Στρεβλή και η αγορά λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων

1:48 μ.μ. - Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016
01:06 μ.μ. - Πέμ, 23/48/2016
Image: Στρεβλή και η αγορά λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων

Οι αγρότες αγοράζουν φθηνότερα από το εξωτερικό, ακόμα και ελληνικά προϊόντα που έχουν εξαχθεί.

Τα γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα δεν εξαιρούνται από τον κανόνα που θέλει στην Ελλάδα να είναι πανάκριβα τα αγαθά και οι υπηρεσίες, αντίθετα  με ό,τι συμβαίνει σε γειτονικές χώρες. Έτσι οι αγρότες που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές έχουν την ευκολία να ψωνίζουν στο… εξωτερικό πολύ φθηνότερα. Συχνά μάλιστα βρίσκουν στις γειτονικές αγορές και ελληνικά προϊόντα  που έχουν εξαχθεί εκεί, αλλά εκεί πουλιόνται φθηνότερα σε σχέση με την ελληνική αγορά.

Όπως σημειώνει έρευνα που δημοσιεύει το ypaithros.gr, στη Βόρεια Ελλάδα, αρκετοί αγρότες προμηθεύονται γεωργικά εφόδια από τη Βουλγαρία και την Τουρκία με τιμή στο 1/3 των ελληνικών. Λίπασμα για δέντρα κοστίζει 29 ευρώ τα 40 κιλά, στην Ελλάδα, αλλά εξάγεται στα Σκόπια με μόλις 11,5 ευρώ. Στη Βουλγαρία πουλιέται σακί λίπασμα 12 ευρώ και στην Ελλάδα το ίδιο κοστίζει 25. Φάρμακο που κοστίζει 50 ευρώ στην Τουρκία,  κοστίζει 150 ευρώ στην Ελλάδα!

Για το θέμα μιλάει στην ypaithros.gr o πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης:  «Κάθε φορά που ο παραγωγός παίρνει καλή τιμή στα προϊόντα «συμπτωματικά» ανεβαίνουν οι τιμές των λιπασμάτων. Δεν λειτουργούν έλεγχοι στα καρτέλ που κάνουν εισαγωγή και ο καθένας πουλάει στην τιμή που θέλει. Τα παραγόμενα προϊόντα είναι χρηματιστηριακά, δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε την αύξηση του κόστους στο προϊόν».

 Ο αγρότης Χαράλαμπος Εφραιμίδης, από τον Έβρο,  λέει ότι η εισαγωγή γεωργικών φαρμάκων από την Τουρκία μπορεί να μην επιτρέπεται, «αλλά έτσι κι αλλιώς τα τρώμε τα φάρμακα, με την εισαγωγή λαχανικών από τη γειτονική χώρα». Παράλληλα, θέτει ακόμα μία παράμετρο: «Φάρμακο που ραντίζει 40 στρέμματα κοστίζει 5 ευρώ στην Τουρκία και στην Ελλάδα 60. Σταματήσαμε να ρίχνουμε το απαιτούμενο λίπασμα και δεν έχουμε την παραγωγή που πρέπει».

Ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος σημειώνει ότι «Η αγορά έχει στρεβλώσεις. Η Ελλάδα έχει βιομηχανία λιπασμάτων στην Καβάλα. Η διάθεση του λιπάσματος στην εγχώρια κατανάλωση κινείται μέσω λίγων αντιπροσώπων και η αγορά καθίσταται ασύμφορη στον αγρότη. Ψωνίζει φθηνότερα στη Βουλγαρία ή αγοράζει ελληνικό λίπασμα που έχει εξαχθεί σε άλλη χώρα και του έρχεται φθηνότερο.