Στο Ισραήλ σήμερα ο Μητσοτάκης: Επαφές για Τουρκία, επενδύσεις, τουρισμό και ενέργεια

7:51 π.μ. - Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020
07:06 π.μ. - Τρί, 16/51/2020
Image: Στο Ισραήλ σήμερα ο Μητσοτάκης: Επαφές για Τουρκία, επενδύσεις, τουρισμό και ενέργεια

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα Τρίτη, το Ισραήλ προκειμένου να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής μεταξύ των δύο χωρών

Ο πρωθυποουργός θα συναντηθεί και με Ισραηλινούς επενδυτές, μιας και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει μέχρι τώρα συνεργασία σε πολλά επίπεδα.

Επιδίωξη της συνόδου κορυφής είναι να επιβεβαιωθούν οι καλές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες και η διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω συνεργασίας. Μαζί με τον πρωθυπουργό θα συμμετέχουν στη Συνάντηση Κορυφής έξι υπουργοί και δύο υφυπουργοί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επίσκεψη του πρωθυπουργού στοχεύει να ενισχύσει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, που περιλαμβάνουν την άμυνα, τον τουρισμό, ζητήματα κυβερνο-ασφάλειας, τον γεωργικό τομέα, τα ενεργειακά ζητήματα. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας–Ισραήλ είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται. Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο Δημοκρατίες με μακρά παράδοση ενώ έχουν συναντίληψη σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, σημειώνουν.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στις επαφές του και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να αναδείξει τους κινδύνους των τουρκικών ενεργειών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. 

Τουρισμός

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση του κ. Νετανιάχου όπως τη μετέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες στην Ελλάδα μπορούν να φτάσουν το ένα εκατομμύριο.

Οι πτήσεις από το Ισραήλ προς την Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσουν τη 1η Ιουλίου.

Οι δύο ηγέτες θέλουν να στείλουν μήνυμα προς τους λαούς τους, πως Ελλάδα και Ισραήλ είναι ασφαλείς χώρες και μπορούν να προτιμηθούν από τους τουρίστες για τις καλοκαιρινές διακοπές. Εξάλλου, μέχρι στιγμής τα έχουν πάει περίφημα καταγράφοντας μικρό αριθμό κρουσμάτων και νεκρών.

Ελληνοτουρκικά

Σίγουρα τα ζητήματα για την στάση της Τουρκίας και τις εξελίξεις στη Μεσόγειο θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θίξει στον κ. Νετανιάχου αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρεουβέν Ρίβλιν, την πρόσφατη κίνηση της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) να ζητήσει άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο σε επτά περιοχές, οι οποίες περιοχές εφάπτονται την ελληνικών χωρικών υδάτων των 6 ναυτικών μιλίων.

Επίσης, θέλει να «επιβεβαιώσει» τη στενή σχέση των δύο χωρών, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία γίνονται προσπάθειες επαναπροσέγγισης της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα καταλαβαίνει κανείς, πως δίπλα στον κ. Μητσοτάκη θα κάθονται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

dikaiologitika.gr