Στην Αθήνα οι μελισσοκόμοι με αγροτικά, φορτηγά και λεωφορεία - Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

9:51 π.μ. - Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024
09:02 π.μ. - Πέμ, 22/51/2024
Image: Στην Αθήνα οι μελισσοκόμοι με αγροτικά, φορτηγά και λεωφορεία - Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Οι μελισσοκόμοι διεκδικούν άμεσα λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν το κόστος παραγωγής, καθώς και την ανεπάρκεια ελέγχων κατά παράνομων εισαγωγών

Ραντεβού στο Σύνταγμα έχουν δώσει σήμερα Πέμπτη (22/2) το πρωί οι μελισσοκόμοι της χώρας που πραγματοποιούν πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα διεκδικώντας άμεσα λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν το κόστος παραγωγής, καθώς και την ανεπάρκεια ελέγχων κατά παράνομων εισαγωγών.

Όπως είχαν προγραμματίσει, συναντήθηκαν στις 4 τα ξημερώματα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο με αγροτικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία. Από εκεί το κονβόι κατευθύνθηκε στο Ρίο όπου συναντήθηκε με τους μελισσοκόμους της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου και όλοι μαζί κινήθηκαν προς τον Ισθμό για να σχηματίσουν με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Πελοπόννησο μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία προς την Αθήνα.

Το ρεπορτάζ του Open στις 8 το πρωί της Πέμπτης

Εκτός από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα οι εκπρόσωποι των μελισσοκόμων έχουν προγραμματίσει συναντήσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών, ενώ θα επιδώσουν σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματά τους στη Βουλή.

Τα αιτήματα

Οι μελισσοκόμοι της χώρας, επισημαίνουν ότι τα αιτήματα του κλάδου που χρήζουν άμεσης λύσης είναι:

-Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).

-Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)

-Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.

-Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.

-Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ

-Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.

-Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε στη γενική συνέλευσης της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2024 και κατά την οποία εξελέγη συντονιστική επιτροπή κινητοποιήσεων μελισσοκόμων.

left.gr