Συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία στον ΗΧΩ fm 99,8 με την ψυχολόγο Κατερίνα Ξωμεριτάκη

11:08 π.μ. - Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017
11:11 π.μ. - Κυρ, 05/08/2017
Image: Συζήτηση  για την ενδοοικογενειακή βία στον ΗΧΩ fm 99,8 με την ψυχολόγο  Κατερίνα Ξωμεριτάκη

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση

Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας ανέπτυξε  μιλώντας στον ΗΧΩ fm 99,8 η ψυχολόγος κα Κατερίνα Ξωμεριτάκη.
Η βία στο σπίτι , η ενδοοικογενειακή δηλαδή βία συμβαίνει όταν ένα μέλος της οικογένειας επιχειρεί με τις πράξεις και τη συμπεριφορά του να επιβληθεί και να βλάψει ένα άλλο μέλος της οικογένειας , σωματικά και ψυχολογικά. Συνήθως τα θύματα είναι οι γυναίκες και τα παιδιά , τα παιδιά όχι μόνο ως άμεσοι αποδέκτες της βίας αλλά και επειδή εκτίθενται στις σκηνές βίας που εκτυλίσσονται μέσα στο σπίτι τους. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να είναι σωματική , ανεπιθύμητη σωματική επαφή όπως πχ από το μη επιθυμητό άγγιγμα έως και τον ξυλοδαρμό. Λεκτική, με λεκτικές απειλές για χρήση βίας ενάντια στο θύμα ή και σε άλλα μέλη της οικογένειας, βρισιές, υποτιμητικές και εξευτελιστικές λεκτικές επιθέσεις. Συναισθηματική που περιλαμβάνει μη λεκτικές απειλές όπως χειρονομίες που υποδηλώνουν απειλή, κινήσεις σώματος, εκφράσεις προσώπου κ.α.  Μπορεί επίσης να είναι  κοινωνική ή οικονομική. Τα διεθνή στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Στην Ελλάδα το ποσοστό της βίας μέσα στην οικογένεια  φαίνεται ότι έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. 
Η κα Ξωμεριτάκη αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποια χαρακτηριστικά του άνδρα – θύτη αλλά και στο ποιο είναι το προφίλ των κακοποιημένων γυναικών. Επίσης στις επιπτώσεις της κακοποίησης. Καταλήγοντας τόνισε ότι για την αντιμετώπιση αυτής της νοσηρής κατάστασης χρειάζονται δραστικά μέτρα. Η γυναίκα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πραγματικά κινδυνεύει τόσο αυτή όσο και τα παιδιά της. Πρέπει να βρει το θάρρος και να ζητήσει βοήθεια και υποστήριξη. Μπορεί να επιλέξει ένα από τα κοντινά της πρόσωπα ή να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες  όπως τη Γενική Γραμματεία Ισότητας με γραμμή SOS , τα κέντρα υποδοχής κακοποιημένων γυναικών κ.α. Ακόμη και οι ιδιώτες επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να παρέχουν τη στήριξή τους και να την καθοδηγήσουν , δίνοντας της τις λύσεις που χρειάζεται.  
Σημαντική πάντως είναι και η πρόληψη μέσα στην οικογένεια με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, αλλά και το σχολείο. Να  λειτουργούμε οι ίδιοι ως θετικά πρότυπα  για τα παιδιά με το να μην ασκούμε οποιαδήποτε μορφή βίας αντιθέτως να χρησιμοποιούμε το διάλογο και την επικοινωνία για να λύνουμε τις διαφορές μας. Επίσης να σπάσει ο φαύλος κύκλος της σιωπής και να αντιδρούμε όταν βλέπουμε κάποιον άνθρωπο να υφίσταται οποιαδήποτε μορφή βίας. 
 


Ακολουθεί συνέντευξη: