Στο εδώλιο πρώην και νυν αντιπεριφερειάρχης Χανίων για το γηροκομείο - κολαστήριο

10:22 π.μ. - Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022
10:06 π.μ. - Πέμ, 23/22/2022
Image: Στο εδώλιο πρώην και νυν αντιπεριφερειάρχης Χανίων για το γηροκομείο - κολαστήριο

Ραγδαίες οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση με το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά

Σήμερα έγινε γνωστό ότι διευρύνεται ο κύκλος των κατηγορουμένων και πλέον σε αυτόν εντάσσονται ο νυν και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής και Απόστολος Βουλγαράκης αντίστοιχα.

Αμφότεροι κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση τελεσθείσα και δια παραλείψεως και θα καθίσουν στο «σκαμνί» μαζί με τους άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο όταν αποκαλύφθηκαν οι άθλιες συνθήκες στις οποίες ζούσαν γέροντες αλλά και τα πολλά περιστατικά πανομοιότυπων πιστοποιητικών θανάτου.

Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τον πρώην και νυν αιρετό ότι ενώ γνώριζαν τις συνθήκες που επικρατούσαν στην άλλοτε «Αγία Σκεπή», όχι μόνο προχώρησαν στην έκδοση των αδειών λειτουργίας, αλλά ειδικά ο νυν περιφερειάρχης προχώρησε και στην αναβάθμιση του οίκου ευγηρίας από 16 κλίνες σε 46, ενώ ήταν σε γνώση του οι καταγγελίες για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Η δικάσιμός τους έχει οριστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 25 άτομα, εκ των οποίων οι δύο ιδιοκτήτριες της δομής και δύο γιατροί που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες και κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι μετά τις απολογίες τους στις 13 Φεβρουαρίου 2022, ενώ δύο νοσηλευτές και ένας διοικητικός υπάλληλος είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται και 12 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας της Αντιπεριφέρειας Χανίων που εμπλέκονται με βαρύτατες ποινικές κατηγορίες ακόμα και για την αρπαγή ηλικιωμένων σε αυτή την δυσώδη υπόθεση.

Πρόσφατα, και ενώ οι δύο συνιδιοκτήτριες είναι προφυλακισμένες, η δομή μετονομάστηκε σε «Ευ ζην Care» και εξακολουθεί να λειτουργεί.

Οι δύο γυναίκες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης, Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Τα αδικήματα αφορούν τους θανάτους συνολικά 30 ηλικιωμένων και την απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων 8, ενώ οι συνολικοί θάνατοι που καταγράφηκαν μετά την έρευνα των Αρχών στο ίδρυμα ανέρχονται στον ιλιγγιώδη αριθμό των 293 μέσα σε διάστημα μόλις έξι ετών (από το 2015 ως το 2021).

Άθλιες συνθήκες

Οι εικόνες για τη διαβίωση των ανθρώπων στη Μονάδα Ηλικιωμένων που περιγράφονται στη δικογραφία είναι εξοργιστικές, καθώς προκύπτει ένα πραγματικό κολαστήριο που λειτουργούσε υπό την ανοχή των ελεγκτικών αρχών.

Στους τροφίμους «χορηγούσαν ακόμα και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους», αναφέρεται επί λέξει. 

Συστηματική ήταν, σύμφωνα με τη δικογραφία, η προσπάθεια των υπευθύνων να έχουν σε καταστολή και ακινησία τούς ηλικιωμένους, καθώς «τους ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα με ιμάντες περίδεσης στα χέρια και στα πόδια, ενώ φέρονται να χορηγούσαν στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων, με την εισαγωγή τους στη Μονάδα, ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα, χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση, προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές λειτουργίες τους και να καμφθεί η κινητικότητά τους». 

Πηγή: efsyn.gr