Στην Κρήτη ο Σπίρτζης - «Πέφτουν» οι υπογραφές για το αεροδρόμιο Καστελίου

11:10 π.μ. - Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019
11:12 π.μ. - Δευ, 02/10/2019
Image: Στην Κρήτη ο Σπίρτζης - «Πέφτουν» οι υπογραφές για το αεροδρόμιο Καστελίου

Τις επόμενες ημέρες, πιθανόν την Πέμπτη, «πέφτουν» οι τζίφρες στη σύμβαση παραχώρησης του νέου αεροδρομίου

Εβδομάδα-ορόσημο αυτή που διανύουμε για το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του νέου αεροδρομίου Καστελίου... Τις προσεχείς ημέρες, κατά πάσα πιθανότητα μεθαύριο Πέμπτη (χωρίς να αποκλείεται πάντως και η Τετάρτη) αναμένονται εδώ ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και τα στελέχη της “Ariadne Airport Group”, που έχουν συστήσει ο ελληνικός κατασκευαστικός Όμιλος ΤΕΡΝΑ και ο ινδικός κολοσσός GMR Airports Limited, προκειμένου να “πέσουν” οι επίσημες υπογραφές στη σύμβαση παραχώρησης του νέου αεροδρομίου, η οποία θα σταλεί αμέσως μετά προς κύρωση στη Βουλή.
 
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στη “Νέα Κρήτη”, θα έχουν πέσει μέσα στις εκτιμήσεις-ανακοινώσεις που έκαναν πριν από λίγο καιρό εδώ από το Καστέλι οι εκπρόσωποι της ΤΕΡΝΑ, που είχαν προαναγγείλει την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου!
 
Τα στελέχη της ΤΕΡΝΑ, που πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Καστέλι, επιθεωρώντας τόσο την περιοχή που θα στηθεί το εργοτάξιο, όσο και τον χώρο που θα στηθεί το “στρατηγείο” της εταιρείας. 
Συναντήθηκαν, επίσης, την ημέρα εκείνη αρχικά με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη και στελέχη του Δήμου, και εν συνεχεία με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
 
Τα μέλη της αντιπροσωπίας της ΤΕΡΝΑ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της εταιρείας κ. Μιχάλη Γουρζή, είχαν ανακοινώσει τότε ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα “πέσουν” οι τελικές υπογραφές στη σύμβαση παραχώρησης του νέου αεροδρομίου Καστελίου, ενώ αμέσως μετά θα πάει προς κύρωση στη Βουλή.
 
Παράλληλα, είχαν σημειώσει ότι τα γραφεία- “στρατηγείο” της εταιρείας στο Καστέλι θα ξεκινήσουν να λειτουργούν μέσα στις επόμενες 20-30 ημέρες, με στόχο τον γενικό συντονισμό των συνεργείων και των εργασιών.
 
Να λοιπόν που τα χρονοδιαγράμματα αναμένεται να επιβεβαιωθούν και στην πράξη. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μια έντονη κινητικότητα από πλευράς υπουργείου και ΤΕΡΝΑ. Από την εταιρεία μάλιστα υπήρξαν κρούσεις προς τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος και άλλους φορείς, ότι ολοκληρώθηκε η προετοιμασία για την υπογραφή της σύμβασης και πως ετοιμάζονται να κατέβουν εδώ για να “πέσουν” οι τζίφρες του έργου.
 
Ανάλογα “σήματα” ετοιμότητας για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του έργου, ώστε να σταλεί αμέσως μετά προς κύρωση στη Βουλή, είχε στείλει τις τελευταίες ημέρες και το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών. 
Από το υπουργείο ξεκαθαρίστηκε εξαρχής μάλιστα ότι ήθελαν η σύμβαση να υπογραφεί όχι στην Αθήνα, αλλά εδώ στο Καστέλι, για προφανείς συμβολικούς-επικοινωνιακούς λόγους.
 
Η κάθοδος του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη “κλείδωσε”, σύμφωνα με πληροφορίες της “Ν.Κ.”, για μεθαύριο Πέμπτη, οπότε και θα “πέσουν” σε πανηγυρικό κλίμα οι υπογραφές. Μαζί με τις υπογραφές αναμένουμε φυσικά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα νεότερα θα πουν η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών αλλά και οι εκπρόσωποι της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου Καστελίου μαζί με τα συνοδά οδικά έργα...
 
