Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα από την αύξηση κρουσμάτων: Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως Πλεύρης - Γκάγκα

8:43 π.μ. - Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021
08:09 π.μ. - Τετ, 22/43/2021
Image: Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα από την αύξηση κρουσμάτων: Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως Πλεύρης - Γκάγκα

Βαρύ το ιικό φορτίο σε Μακεδονία και Θράκη με συντριπτικό ποσοστό ανεμβολίαστων. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα Θάνος Πλεύρης και Ασημίνα Γκάγκα

Η δυναμική της επιδημίας κορονοιού στη βόρεια Ελλάδα και στα σχολεία κυριαρχούν στις συσκέψεις των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών.

Το ιικό φορτίο τόσο στις περισσότερες Περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της Μακεδονίας και της Θράκης όσο και στα σχολεία της επικράτειας είναι "βαρύ", ενώ η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα αποτελεί επιπλέον παράγοντα κινδύνου.

Πιεστική η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας

Την ίδια στιγμή, το «όπλο» του εμβολίου κατά του κορωνοιού παραμένει δυστυχώς σε αχρησία στη βόρεια Ελλάδα, αφού έξι στους δέκα πολίτες είναι ανεμβολίαστοι. Είναι ενδεικτικό ότι στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας Θράκης, χθες νοσηλεύονταν 248 ασθενείς σε απλές κλίνες, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) ανεμβολίαστοι και οι 46 εμβολιασμένοι.

Επιπλέον, από τους 53 ασθενείς που βρίσκονταν σε ΜΕΘ οι 51 (96,2%) δεν είχαν εμβολιαστεί. Την αυξανόμενη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία επισήμανε και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ. Ζέρβας, που αναφέρθηκε σε αύξηση της τάξεως του 15% στις νέες εισαγωγές μέσα σε μία εβδομάδα. Παρότι πολλοί νοσηλευόμενοι στη Θεσσαλονίκη προέρχονται από άλλες περιοχές της Μακεδονίας, το "φορτίο" των ασθενών δεν αλλάζει για τους επαγγελματίες υγείας της πόλης ούτε για την τελική αξιολόγηση της κρισιμης κατάστασης. 

Δεν έχουμε εντατικές για covid, τα κρεβάτια είναι πλήρη»

«Έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες. Χρειάστηκε να ανοίξουν και άλλες πτέρυγες απλών κλινικών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στις εντατικές. Δεν έχουμε εντατικές για covid. Eίναι πλήρη τα κρεβάτια. Ενώ έχουμε και συμβάντα με διασωληνωμένους να περιμένουν σε απλούς θαλάμους για νοσηλεία» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Κατσίμπα.

«Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα στις εντατικές ήταν σχεδόν μόνο ανεμβολίαστοι. Αλλά τώρα έχουμε κρούσματα σε συναδέλφους και μάλιστα εμβολιασμένους» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τα χθεσινά κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Τα περισσότερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν χθες στην Αττική σύμφωνα με την κατανομή, ενώ δεύτερη είναι η Θεσσαλονίκη, γεγονός που σήμανε συναγερμό στις αρχές. Από τα 3.040 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, τα 544 είναι στην Αττική και άλλα 449 στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να επικρατεί ανησυχία στις Αρχές για τη Θεσσαλονίκη.

Με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ανησυχητική, μεταβαίνουν σήμερα στην πόλη ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης και η αν. υπουργός Μίνα Γκάγκα όπου θα έχουν σύσκεψη με δημάρχους και υγειονομικούς φορείς της πόλης, προκειμένου να συζητηθεί η επιδημιολογική πορεία τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.

hxonews

Το πρόγραμμα

Ο υπουργός και η αναπληρώτρια υπουργός το πρωί θα έχουν συνάντηση στο ΕΚΑΒ Β. Ελλάδος με τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ και με τους διοικητές των Νοσοκομείων

Στη συνέχεια θα συναντηθούν με την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αργότερα θα έχουν συνάνγηση με τον Πρωτοσύγκελο Ιάκωβο Αθανασίου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Κασαπίδη, τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της περιοχής.

Πάντως, μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων χαρακτήρισαν «αβάσιμες εκτιμήσεις» τις φήμες που κυκλοφόρησαν χθες περί επιβολής «μίνι lockdown» (δηλαδή στην ουσία απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 τα ξημερώματα μέχρι τις 6 το πρωί και εστίαση χωρίς μουσική) στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του υψηλού αριθμού κρουσμάτων, τονίζοντας πως υπάρχει προβληματισμος αλλά όχι πανικός

Τι δήλωσε ο Υπουργός Υγείας

Ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο Blue Sky είπε για τη Θεσσαλονίκη ότι «δεν υπάρχει θέμα ανακοίνωση μέτρων, δεν υπάρχει θέμα lockdown. Δεν υπάρχει θέμα λήψης μέτρων, είμαστε σε φάση προληπτική».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι «ανεβαίνουμε από νωρίς επάνω, θα πάω και στην Κοζάνη, έχουμε μια κατάσταση ενώ όλη η άλλη περιφέρεια βρίσκεται σε κατάσταση επιπεδοποίησης ή κάμψης του κύματος, υπάρχουν περιοχές στη δυτική Μακεδονία που δεν ακολουθούν την πορεία της υπόλοιπης χώρας».

Πρόσθεσε, δε, ότι «θα συζητήσουμε την εντατικοποίηση των ελέγχων των μέτρων αλλά και την αύξηση των εμβολιασμών» συμπληρώνοντας σε ερώτηση για τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου ότι «οι οποιεσδήποτε δράσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή γιατί η πανδημία είναι εδώ».

dikaiologitika.gr