Στο «κενό» οι εργαζόμενοι στον τουρισμό - 20 Μαΐου κινητοποίηση στο Λασίθι

11:31 π.μ. - Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020
11:05 π.μ. - Παρ, 15/31/2020
Image: Στο «κενό» οι εργαζόμενοι στον τουρισμό - 20 Μαΐου κινητοποίηση στο Λασίθι

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό Ελλάδος κ. Γιώργος Χότζογλου, στον Ηχώ 99,8

Για τα προβλήματα στον κλάδο επισιτισμού και τουρισμού που προέκυψαν λόγω κορωνοϊού και τι προσδοκούν την επόμενη μέρα, μιλά στον Ηχώ 99,8 ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό Ελλάδος κ. Γιώργος Χότζογλου. Κάνει λόγο για μια καταστροφική χρονιά καθώς πολλά καταστήματα αλλά και τουριστικές μονάδες δεν θα ανοίξουν αλλά και εκείνες που θα ανοίξουν θα υπολειτουργούν. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός των ανέργων θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τους 300.000.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία της Κρήτης πήραν μια πρωτοβουλία καταθέτοντας πρόταση να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, να γίνουν οι προσλήψεις ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να τεθούν σε αναστολή εργασίας και να επωφεληθούν των μέτρων. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Επιπλέον από σωματεία ανά την Ελλάδα έχουν κατατεθεί διάφορες άλλες προτάσεις όπως να παραταθεί το επίδομα ανεργίας. Περιμένουμε από την κυβέρνηση ποιες αποφάσεις θα πάρει ώστε ο κλάδος να στηριχτεί.

Επίσης είμαστε σε αναμονή για το τι θα προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο για τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν και πως θα λειτουργήσουν τμήματα όπως πχ ο μπουφές.

Στα αιτήματα που που καταθέτουμε είναι μεταξύ άλλων η παράταση επιδόματος ανεργίας μέχρι την ημέρα επαναπρόσληψης των εργαζομένων που είναι η 1η Ιουλίου για όσα ξενοδοχεία ανοίξουν, παράταση επιδόματος για αυτούς που δεν θα βρουν δουλειά μέχρι τον Απρίλη του 2021, η κάλυψη μισθού στο ύψος της κλαδικής συμβάσης, να κηρυχθεί ως υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση εργασίας, για την εστίαση και τον επισιτισμό, ώστε να οριστούν οι όροι εργασίας και οι μισθοί.

Στις 20 Μάη θα γίνει στο Λασίθι στις 10.10 έξω από την αντιπεριφέρεια κινητοποίηση ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου μας που πλήττεται σοβαρά, τόνισε ο κ. Χότζογλου.

-

hxonews