Σχοινοκάψαλα Ιεράπετρας: Ανεφάρμοστες αποφάσεις, εγκαταλελειμμένα δημοτικά ακίνητα και προβλήματα στη διαχείριση νερού καταγγέλλει η αντιπολίτευση»

8:02 π.μ. - Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2025
08:09 π.μ. - Παρ, 05/02/2025
Image: Σχοινοκάψαλα Ιεράπετρας: Ανεφάρμοστες αποφάσεις, εγκαταλελειμμένα δημοτικά ακίνητα και προβλήματα στη διαχείριση νερού καταγγέλλει η αντιπολίτευση»

Ανεκπλήρωτες αποφάσεις, εγκαταλελειμμένος ξενώνας, προβλήματα στη διαχείριση νερού και αδράνεια της δημοτικής αρχής στο επίκεντρο της συνάντησης με το Τοπικό Συμβούλιο

Πραγματοποιήθηκε χθές  το απόγευμα η προγραμματισμένη συνάντηση της παράταξης μας με το Τοπικό Συμβούλιο  της Κοινότητας ΣΧΟΙΝΟΚΑΨΑΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ.

Συμπερασματικά από την πολύωρη διαλογική συζήτηση με θεσμικούς εκπροσώπους και κατοίκους της περιοχής προέκυψαν τα παρακάτω.

1)έχουν εκδοθεί , και έχουν αποσταλεί  στην δημοτική αρχη από 01/01/2024 μεχρι 31/08/2025 σημαντικός αριθμός αποφάσεων κατ ομοφωνία από το τοπικό συμβούλιο ΣΧΟΙΝΟΚΑΨΆΛΩΝ. Είκοσι τρείς 23 από αυτές τις αποφάσεις  είναι στην διάθεση  κάθε  ενδιαφερομένου μέσω της παράταξης μας.

2)Από αυτές τις αποφάσεις που αφορούν αιτήματα απευθυνόμενα σχεδόν στο σύνολο τους σε αρμοδιότητες του ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ όπως κατασκευή παιδικής χαράς στην θέση ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΣΧΟΙΝΟΚΑΨΆΛΩΝ, η κατασκευή τριών στάσεων  λεωφορείων ( πλατεία οικισμού, Αγία Φωτιά, Μαύρος Κόλυμπος), κατασκευές κουπαστών σε ανηφορικά κ επικίνδυνα σημεία του οικισμού, αγωγοί απορροής ομβρίων εντός οικισμού, κατασκευή πεζοδρομίου από δωμάτια ΠΡΟΙΣΤΑΚΗ έως  παραλία στα ΑΧΛΙΑ με χρηματοδότηση από ιδιώτη, η πεζοδρόμηση από ΓΑΛΗΝΗ έως τά όρια ΔΔ ΟΡΕΙΝΟΥ ( Αρμοδιότητα  Περιφέρειας ΚΡΗΤΗΣ),επέκταση φωτισμού στα ΣΧΟΙΝΟΚΆΨΑΛΑ είσοδος έξοδος και βόρεια του οικισμού  στα ΑΧΛΙΑ , μίσθωση πρώτου ορόφου ΔΗΜΟΤΙΚΟΎ ΞΕΝΩΝΑ για καφέ εστίαση και απόφαση για συγκεκριμένη διαχείριση των ανεπαρκών ποσοτήτων ύδατος , ΔΕΝ έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για εισαγωγή ουδενός θέματος στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ.

3)Η διαχείριση των χορηγουμένων βάσει σύμβασης  ΤΟΕΒ ΣΧΟΙΝOΚΑΨΆΛΩΝ -ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ 7200 ΚΥΒΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΝΕΡΟΥ ΑΝΑ ΜΗΝΑ που αποκλειστικά βαρύνει τον δήμο, είναι επιεικώς ανεπαρκής , αφήνει μεγάλα περιθώρια  κατασπατάλησης νερού, και δεν λαμβάνει υπ΄ όψιν τους περιορισμούς  που ομόφωνα αποφάσισε το τοπικό συμβούλιο και κατέθεσε στην δημοτική  αρχή ΑΡ ΑΠΟΦΑΣΗΣ  2   06/02/2025 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ ΘΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2025 Δ/Δ ΣΧΟΙΝΟΚΑΨΆΛΩΝ. Ενώ προβλέπει για παράδειγμα  0,7 κ μ νερου ανα ελαιόδενδρο, 3κμ ανα ημερα ανα στρεμμα για θερμοκήπια μεχρι 31/05/2025 , και χορηγηση υδατος για νομιμες πισινες μια φορα ανα ετος , αναφερθηκε ότι σημαντικος αριθμος μη δηλωμένων νομιμων πισινων εχουν υδροληψία και τρεις φορές τον χρονο, αναφέρθηκε ότι καλλιεργούνται θερμοκήπια και πέραν της ορισμένης ημερομηνίας , αναφέρθηκε υπέρβαση και ανυπαρξία ελέγχου  ανα υδρόμετρο ευθυνης δημου , και  πιθανές επισυνδέσεις  σε κεντρικά δίκτυα που περνάνε μέσα  από ιδιοκτησίες και καθιστούν αδύνατη την οπτική επαφή , αναφέρθηκε αδυναμία είσπραξης χρέων ύδατος κλπ.)

