Συγκλονίζουν τα στατιστικά για την κακοποίηση παιδιών και στην Κρήτη

4:02 μ.μ. - Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018
04:11 μ.μ. - Δευ, 19/02/2018
Image: Συγκλονίζουν τα στατιστικά για την κακοποίηση παιδιών και στην Κρήτη

Συγκλονιστικά είναι τα στατιστικά, για την κακοποίηση παιδιών τόσο στην Κρήτη όσο και όλη την Ελλάδα,σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε το "Χαμόγελο του παιδιού"

"Η άγνοια και ο φόβος που κυριεύουν τα θύματα βίας, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, για την καταπολέμηση της κακοποίησης των παιδιών και ειδικά της σεξουαλικής, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη εκπαίδευσης - ενημέρωσης γονέων και παιδιών, ώστε όλοι μαζί να λειτουργούν κάτω από κοινή γραμμή και να συνεργάζοται, για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων", τόνισε η Ειρήνη Μαρκουλάκη, ψυχολόγος στο "Χαμόγελο του παιδιού" στα Χανιά. 

img-7779-1

Από αριστερά, η κ. Μαρκουλάκη, η κ. Δαμή και η κ. Τσίλη
 
Βάσει των ερευνών που γίνοται κάθε χρόνο όπως ανέφερε η Μαρίνα Δαμή, κοινωνική λειτουργός, τα περιστατικά που καταγγέλονται αυξάνονται, οπότε και είναι θετικό ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες αντιμετωπίζουν το φόβο τους και ζητούν βοήθεια. "Μετά από την κατάθεση των 15 προτάσεων από το "Χαμόγελο του παιδιού" που αποτύπωσε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς και άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα, για την ενίσχυση του τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, έχουν αυξηθεί τα άτομα που ζητούν βοήθεια", υπογράμμισε η κ. Δαμή. 
 
Στατιστικά για την περίοδο 1/1/2018-31/10/2018
 
img-7780

Από την άλλη πλευρά η Μάγια Τσίλη, ψυχολόγος, αναφέρθηκε στα στατιστικά και στη σημασία τους, τονίζοντας ότι στην Κρήτη το πρώτο δεκάμηνο του 2018, έχουν γίνει 49 καταγγελίες για κακοποίηση για περισσότερα από 60 παιδιά, ενώ έχουν γίνει και 332 κλήσεις για συμβουλευτική υποστήριξη. Μάλιστα η κ. Τσίλη, πρόσθεσε, ότι τα σπίτια φιλοξενίας που έχει το "Χαμόγελο του παιδιού", σε όλη την Ελλάδα, κάνουν σπουδαίο έργο και στηρίζουν όσους έχουν ανάγκη, ενώ πρόκειται να δημιουργηθεί και ένα σπίτι στο Ηράκλειο Κρήτης. "Το 2017 έγιναν 134 αιτήματα για φιλοξενία ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2018 σημειώθηκαν 124 αιτήματα για 218 παιδιά από τα οποία τα 12 είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά".
 
Παράλληλα, τα νούμερα που δίνει ο ΟΗΕ, αναφορικά με την σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σημαντικά, αφού 1/3 κορίτσια και 1/5 αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν την ενηλικίωση τους και βάσει των ερευνών, είναι ένα φαινόμενο που καλύπτεται από έντονη μυστικότητα. 
 
Στατιστικά για την περίοδο 1/1/2018-31/10/2018

img-7781

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Αποστόλης Βουλγαράκης, υπογράμμισε από την πλευρά του, ότι το "Χαμόγελο του παιδιού", κάνει σπουδαίο έργο και θα πρέπει σε συνεργασία με την Περιφέρεια να γίνουν εκδηλώσεις για την ενημέρωση του κόσμου πάνω στο θέμα της κακοποίησης.
 
Ο Μανώλης Μηλιαράκης, Προιστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, αναφέρθηκε στην συνεργασία των σχολείων με το "Χαμόγελο του παιδιού", τονίζοντας ότι η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό, ώστε να παιδιά να είναι ενημερωμένα και να μην κρατούν μυστικό ο,τιδήποτε τα προβληματίζει και τα πιέζει".
 
img-7782

Ο Στέλιος Ζερβάκης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, πρόσθεσε ότι "είναι σοκαριστικά τα στοιχεία που ακούσαμε, και αυτό που θέλω να αναφέρω είναι ότι πρέπει οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνονται και να επιμορφώνονται ώστε να αντιμετωπίζουν τις διάφορες καταστάσεις, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και υποστήριξη, απόρροια της συνεργασίας γονέων και εκπαιδευτικών". 
 
Το "Χαμόγελο του παιδιού", διαθέτει την σελίδα "Μένει μυστικό", όπου αναφέρονται οι δράσεις και τα τηλέφωνα επικοινωνίας της ομάδας για όποιον αντιμετωπίζει καταστάσεις βίας ή θέλει να καταγγείλει ένα περιστατικό. 
 
πηγή flashnews.gr