Σχέδιο για αύξηση ορίου στον ακατάσχετο λογαριασμό για συνεπείς οφειλέτες

9:17 π.μ. - Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018
09:12 π.μ. - Δευ, 17/17/2018
Image: Σχέδιο για αύξηση ορίου στον ακατάσχετο λογαριασμό για συνεπείς οφειλέτες

Το σχέδιο επεξεργάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού για οφειλέτες που είναι συνεπείς στις πληρωμές τους προς την Εφορία προβλέπει σχέδιο που θα επεξεργάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής».
Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο και προβλέπει την υπαγωγή του οφειλέτη στην ρύθμιση των 12 δόσεων.
Εφόσον ο φορολογούμενος εξυπηρετεί εγκαίρως τις υποχρεώσεις του θα γίνεται σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού του και αύξηση του ακατάσχετου πλαφόν, που σήμερα ανέρχεται στα 1.250 ευρώ.
Όταν ο οφειλέτης καταβάλει την πρώτη δόση θα δικαιούται να «κινήσει» το τριπλάσιο ποσό στον λογαριασμό του. Παραδείγματός χάρη, εάν η πρώτη δόση ισούται με 1.000 ευρώ, ο δικαιούχος θα δικαιούται να κινήσει έως 3.000 ευρώ.
Όσο συνεχίζονται οι πληρωμές το όριο θα αυξάνεται έως ότου να φτάσει στο τετραπλάσιο της δόσης – δηλαδή στο συγκεκριμένο παράδειγμα στα 4.000 ευρώ.
Πρόκειται για αλλαγή στρατηγικής από πλευράς ΑΑΔΕ, με δεδομένο ότι οι κατασχέσεις λογαριασμών έχουν αποδειχτεί αδύναμο εργαλείο για την εξόφληση φορολογικών οφειλών.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την «Καθημερινή» το 2017 δόθηκαν εντολές για κατασχέσεις από 1,7 εκατομμύρια τραπεζικούς λογαριασμούς, όμως σε πολλές περιπτώσεις τα υπόλοιπα ήταν μηδενικά ή μηδενίστηκαν από τους δικαιούχους μέσα σε μία ημέρα.
 
 
in.gr