Στην Γερμανία το ντοκιμαντέρ για τις εκτελέσεις των Ναζί στην Κρήτη

3:38 μ.μ. - Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020
03:01 μ.μ. - Δευ, 20/38/2020

Η ταινία θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός ειδικού αφιερώματος για την Ελλάδα, στο οποίο αφιέρωμα προγραμματίζονται 26 εκδηλώσεις το 2020

Μετά τις επιτυχημένες προβολές στην Κρήτη, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καθώς και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, το γνωστό ντοκιμαντέρ που στήριξε η Περιφέρεια Κρήτης με τίτλο "Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς" ταξιδεύει τώρα και στην Γερμανία.

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ που διατηρεί ζωντανή την ιστορική μνήμη και τις εκτελέσεις των Ναζί στην Κρήτη και που αναμένεται οι προβολές στην Γερμανία να «μαγνητίσουν” πολλές εκατοντάδες κόσμου, Γερμανούς πολίτες και μαθητές καθώς και ομογενείς.

H Γερμανική Πρεμιέρα της ταινίας "Λουλούδια που Μαράθηκαν νωρίς, Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944" διοργανώνεται από το Κρατικό Κέντρο Πολιτικής Εκπαίδευσης (Rheinland-Pfalz) . Η ταινία θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός ειδικού αφιερώματος για την Ελλάδα, στο οποίο αφιέρωμα προγραμματίζονται 26 εκδηλώσεις το 2020. Η Πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 στις 7:00 μ.μ.. στον κινηματογράφο CinéMayence (Schillerstraße 11) στο Mainz. Θα πραγματοποιηθούν επίσης τέσσερις προβολές για σχολεία στο Μainz. Μετά τις προβολές θα ακολουθεί συζήτηση με την σκηνοθέτιδα Βίκη Αρβελάκη στα γερμανικά. Οι προβολές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εποπτείας Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 12:30 το μεσημέρι, με πρωτοβουλία της Κρατικής Ένωσης της Θουριγγίας (Landesverband Thüringen) θα πραγματοποιηθεί η επόμενη δημόσια προβολή της ταινίας στο Εrfurt (Kinoklub, Hirschlachufer 1). Στο Erfurt θα πραγματοποιηθούν επίσης δυο προβολές για σχολεία στα οποία επίσης η σκηνοθέτιδα θα συνομιλήσει μετά την προβολή με τους μαθητές.

Το ντοκιμαντέρ "Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς" σε σκηνοθεσία Βίκης Αρβελάκη και Ματθαίου Φραντζεσκάκη ολοκληρώθηκε το 2018 και έκανε Ελληνική Πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Είναι παραγωγής της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, συμπαραγωγής COSMOTE TV και είχε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Πλατανιά.

Περίληψη :Χαράματα 28ης Αυγούστου 1944, Χανιά, Κρήτη. Οι Γερμανοί κατακτητές κυκλώνουν το μικρό χωριό Κακόπετρος στον σημερινό δήμο Πλατανιά. Φεύγοντας το απόγευμα, το ναζιστικό μίσος αφήνει πίσω του 23 νεκρούς, άδεια, λεηλατημένα σπίτια και τις ψυχές των επιζώντων ισοβίως σημαδεμένες. Πέντε επιζώντες θυμούνται και αφηγούνται εκείνη τη βροχερή Δευτέρα αλλά και την υπόλοιπη ζωή τους όπως χαραγμένη από τον πόνο συνεχίστηκε.

cretalive.gr