Συγγνώμη για τις τριτοκοσμικές εικόνες ασθενών σε καρότσα από τους εργαζόμενους ΕΚΑΒ Κρήτης

12:40 μ.μ. - Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022
12:04 μ.μ. - Δευ, 11/40/2022
Image: Συγγνώμη για τις τριτοκοσμικές εικόνες ασθενών σε καρότσα  από τους εργαζόμενους ΕΚΑΒ Κρήτης

Ο Ν. Καλογιαννάκης πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Κρήτης στον Ηχώ 99,8

Για το θέμα που ανέκυψε με ασθενή, κάτοικο Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας, ο οποίος ενώ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δεν κατέστη εφικτό να επιστρέψει και πάλι με ασθενοφόρο σπίτι του και οι συγγενείς αναγκάστηκαν να τον μετέφεραν σε καρότσα αγροτικού οχήματος μιας και είναι κατάκοιτος, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Κρήτης κ. Νίκος Καλογιαννάκης.

Ζητώντας, ο ίδιος, καταρχάς συγγνώμη από την οικογένεια και την κάθε οικογένεια που υπέστη ανάλογη ταλαιπωρία. Εξηγώντας στη συνέχεια, ότι ο ρόλος του ΕΚΑΒ είναι να εξυπηρετεί τα επείγοντα περιστατικά.

Ωστόσο το ΕΚΑΒ είχε επωμιστεί να διαχειριστεί όλα τα περιστατικά. Ξεκίνησαν λοιπόν προ δυο χρόνων περίπου κινητοποιήσεις διεκδικώντας ενίσχυση σε οχήματα και προσωπικό προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν όλα αυτά τα περιστατικά. Διαφορετικά , υποστήριζαν και υποστηρίζουν, πως τα περιστατικά επιστροφής ασθενούς στο σπίτι μετά από αποθεραπεία θα πρέπει να τα αναλάβουν τα νοσοκομεία. Προέκυψε στην πορεία και η πανδημία και το όλο πρόβλημα έχει μεγιστοποιηθεί. Παρόλα αυτά πάντως σοβαρά περιστατικά πχ νεφροπαθείς, εξυπηρετούνται. Ο κ. Καλογιαννάκης στη συνέχεια αφού στάθηκε στην μεγάλη προσπάθεια του προσωπικού του ΕΚΑΒ να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα, έθιξε ένα ακόμη ζητήματα λέγοντας ότι θα πρέπει κάποιος να σκεφτεί, ότι όταν ένα ασθενοφόρο μεταφέρει έναν ασθενή που έχει αποθεραπευτεί μπορεί να συμβεί ένα επείγον περιστατικό με όποιες καθυστερήσεις συνεπάγεται αυτό για το έκτακτο περιστατικό.

Είπε ακόμη, ότι για την όλη κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί και δεδομένου, ότι δεν επιτρέπονται δευτερεύουσες μεταφορές αποθεραπείας, όπως στην προκειμένη περίπτωση- που δεν αφορά μόνο την Ιεράπετρα, αλλά ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και αλλού- έχει ενημερωθεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τώρα και προηγούμενες ηγεσίες αλλά και η 7η ΥΠΕ Κρήτης. Έχει γίνει προκήρυξη και 14 ασθενοφόρα θα έρθουν στο νησί ωστόσο ένα επιπλέον πρόβλημα είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Εκτιμάται ότι αυτό θα αλλάξει όταν αρχίσουν να αποφοιτούν από τα ΙΕΚ απόφοιτοι της συγκεκριμένης ειδικότητας, εξήγησε.