Στην Βουλή η επιστολή - καταγγελία του «Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας»

7:25 π.μ. - Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020
07:12 π.μ. - Τρί, 29/25/2020
Image: Στην Βουλή η επιστολή - καταγγελία του «Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας»

Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Πλήθος καταγγελιών για τον Αναπληρωτή Διοικητή του ΓΝ - ΚΥ Ιεράπετρας».

Ο Βουλευτής Λασιθίου Θραψανιώτης Εμμανουήλ καταθέτει αναφορά την επιστολή - καταγγελία του «Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας» στη οποία επισημαίνεται: « Για τους εργαζομένους του νοσοκομείου Ιεράπετρας το ποτήρι ξεχείλισε! Η στάση, οι μέθοδοι και η συμπεριφορά του αναπληρωτή διοικητή έχουν πλέον ξεπεράσει κάθε όριο. Η περίοδος των αναγκαστικών υποχωρήσεων μπροστά στην προάσπιση της υγείας εν μέσω της πανδημίας έχει παρέλθει κι αυτή.”

Καταγγέλλουν ότι οι χωροταξικές αλλαγές «...γίνονται χωρίς κανένα προγραμματισμό, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς μελέτες, χωρίς άδεια και τις περισσότερες φορές χωρίς καν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής χωροταξίας, κι έπρεπε να φτάσουμε να γίνει σχετική ερώτηση στη Βουλή” (που δεν έχει απαντηθεί εμπρόθεσμα) “για να τακτοποιηθούν όλα αυτά, αναδρομικά. Πολλές από αυτές τις οικοδομικές εργασίες δεν πληρούσαν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και διακόπηκαν ενώ άλλες λόγω βιασύνης και προχειρότητας κρίθηκαν ακατάλληλες και μη λειτουργικές, χρειάστηκε αποκατάσταση των χώρων και νέες εργασίες με αναπόφευκτη σπατάλη εργατοωρών αλλά και χρημάτων.”

Επισημαίνουν κακοδιαχείριση και απ' ευθείας αναθέσεις, “οι ανορθόδοξες μέθοδοι ... μετά τον πρόσφατο “καταιγισμό” αναρτήσεων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όπως τα 4 “εντέλλεσθε” για απ’ ευθείας ανάθεση υπηρεσιών διαστήματος 20 ημερών και κόστους περίπου 5.000 ευρώ έκαστη, από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, ήτοι δημοσίου χρήματος.” Αναφέρουν επίσης τουλάχιστον παράτυπες αναθέσεις έργου, “Ειδικά για την περίπτωση σύνταξης εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του νοσοκομείου,...παρακάμπτεται σαφώς η ιεραρχία, αφού ο εσωτερικός κανονισμός των διασυνδεομένων νοσοκομείων καταρτίζεται από το κεντρικό νοσοκομείο...”, αλλά και “φωτογραφικές” διαδικασίες, “...προκήρυξη διαγωνισμού διάρκειας λίγων μόλις ωρών για τις φωτιζόμενες επιγραφές του νοσοκομείου, αξίας 15.000 ευρώ...” , υπερβολικές δαπάνες, “... υλικοτεχνικό εξοπλισμό αναβάθμισης τηλεπικοινωνιών στους χώρους εμβολιασμών, κόστους 9.500 ευρώ,” αλλά και αδιαφορία και άρνηση για αναγκαίες προμήθειες που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων, “όταν αρνείται κατηγορηματικά να υπογράψει την από 10/4/20 παραγγελία, για την αντικατάσταση του πλέον επικίνδυνου ατμολέβητα, λόγω του υψηλού κόστους των 3.500 ευρώ!!! και όταν δεν ενέκρινε την αγορά μασκών FF3 τον 3/20, λόγω του επίσης υψηλού κόστους των 1750 ευρώ!!!”

Καταγγέλλουν επίσης τον Αναπληρωτή Διοικητή για, “... παραβίαση ιεραρχίας καθώς και η μη τήρηση νόμιμης διαδικασίας ... κατά την πρόθεση αντικατάστασης της προϊσταμένης οικονομικού τμήματος,” αλλά και για προκλητική συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους, “πολλοί εργαζόμενοι γίνονται συχνά – και μερικοί σχεδόν καθημερινά – αποδέκτες αδικαιολόγητης αγενούς, προσβλητικής και απολυταρχικής συμπεριφοράς, ακόμη και απειλών (απόλυση, στέρηση μισθού, ΕΔΕ…) εκ μέρους του.” και ότι πρόκειται για “...κατάσταση (που) συνεχώς (να) επιδεινώνεται.”

