕΒ ο κ. Καραλάκης ανέφερε ότι όποτε προκύψει κάποιο πρόβλημα ή κάποιο θέμα γίνεται συνέλευση στον ΤΟΕΒ. Όλες οι αιτήσεις περνούν από το Δ.Σ. και φυσικά όλα τα μέλη μπορούν να ζητήσουν και να πάρουν όλα τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος.

hxonews

* Φωτογραφίες από την ομάδα στο facebook Καλλιέργεια κηπευτικών και λαχανικών