Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Άγιο Νικόλαο για το άνοιγμα των σχολείων

6:41 μ.μ. - Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020
06:08 μ.μ. - Δευ, 24/41/2020
Image: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Άγιο Νικόλαο για το άνοιγμα των σχολείων

Από εκπαιδευτικούς και γονείς στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο αύριο Τρίτη 25/8/2020

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας δίνουν ρεσιτάλ ανοργανωσιάς και εμπαιγμού στις πλάτες τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονιών σχετικά με το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Αναλώνονται σε επικοινωνιακή διαχείριση αντί να πάρουν ουσιαστικά μέτρα ώστε τα σχολεία να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Ο χρόνος που κερδήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας, με μεγάλες θυσίες από τους εργαζόμενους, δεν αξιοποιήθηκε για να σχεδιαστεί με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις η νέα σχολική χρονιά.

Την ώρα που είναι η μόνη κυβέρνηση στον κόσμο που αντί να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα τον αυξάνει εν μέσω πανδημίας, η Υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση συνεχίζουν να υπεραμύνονται των επιλογών τους και να μη μειώνουν τον αριθμό των παιδιών ανά τμήμα και συνεχίζουν να αναμασούν την ατομική ευθύνη εκπαιδευτικών – μαθητών – γονιών, για να μπορούν να κρύβουν τις δικές τους.

Ταυτόχρονα, ο πολυδιαφημιζόμενος «καλός» και «έγκαιρος» προγραμματισμός της νέας σχολικής χρονιάς από το Υπουργείο Παιδείας αποδείχτηκε φούσκα, αφού παροιμιώδης είναι ο εμπαιγμός χιλιάδων αναπληρωτών (ενδεικτικά αναφέρουμε το σίριαλ με το αν στην Α΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών θα υπάρχει Παράλληλη και ΖΕΠ, τι θα γίνει με τους χιλιάδες αποκλεισμένους λόγω παραβόλου και λαθών στο σύστημα, τι θα γίνει με τις προσλήψεις σε ειδικότητες και δομές αλλά και τα χιλιάδες κενά που θα μείνουν ακάλυπτα).

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη», απέναντι στην ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, καλεί όλες/ όλους τις/ τους συναδέλφισσες/ φους να δώσουν μαζική και μαχητική απάντηση με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται.

Καλούμε τις/ τους συναδέλφισσες/ φους και τους γονείς των μαθητών μας να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25/8 στις 12:00 στη Διεύθυνση Π.Ε. Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο, όταν θα συζητιέται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Διεκδικούμε:

Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές.

Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου (ν.4589/19) .

Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (ν.4692/20).

Εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες.

Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές σε μια φάση.

Κανένας συνάδελφος απολυμένος, κανένας εκτός πινάκων.

Ίσα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών. Πλήρης 9μηνη άδεια ανατροφής σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές.

Αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ).

Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.

Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης (τροπολογία, Π.Ν.Π., κλπ) που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Γιάννης Πασπαράκης Σταυρούλα Δατσέρη