Στο συνέδριο για τους προβληματισμούς της πίστης το 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας

3:51 μ.μ. - Τρίτη, 4 Απριλίου 2017
03:04 μ.μ. - Τρί, 04/51/2017
Image: Στο συνέδριο για τους προβληματισμούς της πίστης το 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας

Για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά το 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας με τα μέλη του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο «Άθως: Καράβι πολιτισμού και παράδοσης»

Έλαβε μέρος στο 3ο Θεολογικό Μαθητικό Συνέδριο που διοργάνωσε το 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ξάνθης στις 18 και 19 Μαρτίου 2017 ενώ οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου έλαβαν μέρος παρουσιάζοντας την εισήγησή τους μέσω skype.  
 
Στόχος του Συνεδρίου ήταν η δημιουργία ενός επιστημονικού forum μέσω του οποίου οι μαθητές θα διερευνήσουν το ρόλο των Θρησκειών στη σύγχρονη κοινωνία, τη σχέση της Πίστης με την Επιστήμη, της Θρησκείας με την Τέχνη και τη Φιλοσοφία, θα αναπτύξουν έναν γόνιμο προβληματισμό πάνω σε ζητήματα ηθικής καθώς και στη σχέση αυτής με τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και θα αποκομίσουν  γνώσεις τις οποίες θα μεταφέρουν στο Συνέδριο με τρόπο που θα επιλέξουν οι ίδιοι.
 
Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην πόλη της Ξάνθης. Στο συνέδριο πήραν μέρος μαθητές 50 σχολείων από όλη την Ελλάδα. Το 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας ήταν το μοναδικό σχολείο του νομού Λασιθίου και ένα από τα δύο σχολεία της Κρήτης που έλαβαν μέρος στο συνέδριο.
 
Οι μαθητές με τις εκατό περίπου εισηγήσεις τους ανέδειξαν με σοβαρότητα τα θέματά, με τα οποία η Θεολογία διαλέγεται με το σύγχρονο κόσμο , όπως  Χριστιανισμός και Τέχνη ( εικονογραφία, αγιογραφία, ζωγραφική, αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, μουσική, κινηματογράφος), Κοινωνικά προβλήματα υπό το πρίσμα της Χριστιανικής Διδασκαλίας (π.χ. φτώχεια, πόλεμος, ειρήνη, ετερότητα, ναρκωτικά, προσφυγιά, ισότητα, δικαιώματα, στερεότυπα, πολυπολιτισμικότητα, δικαιοσύνη, κ. ά),  Βιοηθική και Χριστιανική Ηθική (ευθανασία, κλωνοποίηση, τεχνητή γονιμοποίηση, κ.ά) , Χριστιανισμός και Οικολογία, Φιλοσοφία και θρησκεία , Πίστη και Επιστήμη (π.χ. επιστήμη, τεχνολογία, γενετική)  κ.α. Κάθε ένα από τα συμμετέχοντα σχολεία έπρεπε να επιλέξει μια θεματική και να την παρουσιάσει στους συνέδρους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 
Οι μαθητές της πολιτιστικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου συμμετείχαν στο συνέδριο με εισήγηση που είχε τίτλο: «π. Χρύσανθος Κατσουλογιαννάκης: ο τελευταίος ιερέας της Σπιναλόγκας». Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες και αναζήτησαν πληροφορίες και μαρτυρίες γύρω από το έργο και την προσωπικότητα του τελευταίου ιερέα της Σπιναλόνγκας που ήταν Σητειακής καταγωγής.
 
Οι μαθητές μέσα από την ομαδική συλλογική εργασία ετοίμασαν για τις ανάγκες του συνεδρίου κατάλληλο βίντεο στο οποίο αναφέρονταν σε όλα εκείνα τα βιογραφικά στοιχεία που ανέδειξαν τον πατέρα Χρύσανθο Κατσουλογιαννάκη εμβληματική προσωπικότητα για το νησί της Σπιναλόγκας καθώς ο ίδιος προσέφερε ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών κατοίκών του νησιού της Σπιναλόνγκας.
 
Για τις ανάγκες της εισήγησής του συνεδρίου, τους παραχωρήθηκε συνέντευξη από τον π. Φιλόθεο Σπανουδάκη, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού, ο οποίος και είχε ζήσει από κοντά τον π. Χρύσανθο. Η παραπάνω συνέντευξη ενσωματώθηκε στην βιντεοπαρουσίαση που επιμελήθηκαν τα παιδιά για τις ανάγκες του συνεδρίου.
 
Η συμμετοχή στο συνέδριο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με τους μαθητές να δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τους στο συνέδριο που αποτέλεσε γι αυτούς εμπειρία μοναδικής σημασίας.
 
Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι η συνεργατική και ερευνητική μάθηση έξω από τα στενά όρια της σχολικής τάξης και της διδακτέας ύλης μπορούν να έχουν τόσο θετικά αποτελέσματα.
 
Υπεύθυνοι για το συντονισμό της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας ήταν ο θεολογός καθηγητής κ. Χοϊλούς Δημήτριος και η μαθηματικός καθηγήτρια κα Δημητριάδου Ελένη μαζί με την πολιτιστική τους ομάδα που αποτελείται από τους μαθητές: Γκίνη Γκενάντα, Γερομαρκάκης Κωνσταντίνος, Γερομαρκάκης Γιώργος, Δαγαλάκης Μιχαήλ, Γαλανάκη Γεωργία, Λαγουδάκη Ιωάννα, Κοσιδεκάκη Αικατερίνη, Κόλλα Τζοάνα, Μπαλοθιάρη Παναγιώτα, Πιτροπάκη Μελίνα, Μεταξάκη Ελένη, Πετραντωνάκη Ελένη, Φεργαδάκη Γεωργία, Σωμαράκη Αικατερίνη, Φρονιμάκη Λουκία, Ψυλλάκη Μαρία, Σωτηρίου Γεώργιος, Δαούτη Δέσποινα, Σκύβαλος Αντώνιος, Μαυράκη Βασιλική, Μάλτσι Ντόναλντ, Λιοντάκη Γεωργία, Λαποκωνσταντάκη Χριστίνα, Κουγιουμουτζακη Μαρία, Μουταφωβ Ευαγγελος, Σωμαράκη Μαρία, Σαββάκη Δήμητρα, Τσαγκαράκη Μαρία, Χατζητζομπανίδης Εμμανουήλ, Κορνιλάκη Ιωάννα. 
 
 
Πηγή: ekriti.gr