Συνεργασία Περιφέρειας - UNESCO για την ανάδειξη της Κρήτης

6:21 π.μ. - Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017
06:10 π.μ. - Τετ, 18/21/2017
Image: Συνεργασία Περιφέρειας - UNESCO για την ανάδειξη της Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO προωθεί την βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του πολιτισμού

 
Και μέσα από την προσπάθεια για εγγραφή στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO των Μινωικών Ανακτόρων του νησιού, τη Σπιναλόγκα αλλά και από την ανάδειξη των γεωπάρκων Ψηλορείτη και Σητείας και του αποθέματος της βιόσφαιρας της Σαμαριάς.
 
Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στη Περιφέρεια Κρήτης και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών παρουσία της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη, της  Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Κατερίνας Τζιτζικώστα, του  Philippe Pypaert επικεφαλής του τμήματος Επιστήμης του Περιφερειακού Γραφείου Βενετίας της UNESCO για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη, και του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κρήτης Δημήτρη Μιχελογιάννη και στελεχών της UNESCO, του Υπουργείου Εξωτερικών κ.α.

 
Το Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπέγραψαν σε ειδική εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Κατερίνα Τζιτζικώστα η οποία τόσο η ίδια όσο ο κ. Αρναουτάκης αλλά και η Γ.Γ. ΥΠΠΟ Μαρία Βλαζάκη, ο Philippe Pypaert και ο κ. Μιχελογιάννης, αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα της συνεργασίας που στοχεύει στην διάσωση, προώθηση και περαιτέρω ανάδειξη-προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
 
Ο Περιφερειάρχης παράλληλα, τόνισε την στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στη Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στο νησί καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με κεντρικό άξονα τον πολιτισμό μας.
 
Από την πλευρά της  η κα. Βλαζάκη ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για την διαχρονική στήριξη της στην ανάπτυξη, προβολή του πολιτισμού μας, και αναφέρθηκε στη γόνιμη συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια εκφράζοντας παράλληλα τον κοινό στόχο για ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων της Κρήτης στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.  Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαριστώντας όλους για τις συνέργειες, είπε, ότι, με την υπογραφή του Μνημονίου ξεκινά μια νέα συνεργασία σήμερα με την Ελληνική Επιτροπή UNESCΟ με στόχο την δημιουργία ενός πλαισίου πρωτοβουλιών και δράσεων με την Επιτροπή ώστε να προωθήσουμε τους δικούς μας στόχους. 
 
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε τους στόχους αυτούς και συγκεκριμένα: 
-Την επιτυχία της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Περιφέρειας Κρήτης για τις περιοχές UNESCO της Κρήτης που είναι η Σαμαριά, ο Ψηλορείτης η Σητεία, την οποία σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέσα από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ Κρήτης. 
-Την προώθηση των φακέλων για εγγραφή στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO για τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα και την Σπιναλόγκα. 
-Την προώθηση στοιχείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης προς εγγραφή στο σχετικό κατάλογο της UNESCO.