Στο υπουργικό τραπέζι οι αποζημιώσεις

10:27 π.μ. - Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020
10:06 π.μ. - Τρί, 02/27/2020
Image: Στο υπουργικό τραπέζι οι αποζημιώσεις

Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίφημο φάκελο που θα σταλεί στην Ε.Ε. για την ολοκληρωτική καταστροφή της ελαιοπαραγωγικής του 2019

Η κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση του περίφημου φακέλου για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, με βασικό προσανατολισμό την κλιματική αλλαγή ως «η κινητήριος δύναμη» της ραγδαίας εξάπλωσης του δάκου αλλά και των μυκητολογικών ασθενειών όπως το γλοιοσπόριο κ.ά., κατά την καταστροφική χρονιά του 2019, είναι το επόμενο στάδιο της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας.

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι των αγροτών στην Κρήτη υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και σημερινές ζημιές από την απότομη εναλλαγή των θερμοκρασιών από τον καύσωνα στα μέσα Μάη στις χαμηλές θερμοκρασίες που ακολουθούν διαρκώς μέχρι σήμερα.

Αναλυτικότερα, ως προς το μέτωπο των διεκδικήσεων για τις περυσινές καταστροφές, έγινε χθες σύσκεψη στο υπουργείο με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, την οποία και εκπροσώπησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης. Την ομάδα εργασίας συνέστησε ο υπουργός Μάκης Βορίδης, υπό την προεδρία του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστου Αυγουλά.

Στην τελευταία συνάντηση κατατέθηκαν οι παρατηρήσεις όλων των μελών της επιτροπής και τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί ο φάκελος. Οι υπηρεσίες του υπουργείου θα εκτιμήσουν και θα στοιχειοθετήσουν τη ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει ήδη καταθέσει η Περιφέρεια Κρήτης, όπου τεκμηριώνεται η ποσοτική μείωση στην παραγωγή του ελαιολάδου, της τάξης του 40%, παράλληλα με την ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος. Στη συνέχεια ο υπουργός θα καταθέσει τον φάκελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Αθήνα για τις νέες ζημιές

Στο μεταξύ, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ θα συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Στη σύσκεψη, που παραβρέθηκε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, οι εκπρόσωποι των αγροτών τόνισαν πως ο αγροτικός κόσμος έχει απαίτηση σήμερα να ξεκινήσει η διαδικασία για να καταγραφούν οι όποιες ζημιές και να δοθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές τόσο στα αμπέλια, όσο και στις ελιές. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι ζημιές προκλήθηκαν από τη μεγάλη και απότομη εναλλαγή των θερμοκρασιών, αφού εκεί που οι θερμοκρασίες είχαν ξεπεράσει τους 40 βαθμούς για μερικές ημέρες από το δεύτερο δεκαήμερο του Μάη, ακολούθησε η «βουτιά» του υδραργύρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καλλιέργειες.

«Εμπαιγμός με τη δακοκτονία»

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, με χθεσινή τους ανακοίνωση, «εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του για την πορεία του φετινού προγράμματος δακοκτονίας, μετά την παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Συριγωνάκη, που ζητάει από τους Δήμους να αποσπάσουν γεωπόνους από τις υπηρεσίες τους για να καλύψουν ανάγκες σε τομεάρχες»! Και συνεχίζει μεταξύ άλλων: «Κυβέρνηση και Περιφέρεια έχουν τεράστια ευθύνη για τη συνεχή υποβάθμιση του προγράμματος δακοκτονίας, τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, την ανάθεση της δακοκτονίας σε εργολάβους, ενώ βιώσαμε μια ολοκληρωτική καταστροφή, με δική τους ευθύνη, την περασμένη καλλιεργητική περίοδο!

Η θέση μας είναι ότι πρέπει με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εξασφαλίζεται ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά, άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, με την πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου επιστημονικού-τεχνικού προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, με εξασφάλιση των απαραιτήτων μέτρων προστασίας, να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους»!

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης.

Καταστροφικός ιός στο Τυμπάκι

Η καστανή ρυτίδωση τρώει τις ντομάτες

Πέρα όμως από τα προβλήματα σε ελιές και αμπέλια, έρχεται σαν το... «κερασάκι στην τούρτα» και η εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος του ιού της καστανής ρυτίδωσης της ντομάτας (Tomato brown rugose fruit virus, ToBRFV) σε φυτά ντομάτας και πιπεριάς προοριζόμενα για φύτευση στην Π.Ε. Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην περιοχή Τυμπακίου δήμου Φαιστού!

Την εμφάνιση του ιού γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. «Ο ιός αυτός περιλαμβάνεται στη λίστα επιφυλακής (alert list) του Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Οργανισμού Προστασίας Φυτών (ΕΡΡΟ). Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε στο Ισραήλ το 2014. Έκτοτε διαπιστώθηκε στην Ιορδανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, το Μεξικό, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Στην Ελλάδα διαπιστώθηκε το 2019 στα Χανιά και στη Μεσσηνία και το 2020 στο Λασίθι. Αποτελεί αναδυόμενο κίνδυνο μεγάλης σημασίας κυρίως για την καλλιέργεια της ντομάτας και της πιπεριάς και μεταδίδεται μηχανικά με την επαφή (μολυσμένα χέρια, εργαλεία, ρούχα αλλά και από φυτό σε φυτό), το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό και πιθανόν με τον μολυσμένο σπόρο.

Οι βομβίνοι μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης των φυτών. Το παθογόνο εισέρχεται στο αγγειακό σύστημα της ντομάτας από πληγές των ριζών και του λαιμού, προκαλώντας συμπτώματα μαρασμού και ξήρανσης φύλλων. Η μετάδοσή του στον αγρό γίνεται με μολυσμένο φυτωριακό υλικό, με το νερό του ποτίσματος και με τα καλλιεργητικά εργαλεία. Το παθογόνο επιβιώνει στον σπόρο και στα υπολείμματα της καλλιέργειας.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται στα φύλλα, στα στελέχη και στους καρπούς. Στα φύλλα τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χλώρωση, μωσαϊκό, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος και περιστασιακά στένωση. Στους καρπούς εμφανίζονται καστανοί δακτύλιοι και ρυτίδες, στις οποίες αποδίδεται και η ονομασία του ιού. Ο ιός έχει συνέπειες στην καρποφορία, με μεγάλη μείωση της παραγωγής, από 30% έως και 70%, ενώ υποβαθμίζει και την ποιότητα της παραγωγής. Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά», αναφέρεται μεταξύ των άλλων!

neakriti.gr