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με το neakriti.gr, αναμένει η τοπική κοινωνία το τι θα ειπωθεί και για το κομμάτι των προσλήψεων. Θυμίζουμε ότι κατά τη συνάντηση με τον δήμαρχο, που τους έθεσε με έμφαση το ζήτημα των προσλήψεων και την ανάγκη, όπως υπογράμμισε, να δοθεί η δέουσα βαρύτητα στο κριτήριο της εντοπιότητας, οι εκπρόσωποι της ΤΕΡΝΑ διαβεβαίωσαν πως θα γίνει μια ιεράρχηση με γνώμονα την εντοπιότητα. Σημείωσαν, μάλιστα, πως θα δοθεί προτεραιότητα στους κατοίκους της περιοχής που θα χάσουν τις περιουσίες τους λόγω των αναγκαίων απαλλοτριώσεων.
 
Παρέμβαση για αποζημιώσεις και ΣΧΟΑΠ
 
Εν αναμονή της άφιξης του υπουργού Υποδομών και της κοινοπραξίας για τις υπογραφές της σύμβασης παραχώρησης του νέου αεροδρομίου Καστελίου, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, επανήρθε στο θέμα των δίκαιων αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις του έργου, καθώς επίσης και στην εκπόνηση ΣΧΟΑΠ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κατασκευή και τη λειτουργία του αεροδρομίου Καστελίου.
Στη νέα επερώτηση που κατέθεσε μάλιστα ο βουλευτής καταγγέλλει παραπλανητική υπηρεσιακή ενημέρωση προς τον υπουργό Υποδομών, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε λάθος ενημέρωση από τα έδρανα του Κοινοβουλίου! 
«Με την υπ’ αριθμ. 169/20-11-18 ερώτησή μου, η οποία συζητήθηκε την 5η/12/2018, μεταξύ άλλων σας είχα επισημάνει την αδικία που φαίνεται ότι θα υποστούν οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλοτριώνονται στην περιοχή που θα δημιουργηθεί το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου. 
Άλλωστε, και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της νέας διαρρύθμισης του αεροδρομίου Ηρακλείου, στη δημόσια ομιλία του με δηλώσεις του είχε αναφερθεί στην αδικία αυτή και στην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης. Επίσης, στο αναλυτικό υπόμνημα που έχει κοινοποιηθεί στους υπουργούς Υποδομών και Δικαιοσύνης και μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου ως αναφορά, η οποία παραμένει αναπάντητη μέχρι σήμερα, ο Σύλλογος Κατοίκων και Ιδιοκτητών της ευρύτερης περιοχής Ευαγγελισμού Πεδιάδος “Ο ΚΥΠΕΡΑΣ” είχε τονίσει: “Εκφράζουμε την οργή και δικαιολογημένη αγανάκτησή μας για τις 11 πρωτοφανείς αποφάσεις για κράτος δικαίου, οι οποίες προέκυψαν από αντιγραφή των 4.800 διαφορετικών τιμών της έκθεσης εκτίμησης του εκτιμητή του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ το σκεπτικό είναι αυτούσιο από την υπ’ αριθμ. 199/2017 Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, που αφορά το φράγμα Αποσελέμη. Επίσης, υποβάλουμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αλήθεια των καταγγελιών μας για την ουσία των πρωτοφανών για ευνομούμενο κράτος αποφάσεων”. 
Το υπ’ αριθ. πρωτ. 6180/7-11-2018 έγγραφό σας, που στείλατε ως απάντηση σε άλλη γραπτή ερώτησή μου (2321/31-10-2018), αποδεικνύεται, βάσει επισήμων στοιχείων και αποφάσεων, ότι περιέχει ανακρίβειες και σκόπιμες παραλείψεις, στις οποίες ο σύλλογος “ΚΥΠΕΡΑΣ” έστειλε στην υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών, αλλά και στην πολιτική ηγεσία την από 6/12/2018 επιστολή του, στην οποία καταλήγει: “Επειδή το με αριθμό πρωτοκόλλου 6180/7-11-2018 έγγραφό σας είναι εντελώς ανακριβές και δημιούργησε μια εντελώς παραπλανητική εικόνα για τις τιμές στον κ. υπουργό Υποδομών, με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική διαδικασία στη Βουλή των Ελλήνων να στηριχτεί σε εντελώς λάθος στοιχεία της υπηρεσίας σας, γεγονός που είναι βλαπτικό για τους ιδιοκτήτες της γης που απαλλοτριώνεται, που μένουν ακτήμονες και άνεργοι. Σας καλούμε όπως, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος 20 ημερών από τη γνώση της παρούσας επιστολής μας, ανακαλέσετε το παραπάνω έγγραφό σας με αντίστοιχο που να βασίζεται σε αληθή και ακριβή στοιχεία. Επιφυλασσόμενοι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας”».