Σχολεία: Στις αίθουσες χωρίς self tests σήμερα οι μαθητές

7:55 π.μ. - Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022
07:01 π.μ. - Δευ, 17/55/2022
Image: Σχολεία: Στις αίθουσες χωρίς self tests σήμερα οι μαθητές

Οι μαθητές θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους διά ζώσης με τη διενέργεια 2 self tests εβδομαδιαίως, έως και 24 ώρες πριν την έλευση στο σχολείο

Χωρίς self tests θα προσέλθουν στις σχολικές αίθουσες σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, οι μαθητές, οι οποίοι θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους διά ζώσης με τη διενέργεια, πλέον, 2 self tests εβδομαδιαίως, έως και 24 ώρες πριν την έλευση στο σχολείο κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Κατά τον τρόπο αυτό λειτουργούσαν τα σχολεία και πριν τη θέσπιση των νεότερων μέτρων για την επαναλειτουργία τους μετά τα Χριστούγεννα.

Η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων τελείωσε κυλώντας «ομαλά», όπως δήλωσε χθες Κυριακή 16 Ιανουαρίου, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με 31.000 κρούσματα μαθητών, εκπαιδευτικών κα λοιπού προσωπικού να εντοπίζονται σε όλη την επικράτεια. Τα δε κλειστά τμήματα λόγω κορωνοϊού είναι τρία σε όλη την Ελλάδα, με το μέτρο «50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος» να παραμένει, όπως ανέφερε η υπουργός.

«Ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων μας, η οποία κύλησε ομαλά, με όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς να βρίσκονται και πάλι στον φυσικό τους χώρο, το σχολείο, στον οποίο τα παιδιά μας προσλαμβάνουν πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες, και αναπτύσσονται κοινωνικά και ψυχοσυναισθηματικά», ανέφερε η κ. Κεραμέως. Υπενθυμίζεται πως με το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου αποφασίστηκαν νέα μέτρα, υπό τον φόβο ενδεχόμενης διασποράς του κορωνοϊού, λόγω της τελευταίας έξαρσης νέων κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των εορτών. Μεταξύ αυτών, την περασμένη πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων διενεργήθηκαν από τους μαθητές τρία self tests.

Συνεχίζοντας, η ίδια πρόσθεσε ότι τα σχολεία λειτούργησαν «με τον μαζικότερο έλεγχο κατά του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας, που έγινε ήδη τρεις φορές την εβδομάδα σε 1,6 εκατ. του πληθυσμού, μέσα σε μόλις 24 ώρες κάθε φορά, αλλά και με χιλιάδες κρούσματα, πάνω από 31.000, τα οποία εντοπίστηκαν και απομονώθηκαν, διακόπτοντας την πορεία διασποράς του ιού. Την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων δρομολογήσαμε την πρόσληψη άνω των 4.000 πρόσθετων εκπαιδευτικών, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες από νοσούντες εκπαιδευτικούς, για να μη λείψει κανείς στα παιδιά μας και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαίδευση». Σημειώνεται πως μαθητές και εκπαιδευτικοί - εμβολιασμένοι και μη - προμηθεύτηκαν επιπλέον 5 δωρεάν self tests από τα φαρμακεία, ώστε να καλυφθούν οι έλεγχοι αυτών των δύο πρώτων εβδομάδων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου.

Καταληκτικά, η υπουργός τόνισε: «Τα κλειστά τμήματα λόγω κρουσμάτων μαθητών αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα είναι μόλις τρία σε πάνω από 80.000 σύνολο. Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης, στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Επιτροπή Ειδικών για τον καταλυτικό τους ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων».

Πότε κλείνει ένα τμήμα - Τι προβλέπουν τα πρωτόκολλα

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το νεότερο πρωτόκολλο, στο ενδεχόμενο νέου κρούσματος στην τάξη, θα υποβάλλεται σε έλεγχο όλο το τμήμα, ενώ πρωτύτερα σε έλεγχο υποβάλλονταν οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα. Στη συνέχεια, ο θετικός σε κορωνοϊό μαθητής ή εκπαιδευτικός θα μπαίνει σε απομόνωση για τουλάχιστον 5 ημέρες. Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών και η αναστολή των εκδρομών. Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία και εκδίδεται η Σχολική Κάρτα για τον κορωνοϊό.

Στην περίπτωση επαφής με κρούσμα:

Εντός του σχολείου: Όσοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ή νοσήσει το τελευταίο τρίμηνο, διενεργούν 3 self tests σε διάστημα 5 ημερών, ιδανικά την 1η, την 3η και την 5η ημέρα από την επαφή με το κρούσμα.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει, διενεργούν καθημερινά 5 self tests σε διάστημα 5 ημερών.

Στην οικογένεια:

Όσοι μαθητές ή εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως (με 3 δόσεις, 2 δόσεις το τελευταίο εξάμηνο, ή με Johnson & Johnson το τελευταίο δίμηνο) ή νοσήσει το τελευταίο τρίμηνο, διενεργούν 3 self tests σε διάστημα 5 ημερών, ιδανικά την 1η, την 3η και την 5η ημέρα από την επαφή με το κρούσμα.

Όσοι μαθητές ή εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί (όπως στις προαναφερθείσες περιπτώσεις) ή νοσήσει, μένουν σε καραντίνα για 5 ημέρες μετά από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Εκπαιδευτικοί ή λοιποί εργαζόμενοι στο σχολείο υποβάλλονται σε rapid test ή μοριακό έλεγχο-PCR την 5η ημέρα μετά από την επαφή με το κρούσμα.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση δίνεται 1 επιπλέον self test στους μαθητές, δηλαδή συνολικά 3, 2 κανονικά και 1 επιπλέον.

Επιστροφή στο σχολείο

Εφόσον δεν παρουσιάσουν συμπτώματα μετά την 5η ημέρα από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, oι μαθητές επιστρέφουν με αρνητικό self test και οι εκπαιδευτικοί και λοιποί εργαζόμενοι με αρνητικό rapid test ή PCR.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συστήνεται η συνεχής και ορθή χρήση της μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλής μάσκας, έως και 10 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

neakriti.gr