Στο χείλος της καταστροφής οι κτηνοτρόφοι – Φάτε κατσικάκι όσο προλαβαίνετε

10:46 π.μ. - Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022
10:04 π.μ. - Δευ, 18/46/2022
Image: Στο χείλος της καταστροφής οι κτηνοτρόφοι – Φάτε κατσικάκι όσο προλαβαίνετε

Μην ξεπουλάτε κάτω από 8 ευρώ το κιλό προέτρεψε τους κτηνοτρόφους ο Γ. Αθανασάκης μέλος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Λασιθίου και τομεάρχης ζωικής παραγωγής της ΝΔ

Στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του ΥΠΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντά στην Ιεράπετρα ο κ. Γιώργος Αθανασάκης μέλος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Λασιθίου και τομεάρχης ζωικής παραγωγής της Ν.Δ. στον νομό , μίλησε στον Ηχώ 99,8 αναφορικά με τα θέματα που έθεσαν από πλευράς τους. Όπως είπε η αύξηση του κόστους παραγωγής έχει οδηγήσει την κτηνοτροφία στο χείλος της καταστροφής. Είναι ενδεικτικό ότι το ζωικό κεφάλαιο στο Οροπέδιο Λασιθίου έχει μειωθεί κατά 50% λόγω του κόστους παραγωγής αλλά και των καιρικών συνθηκών με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανείς. Την ίδια ώρα και ενώ οι τιμές σε ζωοτροφές και τα άλλα κόστη ανεβαίνουν, η τιμή στο γάλα και τα αιγοπρόβατα παραμένουν ίδια. Το πρόβλημα θα φανεί εντονότερο μετά το καλοκαίρι προς τα επόμενα Χριστούγεννα, τόνισε.

Ένα ακόμη θέμα που τους απασχολεί έχει να κάνει με τη στέγαση της μονάδας τους. Αν και προβλέπεται να κατασκευάζουν κάποιο πρόχειρο κατάλυμα δεν μπορούν να κάνουν ένα στέγαστρο τέτοιο, που θα τους επιτρέπει να ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης.

Για την ανεπιτήρητη βόσκηση σημείωσε ότι δεν μπορεί να θίγονται όλοι οι κτηνοτρόφοι επειδή ολίγοι δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Ως σύλλογος συστήνουν συνεχώς τα μέλη τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να προσέχουν τα ποίμνιά τους και να μη δημιουργούν προβλήματα με τα ζώα τους σε ξένες ιδιοκτησίες.

Είπε ακόμη ότι το μεταφορικό ισοδύναμο , θέμα το οποίο επιμελείται ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης έχει θετικό αντίκτυπο στους κτηνοτρόφους και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό έρχεται στο νησί.

Κλείνοντας ο κ. Αθανασάκης αναφέρθηκε στην εξισωτική αποζημίωση αλλά στο πως διαμορφώνονται οι τιμές στην η αγορά αυτές τις ημέρες του Πάσχα λέγοντας ότι δεν γίνεται στην Κρήτη η τιμή να διαμορφώνεται στα 6 ευρώ το κιλό και σε άλλες περιοχές της χώρας στα 8 ευρώ. Τώρα το πόσο θα φτάσει η τιμή στον καταναλωτή είναι ένα άλλο σοβαρό θέμα , σημείωσε ο κ. Αθανασάκης, προτρέποντας μάλιστα τους κτηνοτρόφους να μην πωλούν τα ζώα τους σε εξευτελιστικές τιμές κάτω των 8 ευρώ.