Συμφωνία Ελλάδας με Αίγυπτο για να έρθουν 5.000 εποχικοί αγρεργάτες

7:10 μ.μ. - Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023
07:05 μ.μ. - Τετ, 17/10/2023
Image: Συμφωνία Ελλάδας με Αίγυπτο για να έρθουν 5.000 εποχικοί αγρεργάτες

Οι λίστες των υποψηφίων από την αιγυπτιακή πλευρά θα περιλαμβάνουν περισσότερους από τους απαιτούμενους εργαζόμενους, προκειμένου να έχουν περισσότερες επιλογές οι Έλληνες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων από τις λίστες που υποβλήθηκαν.

Η Γεν. Γραμματεία του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εργατικού Δυναμικού παρακολούθησε συνεδρίαση της μεικτής αιγυπτιοελληνικής επιτροπής που ασχολείται με την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Αιγύπτου και της Ελλάδας, σχετικά με την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.

Το υπουργείο αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ότι τα πρακτικά της συνάντησης υπέγραψαν η Amal Abdel Mawgoud, επικεφαλής του Κεντρικού Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Υπουργείου Εργατικού Δυναμικού, και ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, Γενικός Γραμματέας Μετανάστευσης και Πολιτικής Ασύλου στην Ελλάδα.

Συμφωνήθηκε ότι η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο θα παράσχει στο Υπουργείο Εργατικού Δυναμικού καθώς και στο Υπουργείο Εξωτερικών τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για εποχική αγροτική εργασία. Αφού λάβει τα αιτήματα από Έλληνες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, η Αίγυπτος θα παραλάβει τους υποψηφίους, θα ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής τους το συντομότερο δυνατό και θα παράσχει στην ελληνική πλευρά τους τελικούς καταλόγους των επιλεγμένων υποψηφίων και θα δώσει συνέχεια στην παραλαβή της εργασίας τους, υπό τον όρο ότι η αιγυπτιακή πλευρά θα ανακοινώσει τις θέσεις εργασίας που αναφέρονται σε αυτά τα αιτήματα.

Ο αριθμός που απαιτείται στην πρώτη φάση της αγροτικής εργασίας ανέρχεται σε 5.000 Αιγύπτιους εργαζόμενους, βάσει της συμφωνίας, με έμφαση στο γεγονός ότι οι λίστες των υποψηφίων από την αιγυπτιακή πλευρά θα περιλαμβάνουν περισσότερους από τους απαιτούμενους εργαζόμενους, προκειμένου να έχουν περισσότερες επιλογές οι Έλληνες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων από τις λίστες που υποβλήθηκαν από την αιγυπτιακή πλευρά.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να ενισχύσει τη συνεργασία με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου για την κάλυψη των αναγκών του ελληνικού αγροτικού τομέα για εποχική εργασία, ώστε να συμπληρωθεί το πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

Η ελληνική αντιπροσωπεία διευκρίνισε ότι η Ελλάδα σέβεται τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εργασίας και τον νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αριθ.36/2014.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