Στον Π. Σκουρλέτη οι προτάσεις της ΠΕΔ Κρήτης για τον «Κλεισθένη 1»

8:35 π.μ. - Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018
08:06 π.μ. - Τρί, 26/35/2018
Image: Στον Π. Σκουρλέτη οι προτάσεις της ΠΕΔ Κρήτης για τον «Κλεισθένη 1»

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών είχε αντιπροσωπεία της Ένωσης

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη είχε το μεσημέρι της Δευτέρας (25/6), αντιπροσωπεία της ΠΕΔ Κρήτης, αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα, τον πρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, τον Γενικό Γραμματέα της ΠΕΔ και Δήμαρχο Αγ. Νικολάου, Αντώνη Ζερβό και το Μέλος της ΔΣ της ΠΕΔ και Δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσιών, Εμμανουήλ Κοκοσάλη.            
 
Η ΠΕΔ Κρήτης αποφάσισε να κάνει διάλογο επί του νέου σχεδίου Νόμου “Κλεισθένης 1” που αφορά τις τροποποιήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και παρουσίασε στον Υπουργό Εσωτερικών, τις προτάσεις της.             
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου: 
 
Μεταξύ άλλων, στα βασικά σημεία των θέσεων της ΠΕΔ Κρήτης, περιλαμβάνεται και η πρόταση για εκλογή Δημάρχου από την δεύτερη Κυριακή, η οποία  όμως θα εξασφαλίζει κατ’  ελάχιστον στον εκλεγέντα την πλειοψηφία του 50% +1 ή 2  των εδρών.
 
Επίσης, από την ΠΕΔ προτείνεται η θητεία κάθε δημοτικής αρχής να είναι πενταετής και κάθε Δήμαρχος να έχει δικαίωμα για μέχρι 2 συνεχόμενες θητείες. 
 
 
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Δημάρχου Χανίων:
 
"Διεξήχθη ένας εκτενής και εποικοδομητικός διάλογος, ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Υπουργός Εσωτερικών άκουσε με προσοχή τα ζητήματα που αφορούν, τόσο στην εκλογή τοπικών οργάνων, μέχρι και τα απλά θεσμικά θέματα της αυτοδιοίκησης.            
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη ορισμένες από τις προτάσεις που κατέθεσε η ΠΕΔ Κρήτης, έχουν, ήδη δρομολογηθεί και βρίσκουν “γόνιμο έδαφος”".
 
 
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου, σύμφωνα με το cretalive.gr,  για τη συνάντηση αναφέρεται ότι: "Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια ανοιχτή πρόσκληση προς τον Υπουργό Εσωτερικών να επισκεφθεί την Κρήτη και τη διαβεβαίωσή του ότι στόχος αυτής της πρώτης φάσης της θεσμικής παρέμβασης της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η εμβάθυνση της Δημοκρατίας, μια ανάγκη που προκύπτει τόσο από την πλευρά των αιρετών, όσο και από αυτή των πολιτών".