Με έμφαση τονίζουν παραβίαση δικαιωμάτων και καταστρατήγηση ωραρίου, “... Εργάζονται μονίμως σε καθεστώς έντασης και πιέσεων ψυχολογικών αλλά και σωματικών, με συχνή παραβίαση του ωραρίου, άλλοτε απλά ως “καψόνι” χωρίς τελικά να τους ζητηθεί να εκτελέσουν κάποια εργασία” ή είναι παράνομες όπως “... με εντέλλεσθε διεκπεραίωσης υποθέσεων που δεν τηρούν τη νομιμότητα,” ή με “την άρνηση υπογραφής αναγγελίας εργατικού ατυχήματος σε υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας που υπέστη σοβαρό τραυματισμό μετά από πτώση από σκάλα, εν ώρα εργασίας, στο χώρο του νοσοκομείου στις 1/12/20,”.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι έχει “...πλέον δημιουργήσει στο προσωπικό ένα κλίμα τρομοκρατίας” και

Ζητούν ο αρμόδιος Υπουργός «να πράξει τα δέοντα συνδράμοντας τους εργαζομένους του νοσοκομείου Ιεράπετρας, ώστε να σταματήσει αυτή η κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του αναπληρωτή διοικητή και να επανέλθει η ισορροπία στον εργασιακό μας χώρο.»

Αθήνα 27/12/2020

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Ξανθός Αντρέας

Πολάκης Παύλος

Η σχετική επιστολή-καταγγελία:

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Αξιότιμε κύριε/κυρία,

Για τους εργαζομένους του νοσοκομείου Ιεράπετρας το ποτήρι ξεχείλισε! Η στάση, οι μέθοδοι και η συμπεριφορά του αναπληρωτή διοικητή έχουν πλέον ξεπεράσει κάθε όριο.

Είναι αλήθεια ότι έχουμε δείξει ανοχή κι έχουμε κρατήσει τους τόνους χαμηλούς για περισσότερο διάστημα απ’ όσο έπρεπε, θεωρώντας ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άνθρωπο με όρεξη για δουλειά και όραμα για τη βελτίωση του νοσοκομείου.

Η περίοδος χάριτος πέρασε προ πολλού.

Η περίοδος των αναγκαστικών υποχωρήσεων μπροστά στην προάσπιση της υγείας εν μέσω της πανδημίας έχει παρέλθει κι αυτή.

Πλέον, βλέποντας τις ανορθόδοξες διαδικασίες και μεθόδους τις οποίες χρησιμοποιεί ο αναπληρωτής διοικητής για την πραγματοποίηση του “οράματος”, αρχίζουμε να αμφισβητούμε τις δυνατότητες αλλά και τις προθέσεις του. 

Καθημερινά εργαζόμαστε αδιαμαρτύρητα σε ένα χώρο που πλέον είναι εργοτάξιο, ελπίζοντας ότι οι χωροταξικές αλλαγές θα είναι για το καλό του νοσοκομείου και των συνθηκών εργασίας μας. Όμως, οι αλλαγές αυτές γίνονται χωρίς κανένα προγραμματισμό, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς μελέτες, χωρίς άδεια και τις περισσότερες φορές χωρίς καν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής χωροταξίας, κι έπρεπε να φτάσουμε να γίνει σχετική ερώτηση στη Βουλή για να τακτοποιηθούν όλα αυτά, αναδρομικά. Πολλές από αυτές τις οικοδομικές εργασίες δεν πληρούσαν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και διακόπηκαν ενώ άλλες λόγω βιασύνης και προχειρότητας κρίθηκαν ακατάλληλες και μη λειτουργικές, χρειάστηκε αποκατάσταση των χώρων και νέες εργασίες με αναπόφευκτη σπατάλη εργατοωρών αλλά και χρημάτων.

Οι ανορθόδοξες μέθοδοι που ακολουθεί γίνονται αντιληπτοί και μετά τον πρόσφατο “καταιγισμό” αναρτήσεων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ,  , όπως τα  4 “εντέλλεσθε” για απ’ ευθείας ανάθεση υπηρεσιών διαστήματος 20 ημερών και κόστους περίπου 5.000 ευρώ έκαστη, από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, ήτοι δημοσίου χρήματος. Ειδικά για την περίπτωση σύνταξης εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του νοσοκομείου, θεωρούμε ότι, συν τοις άλλοις, παρακάμπτεται σαφώς η ιεραρχία, αφού ο εσωτερικός κανονισμός των διασυνδεομένων νοσοκομείων καταρτίζεται από το κεντρικό νοσοκομείο κι αν ακόμη είχε διαπιστωθεί μια ολιγωρία στην κατάρτιση του κανονισμού, θα έπρεπε να απευθυνθεί πρωτίστως στη διοίκηση του κεντρικού νοσοκομείου .

Ούτε μπορούμε να αγνοήσουμε την προκλητική, αν όχι φωτογραφημένη, προκήρυξη διαγωνισμού διάρκειας λίγων μόλις ωρών για τις φωτιζόμενες επιγραφές του νοσοκομείου, αξίας 15.000 ευρώ καθώς  και την πολυτέλεια αυτής για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό αναβάθμισης τηλεπικοινωνιών στους χώρους εμβολιασμών, κόστους 9.500 ευρώ, όταν αρνείται κατηγορηματικά να υπογράψει την από 10/4/20 παραγγελία, για την αντικατάσταση του πλέον επικίνδυνου ατμολέβητα, λόγω του υψηλού κόστους των 3.500 ευρώ!!! και όταν δεν ενέκρινε την αγορά μασκών FF3 τον 3/20, λόγω του επίσης υψηλού κόστους των 1750 ευρώ!!!