4) Διαπιστώσαμε ακόμα μια φορά με πόση αδιαφορία, αντιμετωπίζει  μετά από σχεδόν  2 χρόνια διαχείρισης τον σημαντικότατο αριθμό  ακινήτων ιδιοκτησίας του δήμου ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ η δημοτική αρχή.

Ένα ακόμα κτίριο  σε καίρια θέση σε σημείο απείρου κάλλους και μοναδικής θέασης αυτό του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ πλέον ΞΕΝΩΝΑ ΣΤΑ ΑΧΛΙΑ μαραζώνει αναξιοποίητο και έχει ήδη καταστεί επικίνδυνο για την ασφάλεια επισκεπτών ( σαθρά κάγκελα, ελλιπής φωτισμός, και εικόνα εγκατάλειψης). Το τοπικό συμβούλιο με την απόφαση 11/2024     στις 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 ζήτησε από τον δήμο να προβεί σε μίσθωση του χώρου για ευνόητους λόγους, 

Σιγή ιχθύος για όλα αυτά τα θέματα μέχρι σήμερα που δεν επιλύθηκαν , ούτε καν έφτασαν να συζητηθούν σε δημοτική επιτροπη η δημοτικο συμβουλιο.

5) από τις αρχές ΙΟΥΛΙΟΥ και μετά την κατάσβεση της πρόσφατης πυρκαγιάς έως και σήμερα μένουμε στάσιμοι στις βαρύγδουπες ανακοινώσεις παχυλών χρηματοδοτήσεων ( Κος ΚΑΤΣΑΦΆΔΟΣ 2,000.000,00).Τα αρδευτικά δίκτυα στις καμένες περιοχές με πρόχειρους υπολογισμούς ύψους τουλάχιστον 300.000.00 ΕΥΡΏ απολύτως αναγκαία ως πρώτο βήμα ανακούφισης , δεν έχουν δρομολογηθεί παραδόξως και πέρα από την διοικητική πρακτικη που ακολουθήθηκε σε  προγενέστερες πυρκαγιές.

Οι ενέργειες που η παράταξη μας προκρίνει για την προώθηση της λύσης των επιμέρους αυτών ζητημάτων της τοπικής κοινότητας ΣΧΟΙΝΟΚΑΨΆΛΩΝ θα κοινοποιούνται στα ΜΜΕ.

Ευχαριστούμε την πρόεδρο Κα ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΓΙΑΝΝΑ  και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Σχοινοκαψάλων  για την παραγωγικότητα και το αμέριστο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν από ανάληψης καθηκόντων έως και σήμερα. Συμπαραστεκόμαστε ως αξιωματική αντιπολίτευση στην τεκμηρίωση και διεκδίκηση ικανοποίησης  των αιτημάτων τους.  Ευχαριστούμε επίσης την πρόεδρο  για  την φιλοξενία και το πατροπαράδοτο κέρασμα που προσέφερε στους παρευρισκομένους.  

Ευχαριστούμε τον αντιδήμαρχο Κο  ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΝΕΚΤΑΡΙΟ για την παρουσία του την υπομονή και την ειλικρίνεια του , και την αίσθηση ευθύνης που διαθέτει εμφανώς, για την αντιμετώπιση όσο του επιτρέπεται των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος ευχαριστούμε τον γραμματέα ΤΟΕΒ ΣΧΟΙΝΟΚΑΨΆΛΩΝ  που εκπροσώπησε τον φορέα για τις χρήσιμες πληροφορίες θεμάτων αρμοδιότητας του, και για την συνδρομή και συνεργασία του φορέα με το τοπικό  συμβούλιο σε όλα τα ζητήματα κατά την  πρόσφατη πυρκαγιά αλλά και για την  άμεση  καταγραφή των προβλημάτων που διαφάνηκαν μετά την κατάσβεση και κατατέθηκαν άμεσα   στην ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΑΡΧΗ,  αλλα και τον πρώην Δήμαρχο  ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ κο ΧΑΤΖΑΚΗ τους ΔΗΜ ΣΥΜΒ κους  Π.ΣΑΡΡΗ Α. ΠΑΝΤΑΖΗ   .ΕΜ ΖΕΡΒΑΚΗ που με την πολυετή εμπειρία τους ανέδειξαν  και τις αναγκαίες  εφικτές λύσεις αρκετών θεμάτων.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ 

ΓΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 05/09/2025