Σχέδιο εκτάκτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών από σεισμό ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας

11:30 π.μ. - Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2020
11:11 π.μ. - Δευ, 02/30/2020
Image: Σχέδιο εκτάκτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών από σεισμό ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας

Η αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Μ. Ρουμελιωτάκη στον Ηχώ 99,8

Στην έγκριση του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από εκδήλωση σεισμών στον Δήμο Ιεράπετρας προχώρησε κατά την τελευταία συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως δήλωσε στον Ηχώ 99,8 η αντιδήμαρχος υπεύθυνη σε θέματα πολιτικής προστασίας κα Μαρία Ρουμελιωτάκη είχε προηγηθεί και έγκριση σχεδίου για περίπτωση πυρκαγιάς. Στον σχεδιασμό προβλέπονται και ορίζονται οι αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ώστε να υπάρχει ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Προβλέπονται σημεία συγκέντρωσης τα οποία έχουν αναρτηθεί σε πίνακα στην πλατεία Ειρηνοδικείου και στην είσοδο του Δημαρχείου. Μεταξύ των σημείων αυτών είναι το Βουζουνεράκειο και Μισεδάκειο στάδιο, το παραλιακό γυμναστήριο, η πάνω και η κάτω παιδική χαρά, οι αύλειοι χώροι σχολείων. Ωστόσο επειδή σε περίπτωση σεισμού μπορεί να υπάρξει προειδοποίηση για τσουνάμι, τότε θα αποφεύγονται οι χώροι κοντά στην παραλία. Επιπλέον η υπηρεσία προχωρά σε προμήθεια 3 μηχανημάτων για την ενίσχυσή της ώστε να χρησιμοποιηθούν σε έκτακτη ανάγκη ή για εργασίες στο πλαίσιο της πρόληψης.

hxonews

Σχετικά με τα σχολικά κτίρια γίνονται συνεχώς εργασίες συντήρησης και έμφαση δίνεται στα παλαιότερα. Ως προς τα ετοιμόρροπα κτίρια, υπάρχουν σε κάποια σημεία στην πόλη και κυρίως στα χωριά. Πολλές φορές όχι μόνο μετά από σεισμό αλλά και από έντονα καιρικά φαινόμενα, τοιχία από παλιές ακατοίκητες οικίες πέφτουν. Εδώ ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει έγκαιρα να μεριμνήσει για την αποφυγή ατυχήματος ενώ και η αρμόδια υπηρεσία του δήμου ενημερώνει και εάν δεν υπάρχει ανταπόκριση επιβάλλεται πρόστιμο.

Πρόσθεσε τέλος ότι μια προγραμματισμένη άσκηση σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας αναβάλλεται λόγω κορωνοϊού.