Βεβαίως η παραβίαση ιεραρχίας καθώς και η μη τήρηση νόμιμης διαδικασίας έχει διαπιστωθεί και κατά την πρόθεση αντικατάστασης της προϊσταμένης οικονομικού τμήματος, στην πρόσφατη συνεδρίαση του  ΔΣ, στις 30/11/20.

Επικαλούμενος μονίμως  τις υποχρεώσεις των εργαζομένων με βάση τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, αγνοεί και παρακάμπτει τα έννομα δικαιώματα τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την άρνηση υπογραφής αναγγελίας εργατικού ατυχήματος σε υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας που υπέστη σοβαρό τραυματισμό μετά από πτώση από σκάλα, εν ώρα εργασίας, στο χώρο του νοσοκομείου στις 1/12/20, ακόμα και μετά την έγγραφη τοποθέτηση μας.

Αυτό όμως που πλέον δεν μπορούμε να ανεχτούμε είναι η συμπεριφορά του αναπληρωτή διοικητή. Πολλοί  εργαζόμενοι γίνονται συχνά - και μερικοί σχεδόν καθημερινά - αποδέκτες αδικαιολόγητης αγενούς, προσβλητικής και απολυταρχικής συμπεριφοράς, ακόμη  και απειλών (απόλυση, στέρηση μισθού, ΕΔΕ…) εκ μέρους του. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί από εμάς έχουμε γίνει μάρτυρες της αυταρχικότητας του και μάλιστα παρουσία τρίτων, είτε πρόκειται για συναδέλφους, είτε για πολίτες. Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις μας ότι για κανένα λόγο και με κανένα δικαίωμα δεν μπορεί να απευθύνεται τοιουτοτρόπως σε ενήλικες υφιστάμενους, ακόμα κι αν πρόκειται για διόρθωση των “κακώς κειμένων” όπως διατείνεται, το μόνο που εισπράττουμε είναι η στάση του να γίνεται ολοένα και πιο απαράδεκτη και η κατάσταση συνεχώς να επιδεινώνεται.

Οι εργαζόμενοι στην τεχνική υπηρεσία με προθυμία εκτελούν συχνότατα αλλότρια καθήκοντα και χωρίς ποτέ να αναγνωρίζεται ότι υπερβάλλουν εαυτόν εν μέσω όλων των οικοδομικών εργασιών που συντελούνται στο νοσοκομείο, υφίστανται κατ’ επανάληψη προσβολές και ταπεινώσεις. 

Παρομοίως οι υπάλληλοι της διοικητικής υπηρεσίας, ως οι πλησιέστεροι στον αναπληρωτή διοικητή έχουν φτάσει πλέον στα όρια τους. Εργάζονται μονίμως σε καθεστώς έντασης και πιέσεων ψυχολογικών αλλά και σωματικών, με συχνή παραβίαση του ωραρίου, άλλοτε απλά ως “καψόνι” χωρίς τελικά να τους ζητηθεί να εκτελέσουν κάποια εργασία και άλλοτε με εντέλλεσθε διεκπεραίωσης υποθέσεων που δεν τηρούν τη νομιμότητα, ακόμα και μετά τις συστάσεις της διοίκησης των διασυνδεομένων νοσοκομείων.

Ο οξύθυμος χαρακτήρας του, η αψυχολόγητη συμπεριφορά του και η ισοπεδωτική και απαξιωτική στάση του ότι η πλειοψηφία  των εργαζομένων  εκτελεί ανεπαρκώς τα καθήκοντα του, έχουν πλέον δημιουργήσει στο προσωπικό ένα κλίμα τρομοκρατίας. 

Σαν σύλλογος εργαζομένων που σκοπός μας είναι η προάσπιση των εργασιακών συμφερόντων και η αλληλεγγύη των μελών, δεν μπορούμε να αντέξουμε και να ανεχτούμε πια αυτή την κατάσταση. 

Παρακαλούμε να αντιληφθείτε τη σοβαρότητα της κατάστασης και να πράξετε τα δέοντα συνδράμοντας τους εργαζομένους του νοσοκομείου Ιεράπετρας, ώστε να σταματήσει αυτή η κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του αναπληρωτή διοικητή και να επανέλθει η ισορροπία στον εργασιακό μας χώρο.

Εμείς θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τους συναδέλφους μας που υφίστανται τραμπουκισμούς, θα καταγγείλουμε κάθε πράξη που παραβιάζει τη νομιμότητα και θα προβούμε αν χρειαστεί στις δέουσες κινητοποιήσεις .

Με εκτίμηση,

Το ΔΣ του συλλόγου