Στήριξη Καλαντζάκη σε Σπυριδάκη για τη δράση στη νήσο Χρυσή

12:54 μ.μ. - Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
12:05 μ.μ. - Τρί, 21/54/2024
Image: Στήριξη Καλαντζάκη σε Σπυριδάκη για τη δράση στη νήσο Χρυσή

Τι είπε ο πρώην δήμαρχος Ιεράπετρας για την μονάδα βιοαερίου και το πολυιατρείο

Ο κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, πρώην δήμαρχος Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την εκδρομική δράση που πραγματοποιήθηκε στη Χρυσή με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Μ. Σπυριδάκη, λέγοντας ότι την στηρίζει καθώς και η δική του παράταξη είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχη δράση στο παρελθόν. Σχετικά με την επιτροπή διαχείρισης της νήσου Χρυσής είπε ότι είναι μία επιτροπή η οποία ασχολείται μεν με το νησί αλλά δεν μπορεί να κάνει έργα καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν έγινε ποτέ περιφερειακό συμβούλιο για την Χρυσή και κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει με γρήγορες κινήσεις όσα έχει υποσχεθεί. Μίλησε επίσης για την χρηματοδότηση των 200.000 ευρώ για την προβλήτα της Χρυσής και συμβούλεψε την νέα δημοτική αρχή να κυνηγήσει αυτά τα χρήματα από την περιφέρεια ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη για την προβλήτα.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην εταιρία Eco Hellas βιοαέριο με αφορμή τα εγκαίνια της μονάδας, η οποία ουσιαστικά άρχισε να συζητείται επί των ημερών της παράταξής του. Αν και είχαν γίνει κινήσεις, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν επέτρεπε στον Δήμο τη δημιουργία μονάδας βιοαερίου. Ο κ. Καλατζάκης στηρίζει την δημιουργία αυτής της μονάδας καθώς όπως είπε, είναι μία επένδυση που έχει όλες τις αδειοδοτήσεις, είναι φιλική προς το περιβάλλον και βοηθάει στη διαχείριση των φυτικών απορριμμάτων. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει αντίστοιχες μονάδες σε όλη την Ελλάδα και επιστημονικές γνώσεις κάτι που κάνει τον κ. Καλαντζάκη να πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα τόσο στην διαχείριση όσο και στην διαδικασία παραγωγής αερίου. Η μονάδα θα έχει οικονομικό κέρδος από την πώληση του αερίου που θα παράγει και δεν θα χρειάζεται να επιβαρύνει με κάποιο τρόπο τον παραγωγό. Παράλληλα, θα λύσει το τεράστιο πρόβλημα των θερμοκηπιακών απορριμμάτων τόσο στην Ιεράπετρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ψαρής Φοράδας όπου υπάρχουν πολλά θερμοκήπια. Τέλος, βοηθάει στην ανάπτυξη του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου Ιεράπετρας και των ίδιων των παραγωγών.

Τέλος, σε ερώτηση που τέθηκε για το πολυιατρείο ο κ. Καλαντζάκης μας ενημέρωσε ότι πια αποτελεί θέμα του Δήμου Σητείας. Λόγω του ότι υπήρχαν διαφωνίες ως προς τη χρήση του οικοπέδου ανάμεσα στη σύζυγο και την επιτροπή διαχείρισης της διαθήκης χάθηκε η ευκαιρία δημιουργίας του. Ωστόσο, ο κ. Καλαντζάκης άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα δημιουργίας του πολυιατρείου εάν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να το στηρίξει. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει ο Δήμος Σητείας να ζητήσει άμεσα την χρηματοδότησή του είτε από την Κυβέρνηση είτε από την Περιφέρεια καθώς το ποσό δεν είναι τεράστιο και θα μπορούσε να βρεθεί.