Στην Ιεράπετρα η Μενδώνη: Το επόμενο καλοκαίρι στο κοινό το φρούριο Καλές- Καμία ελπίδα για νέο κτίριο αρχαιολογικής συλλογής

5:37 μ.μ. - Σάββατο, 6 Αυγούστου 2022
05:08 μ.μ. - Σάβ, 06/37/2022

Τι είπε για Χρυσή και ανεμογεννήτριες σε αρχαιολογικό χώρο (Βίντεο )

Διήμερη επίσκεψη στον νομό Λασιθίου πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη  έχοντας επαφές με τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Ανδρουλάκη, Δημάρχους ,  παρουσία στελεχών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ.α..

Μεταξύ άλλων η κα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο των αρχαιολογικών ερευνών στον “Άγιο Κύριλλο”και   στο Σπήλαιο του Ψυχρού (Δικταίο Άντρο) στο Οροπέδιο Λασιθίου, αυτοψία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, επισκέφθηκε τη Σπιναλόγκα. Επίσης υπέγραψε προγραμματική Σύμβασης “Μελέτη Αποκατάστασης Ενετικού Φρουρίου Καζάρμα Σητείας Λασιθίου” στο Δημαρχείο Σητείας, με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και το Δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη,  για το έργο, ενώ έκανε αυτοψία και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας.

Τελευταίος σταθμός της κας Μενδώνη η Ιεράπετρα , με Αυτοψία στο έργο  «Στερέωση Προστασία και Ανάδειξη Φρουρίου Κάλε στην Ιεράπετρα Λασιθίου»

Δηλώσεις στην κάμερα του HXONEWS.GR

Έχουμε κάνει μια μεγάλη περιήγηση να δούμε έργα σε εξέλιξη και παράλληλα να δούμε πως θα εξελιχθούν έργα που έχουμε δρομολογήσει αλλά και τις τυχόν άλλες πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει το Υπουργείο στο πλαίσιο προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων.

Ειδικότερα για το φρούριο Καλέ ανέφερε ότι το έργο είναι σε εξέλιξη και χρονικό πέρας έχει το τέλος του 2023. Στόχος της υπηρεσίας να αποδοθεί  νωρίτερα , μέχρι το επόμενο καλοκαίρι δηλαδή, στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Για την στέγαση της αρχαιολογικής συλλογής είπε ότι  πρέπει να υπάρχει κατάλληλο κτίριο ή οικόπεδο για να ανεγερθεί κτίριο , προϋποθέσεις που τώρα δεν υπάρχουν. Στο απαλλοτριωμένο από το Υπουργείο οικόπεδο δεν μπορεί να γίνει γιατί υπάρχουν αρχαιότητες. Εφόσον καλυφθούν οι προϋποθέσεις με τον Περιφερειάρχη Κρήτης  θα εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Για τη  Νήσο Χρυσή ανέφερε ότι συνεχίζονται οι ανασκαφές.

Και τέλος για το θέμα των ανεμογεννητριών κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους σχολίασε ότι η Ελλάδα και ο πλανήτης έχει ανάγκη από ΑΠΕ. Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις και εφαρμόζονται οι νόμοι και υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις από τις   αρμόδιες υπηρεσίες.

Εάν κάποιος δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις αυτές  μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη, το ΣτΕ και η οποία απόφαση της δικαιοσύνης θα είναι σεβαστή.

hxonews

Οι ευχαριστίες της Αντιδημάρχου Χ Χατζημαρκάκη  και η ανάρτηση της στο Facebook  

Επίσκεψη Υπουργού Πολιτισμού και αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στην Ιεράπετρα

<<Ο Δήμος Ιεράπετρας είναι ένας Δήμος με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά

 που βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με την πολιτιστική του ταυτότητα

 συνθέτοντας το παρόν με σύγχρονα έργα και παρεμβάσεις πάντα με δέοντα

 σεβασμό στο παρελθόν.

 Στο πλαίσιο αυτό στον Δήμο Ιεράπετρας δρομολογούμε και υλοποιούμε

 συνεχώς έργα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εμπλουτίζοντας την πολιτιστική

 μας υπόσταση και αναδεικνύοντας σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος

 καθιστώντας τα επισκέψιμα.

Σε όλα αυτά αρωγός και συνεργάτης μας είναι πάντα η Εφορεία

 Αρχαιοτήτων Λασιθίου και η Προϊσταμένη της Εφορείας κα. Χρύσα Σοφιανού

 με την οποία διατηρούμε άριστη συνεργασία που επιφέρει πολλαπλά οφέλη για

 το Δήμο μας.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την ουσιαστική επίσκεψη σας στο Δήμο μας, όπως και για την έμπρακτη στήριξη σας σε μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή.>>

 Η Αντιδήμαρχος

Χατζημαρκάκη Χρυσούλα

hxonews