Στην Κύπρο το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας για το κλείσιμο του προγράμματος Erasmus+ΚΑ229

6:16 μ.μ. - Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023
06:07 μ.μ. - Δευ, 24/16/2023
Image: Στην Κύπρο το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας για το κλείσιμο του προγράμματος Erasmus+ΚΑ229

θέμα: «Our Common Cultivation Brings Us Together (OCCBUT

Η έκτη και τελευταία διακρατική συνάντηση Erasmus+ KA229 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ΚΑ229   με θέμα «Our Common Cultivation Brings  Us Together (OCCBUT) - Η κοινή μας καλλιέργεια μάς φέρνει πιο κοντά»,  οργανώθηκε στο σχολείο Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας, στη Λάρνακα της Κύπρου, ως συντονίστρια χώρα, μεταξύ 18 και 22 Απριλίου 2023. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 6 χώρες: Ιταλία Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα και η Κύπρος.

hxonews

Το έργο μελετά την αμπελουργία σε σχέση με τους τομείς της κουλτούρας, της βιοτεχνολογίας, διατροφής και υγείας, οικονομίας, εκπαίδευσης και την προσαρμογή της καλλιέργειας στην κλιματική αλλαγή καθώς και τα επαγγέλματα γύρω από την αμπελουργία. Οι εργασίες της εβδομάδας αυτής είχαν τον τίτλο «Αμπελώνες και κλιματική αλλαγή».

hxonews

Οι εργασίες μας  ξεκίνησαν με θερμή υποδοχή σε μία όμορφη τελετή στο πλαίσιο της οποίας μας τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος της Λάρνακας, κύριος Ανδρέας Βύρας, απευθύνοντάς  μας σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθησαν παρουσιάσεις των μαθητών/τριών από όλες τις χώρες αναφορικά με τους αμπελώνες και τη κλιματική αλλαγή με εικόνες, βίντεο, συνεντεύξεις από αμπελουργούς, παραδοσιακά ποιήματα, τραγούδια, χορούς και θεατρικά.

hxonews

Στο τέλος  η ομάδα της κάθε χώρας φωτογραφήθηκε με τον δήμαρχο και του πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα. Έπειτα έγινε περιήγηση στην πόλη της Λάρνακας. Αφού τελείωσε η περιήγηση, παρατέθηκε γεύμα στο σχολείο συνοδευόμενο με παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα. Το απόγευμα έγιναν βιωματικά εργαστήρια παρασκευής παλουζέ και ζωγραφικής σε πέτρα με θέματα εμπνευσμένα από την αμπελουργία. Τα παιδιά διασκέδασαν με κυπριακά παραδοσιακά παιχνίδια, χορούς και τραγούδια.

hxonews

Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου και το μουσείο κρασιού στην Ερήμη. Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με βόλτα στη μαρίνα Λεμεσού. Την τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε μονοήμερη εκδρομή στο  παραδοσιακό χωριό του Ομόδους. Αφού ξεναγηθήκαμε στο οινοποιείο και στους αμπελώνες Γερολέμου, δοκιμάσαμε τα εξαιρετικά κρασιά οι εκπαιδευτικοί και τοπικά παραδοσιακά γλυκά τα παιδιά. Στη συνέχεια σεργιανίσαμε στα στενά γραφικά σοκάκια του χωριού και γευματίσαμε σε παραδοσιακή ταβέρνα. Την τέταρτη μέρα απολαύσαμε ολοήμερη βαρκάδα στην Αγία Νάπα και αγναντέψαμε την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

hxonews

Οι  δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με την αποχαιρετιστήρια τελετή και την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής στους/στις μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές/τριες διασκέδασαν με παραδοσιακούς χορούς και κυπριακά εδέσματα.

 Οι εμπειρίες και οι εντυπώσεις που αποκόμισαν μαθητές/τριες και  εκπαιδευτικοί πολλές και αξέχαστες! Η ευκαιρία να γνωρίσουν συνομήλικα παιδιά από πέντε διαφορετικές χώρες και να δημιουργήσουν δεσμούς και φιλίες δείχνει τη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος. Είναι, ομολογουμένως, ιδιαίτερα επωφελές άνθρωποι  από έξι διαφορετικές χώρες να έχουν τέτοιες ευκαιρίες να ανταλλάσσουν απόψεις για τον τόπο διαμονής τους, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας τους. Είναι κάτι που προωθεί την αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία των λαών και την αποδοχή των διαφορετικών πολιτισμών. 

hxonews

Ευχαριστούμε τις οικογένειες που φιλοξένησαν τα παιδιά μας και όλους τους/τις εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και ιδιαίτερα τη γενική συντονίστρια κα Στέλλα Μάουερ.

Ο παρακάτω σύνδεσμός είναι οι δράσεις της εβδομάδας όπου, όπου με πολλή αγάπη  δημιούργησε το κυπριακό σχολείο https://youtu.be/gjq_MieTkm4

και το ελληνικό σχολείο https://www.youtube.com/watch?v=J8ZplqoUP44 

Η Παιδαγωγική Ομάδα ERASMUS+

      1ου ΓΕΛ Ιεράπετρας