Στο εδώλιο οι διακινητές που έφεραν 112 πρόσφυγες στην Κρήτη

11:00 π.μ. - Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016
11:07 π.μ. - Σάβ, 09/00/2016
Image: Στο εδώλιο οι διακινητές που έφεραν 112 πρόσφυγες στην Κρήτη

Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη αναμένεται να βρεθούν την Πέμπτη 7/9 οι δύο φερόμενοι διακινητές

Οι οποίοι είχαν συλληφθεί στα τέλη του περασμένου Μαίου, κατηγορούμενοι ότι μετέφεραν παράνομα από τα παράλια της Μικράς Ασίας στις βόρειες ακτές του Λασιθίου συνολικά 112 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων.
 
Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, αναμένεται να καθίσουν δύο άνδρες με βαλκανική καταγωγή. Πρόκειται για έναν 60χρονο Σέρβο κι έναν 34χρονο Κροάτη, οι οποίοι παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι από την ημέρα της σύλληψής τους. Ο 60χρονος πλοίαρχος εμπορικών πλοίων κατοικεί μόνιμα στο Μπαρ του Μαυροβουνίου, ενώ ο 34χρονος, μηχανικός στο επάγγελμα, διαμένει στο Σπλιτ της Κροατίας.
 
Αμφότεροι διώκονται ποινικά για κακούργημα. Ειδικότερα, οι δύο άνδρες κατηγορούνται για την πράξη της «μεταφοράς από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος από κοινού, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα από υπαίτιους που ενήργησαν από κερδοσκοπία».
 
Ξεκίνησαν από Αττάλεια
 
Συγκεκριμένα, ο 60χρονος και ο 34χρονος κατηγορούνται ότι ως συγκυβερνήτες του πλοίου «Black Beluga-Istanbul» με σημαία Ηνωμένων Πολιτειών, μήκους 16 μέτρων μετέφεραν παράνομα τους 112 Αφγανούς, Πακιστανούς, Ιρακινούς, Ιρανούς, Σύριους και υπηκόους Μπαγκλαντές σε ελληνικό έδαφος. Ειδικότερα, οι δύο ναυτικοί φέρονται να παρέλαβαν τους πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και 41 ανήλικα παιδιά, από τα παράλια της Αττάλειας, στην Τουρκία.
 
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το σκάφος δεν ήταν αξιόπλοο, ενώ δεν διέθετε και την απαιτούμενη χωρητικότητα για να μεταφέρει τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων. Εξάλλου, το σκάφος φέρεται να μην είχε ούτε σωστικές λέμβους, αλλά ούτε και επαρκή αριθμό σωσιβίων για τους επιβαίνοντες σ’ αυτό. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά -σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο- οι δύο άνδρες φέρονται να εγκατέλειψαν το σκάφος λόγω βλάβης που αυτό παρουσίασε.
 
Τους άφησαν αβοήθητους
 
Έτσι, οι κατηγορούμενοι φέρονται να άφησαν αβοήθητους τους πρόσφυγες στα αβαθή της θαλάσσιας περιοχή του Αγίου Ανδρέα, στον Κουδούμαλο Λασιθίου. Το πιο απάνθρωπο απ’ όλα, ωστόσο, είναι το ότι οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν κλειδώσει τους 45 ενήλικους άνδρες πρόσφυγες που επέβαιναν στο πλοίο σε κλειστό χώρο με ανεπαρκή αερισμό και φωτισμό.
 
Αφού εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους, οι πρόσφυγες κατάφεραν να βγουν στη στεριά και στη συνέχεια διέσχισαν, περπατώντας κάτω από τον καυτό ήλιο, μια απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου. Οι περισσότεροι σταμάτησαν στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα , όπου και εντοπίστηκαν από τις Αρχές. Δύο μάλιστα από τους πρόσφυγες τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να διακομιστούν στο Νοσοκομείο προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
 
Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, ντόπιοι εθελοντές και αλληλέγγυοι φρόντισαν τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, προσφέροντάς τους όλα τα απαραίτητα. Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι τα 24ωρα που ακολούθησαν, οι πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ της Νεάπολης Λασιθίου. Τέλος, όπως είχαν αποκαλύψει οι ίδιοι πρόσφυγες, είχαν δώσει για τη μεταφορά τους από την Τουρκία, το χρηματικό ποσό των 8.000 ευρώ έκαστος.
 
Πηγή: neakriti.gr