Στο ΕΣΠΑ τα συνοδά έργα του φράγματος Μπραμιανών - Έπεσαν οι υπογραφές από το υπουργείο οικονομικών

6:53 μ.μ. - Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
06:05 μ.μ. - Τρί, 21/53/2024
Image: Στο ΕΣΠΑ τα συνοδά έργα του φράγματος Μπραμιανών - Έπεσαν οι υπογραφές από το υπουργείο οικονομικών

Στη συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνονται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον Ταμιευτήρα Μπραμιάνου, Γρα Λυγιάς και στο Φράγμα Μύρτου της ΠΕ Λασιθίου.

Την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Εμμανουήλ Φραγκούλης για την  ένταξη των συμπληρωματικών έργων του φράγματος Μπραμιανών στο ΕΣΠΑ η οποία εγκρίθηκε από  το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών.  

Ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του τόνισε: Πρόκειται για πολύ  σημαντικά  έργα για την ενίσχυση του Φράγματος Μπραμιανών και  η υλοποίησή τους  αναμένεται να ξεκινήσει   εντός του 2024, αφού  υπογραφεί η σχετική σύμβαση και  οριστεί ο ανάδοχος του έργου.

Η Ιεράπετρα είναι μια ξηροθερμική περιοχή και έχει ανάγκη από αρδευτικά έργα που θα συμβάλουν στην εξασφάλιση νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των παραγωγών μας που τροφοδοτούν την εγχώρια αγορά και αγορές του εξωτερικού με αρίστης ποιότητας αγροτικά προϊόντα.

Η απένταξη των συνοδών έργων  από το Ταμείο Ανάκαμψης είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στην αγροτική Ιεράπετρα  και η αναγκαιότητά τους  είχε επισημανθεί από τότε που αναλάβαμε ως νέα Δημοτική Αρχή. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεχή επικοινωνία με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη τον οποίο και ευχαριστούμε και με συναντήσεις στα αρμόδια Υπουργεία διεκδικήσαμε την υλοποίησή τους αναζητώντας εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία.  Πλέον με την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ τα έργα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης με στόχο να  ενισχυθεί  το Φράγμα Μπραμιανών και παράλληλα να θωρακιστεί η αντιπλημμυρική προστασία Ιεράπετρας - Γρα Λυγιάς.   Ευχαριστούμε τον   Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον  ειδικό γραμματέα Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης – Ταμείου Συνοχής κ. Γιώργο Ζερβό για την ανταπόκριση τους και πιστεύουμε οι επόμενες διαδικασίες να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς ώστε να επωφεληθούν οι αγρότες και ευρύτερα η Ιεράπετρα και ο Νομός Λασιθίου.

hxonews

Την ένταξη στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021- 2027» της δράσης «Κατασκευή Νέων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας», συνολικού προϋπολογισμού 181 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 124 εκατ. ευρώ αφορούν σε συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. 

Στη συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνονται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον Ταμιευτήρα Μπραμιανού, Γρα Λυγιάς και στο Φράγμα Μύρτου της ΠΕ Λασιθίου.

Επίσης περιλαμβάνονται τα έργα στους Δήμους Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων της Περιφέρειας Αττικής, στον Δήμο Ωραιοκάστρου της ΠΕ Θεσσαλονίκης και στις Παραλίμνιες Περιοχές Αμβρακίας- Αμφιλοχίας και Βάλτου της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν σε παρεμβάσεις διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Επίσης θα θωρακισθούν αντιπλημμυρικά οι περιοχές μελέτης, οι οποίες έχουν πληγεί αφενός από καταστροφικά γεγονότα (πχ πλημμύρες, πυρκαγιές, λοιπά έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα) και αφετέρου εξαιτίας ανθρωπογενούς παρέμβασης (για παράδειγμα αυθαίρετη δόμηση), και που εξαιτίας της απώλειας δασικών εκτάσεων, της κλιματικής αλλαγής και του άναρχου τρόπου οικιστικής ανάπτυξης, καθίστανται εξαιρετικά ευάλωτες έναντι του πλημμυρικού κινδύνου.

Δικαιούχοι της δράσης, η οποία εγκρίθηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & Ταμείου Συνοχής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Κορινθίας, Λευκάδας, Θεσσαλονίκης του υπουργείου Πολιτισμού.

Η πράξη είχε ενταχθεί αρχικά στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μεταφέρεται στο ΕΣΠΑ για την ασφαλή χρονικά υλοποίησή της.